Akuatik bitkiler ve dikimleri

Akuatik bitkiler dört ana tipte sınıflandırılabilirler

Dört ana tipte sınıflandırılabilirler:

Yüzen bitkiler, suda kökleri serbest olarak bulunur ve rahatça ihtiyaç duydukları besinleri doğrudan emerler. Pistia stratioites ve Eichhornia crassipes başlıca örneklerdendir.

Suya batmış vaziyette yaşayan bitkiler. Tamamen su altında yaşarlar ve kendi oksijenlenmelerine katkıda bulunurlar (örneğin Elodea canadensis ya da Myriophyllum verticillatum).

Kökü suda olan bitkiler. Gerek saksıda, gerek havuzun dibinde, gerekse türe göre değişen çeşitli su derinliklerinde olsun bu bitkilerin ortak özelliği köklerinin su içinde, çiçek ve yapraklarının suyun yüzeyinde olmasıdır. Bu tip bitkilere en tanınmış örnek nilüferlerdir (Nymphea).

Bir de kıyı bitkileri bulunmaktadır. Bu bitkiler suda yetişmemekle birlikte oldukça nemli toprakları tercih etmektedirler. Caltha palustris, ya da Equisetum hiemale’ de olduğu gibi.

Değişik form ve ebatlarda bitkiler seçilmelidir. Farklı tipte boylu bitkiler içersinden; eğer egzotik nilüferler gibi az dayanıklı türler kullanılmak isteniyorsa, soğuk bölgelerde bunların saksılarla su içine yerleştirilmeleri ve kışı korunaklı bir alanda geçirmek üzere toplanmaları gerekmektedir. Bazı bitkiler bir müddet sonra adeta alanı istila ederler, bu nedenle bitkiler dikilmeden önce gelişimleri hakkında detaylı bilgi edinilmelidir. Özellikle yapraklı yüzücü bitkilerin aşırı kullanımından kaçınılmalıdır. Zira bu ışığın derinlere girmesini engelleyerek, oksijen üretimini güçleştirecektir.

 

Dikim

 

Mayıs ayı başlarına doğru donların bitmesiyle birlikte dikim mevsimi başlar. Az dayanıklı ve çok yayılıcı bitkiler köşelerinden delinmiş özel kaplara dikilmelidirler.  Soğuğa dayanıksız bitkiler kaplarda dikili oldukları müddetçe sudan kolayca çıkarılıp donlara karşı korunabileceklerdir. Yayılma eğilimi yüksek bitkilerinde bu sayede gelişimleri kontrol altına alınmış olacaktır. Bu bitkilere ihtiyaçları olan su derinliğini sağlamak için, eğer havuz tabanı farklı kodlardan oluşmuyorsa, bunun yerine tabana kiremitler yerleştirilip saksılar üzerlerine konulabilir. Saksıların üzerine toprağın suya karışmaması için, çakıl tabakası serilmesi unutulmamalıdır.

Büyük havuzlarda, 30 cm kalınlığında iyi toprağı havuz dibine serip üzerine bitki dikimi yapmak mümkündür.

Bitkiler yerleştirildikten sonra havuz doldurulabilir; fakat havuz suyunun çok çalkalanmamasına ve ısınabilmesine imkan tanımak için yavaşça doldurulmasına dikkat edilmelidir. Su on beş gün kadar bulanık olacaktır.

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com