Çim alanda yabani ot mücadelesi: Yabani otlar
Er ya da geç, en iyi bakılan çimde bile bir gün muhakkak yabani otlar belirecektir
Er ya da geç, en iyi bakılan çimde bile bir gün muhakkak yabani otlar belirecektir. Çünkü tohumları ya çoktan toprakta yer alıyor olacak, ya rüzgârla, kuşlarla, ya da ayakkabımızın altıyla vb. taşınacak, alana bir şekilde ulaşacaklardır.
Çimi oluşturmak için seçilenler dışındaki tüm bitkiler, yabani ot sınıfına girerler. Yani buğdaygiller sınıfına girmeyen tüm çok yıllık bitkiler yabani ot olarak kabul edilirler: Bellis perennis (çayır papatyası), Taraxacum officinale (karahindiba), Stellaria media
(kuş otu), Plantago lanceolata (sinir otu), Polyganum aviculare (kuşekmeği). Aynı zamanda çok iri ve çok yayılan buğdaygiller de bu sınıfa dâhil edilebilirler: Luzern (ayrık otu), Holcus lanatus, vb.
Ayrıca çimin estetiğini de bozarlar. İstenmeyen bu türler, yavaş yavaş kapladıkları çimler için zararlı rakiplerdir. Çünkü çok daha büyük bir bitkisel dirençleri vardır. Dolayısıyla, ilk çim biçiminden sonra çıkanların, alandan toplanması gerekmektedir.
Eğer erken fark edilirlerse ve alan da küçükse ve hala seyrek durumdaysalar, belki de elle toplanmaları mümkün olabilecektir.
Fakat eğer çim alan genişse ve geniş bir alanda yabani otlanma mevcutsa, bu durumda gelecek sene, seçici bir herbisite yönelmek daha doğru olur. Herbisit uygulamalarında üretici tarafından önerilen doza uyulmalıdır. Bu ürünler buğdaygiller için zararsızdır. Bunlar dar yapraklı ve çimde çok güzel otsular oluşturan bitkilerdir.
Yabani otları yok edici bir ürün çimdeki geniş yapraklı otları yok edecektir.
Sulamayla ya da pülverize edilerek uygulanırlar. Fakat yakındaki çalı ve bitki yastıklarına gelmemesine dikkat edilmelidir.
Uygulama ilkbaharda yada yaz sonunda gerçekleştirilir. Yağmur riski taşımayan, sakin bir gün seçilmeli, sıcaklığın en az 15–18 derece arasında olmasına dikkat edilmelidir (çünkü ısı herbisitin etkisini değiştiren bir faktördür). Çimi biçmek için, bu işlemden sonra birkaç gün beklenmelidir.