Çimlerin bakımı: Çim biçimi
Biçim Sıklığı, yüksekliği, öneriler ve çim biçme makinesi seçimi
Biçim Sıklığı
Çimin biçilmesi, çim bitkilerini filizlenmeye tetikleyen en önemli bakım işlemidir. Diğer bir deyişle, çim bitkisinin yatay gelişimini ve etrafındaki çim bitkileriyle kalın ve yoğun bir kitle oluşturmak üzere yayılmasını sağlar. Marttan ekimin sonuna kadar, çimler uzadıkça, gereken sıklıkta çim biçilmelidir.
Normal bir çim biçme aralığı, nisanla haziran arasında daha aktif olan vejetasyon dönemi boyunca, yaklaşık olarak haftada birdir. Geri kalan zamanlarda, özellikle de çim alan Lolium perenne içermiyorsa, bu aralık uzatılabilir.
Biçim Yüksekliği
Kesim yüksekliği genellikle 4 cm’dir, fakat Lolium perenne’siz ince çimlerde 3 cm’e indirilmiştir. Kuraklık dönemlerinde ve aşırı güneşli havalarda, çimin yanmaması için, çim boyu 5–6 cm’e yükseltilebilir.
Çimin nemliyken kesilmesi engellenmelidir. Çünkü çim biçme makinesine sıkışan çimler, makinenin düzgün biçmesini engelleyebilir.
Çim Biçme Makinesi
Klasik elle çalışan çim biçme makineleri, küçük alanlar için yeterlidir fakat çim alanın büyüklüğünün elverdiği durumlarda motorlu bir çim biçme makinesini tercih etmek daha doğru olacaktır. Çeşitli sistemlerle çalışanları vardır. Fakat en yaygın olarak kullanılanı “döner-keser” olarak adlandırılan, toprağa paralel olarak hızla dönüp çimleri kesen bir bıçaktan oluşan sistemdir.
Bu sistemle çalışan makinelerin motorları, iki ya da dört zamanlı benzinli ya da elektriklidir. Benzinli motorlar özdevinimlidirler ve büyük alanların bakımı için üretilmiştirler. Yamaçtaki çimleri biçmek için 2 zamanlı motora sahip çim biçme makinesi ya da hava yastıklı makineler tercih edilmelidir. Çim kısaysa ve önemsiz miktarda kesim artığı çıkıyorsa, bunlar toprağın üzerinde bırakılabilir. Özellikle de kurak dönemlerde bırakıldıklarında, aynı zamanda malç görevi de görerek çimi güneşten koruyacaklardır.
Fakat çoğu zaman çim üzerinden toplanmaları tercih edilmektedir. Çim biçme makineleri genellikle bunları toplayan bir sepet ekipmanıyla birlikte satılırlar.
Çim Biçme Üzerine Birkaç Tavsiye
Çimi paralel bantlar halinde her bantta yön değiştirerek biçin. Eğer çim biçme makineniz arkasında bir rulo bulunduruyorsa, çim alanınız zebra gibi, açık ve koyu çizgili bir hal alacaktır. Çünkü bir banttan diğerine çimler farklı yönlere yatmış olacaklardır (yön değiştirilerek biçildiği için).
Her biçmeden sonra yapılması mecburi olmamakla birlikte, kökleri açığa çıkmış çim tutamlarını rulo ile sıkıştırmak, çok faydalıdır. Her koşulda kış sonunda çimin silindir ile sıkıştırılması gereklidir. Bu sayede donlardan sonra gevşemiş olan toprak iyileştirilmiş olacaktır. Bu işlemin toprak hafif nemliyken yapılması, toprak ıslakken uygulanmaması unutulmamalıdır.