B199 İstanbul Konutları Projesi
Ofis mekanlarının çatısında tasarlanan yeşil alan ise konutların özel kullanıma açık, spor alanı ve açık yüzme havuzundan oluşan ikincil bir katman olarak planlanmış.
B199 İstanbul Konutları, 2008 yılında Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım AŞ'nin Büyükdere Caddesi üzerinde konumlanan arsası için açtığı davetli yarışmaya Öncüoğlu Mimarlık'ın davet edilmesi ile konut, ofis ve galeri mekanlarından oluşan karma kullanıma sahip bir yarışma projesi olarak tasarlandı.
İstanbul'un yeni gelişen iş merkezi bölgesi Büyükdere Caddesi üzerinde konumlanan 32 kattan oluşan proje İstanbul için bir kent simgesi olması amacıyla tasarlanmış. B199 İstanbul projesi, tasarımının İstanbul'un kentsel topografyasındaki çeşitliliği yeni konut kütlelerinde de arayan ve ilham alan bir tasarım arayışının sonucunda oluşmuş. Projenin bulunduğu bölge itibariyle, Büyükdere Caddesi ile Gültepe semtleri arasındaki mekansal kopukluğu gidermesi ve tasarımı ile mekansal ve sosyal bir köprü görevi görmesi hedefleniyor.
Arsanın konumu ve şekli projenin tasarımını etkileyen önemli kriterlerinden olmuş. Yaklaşık 12.000 m²'den oluşan arsa, Büyükdere Caddesi'ne dar cephe veren ince uzun bir dikdörtgenden oluşıyor. Arsanın iki ucu arasındaki mevcuttaki 7 metre kot farkı, zemin kottu olan +0.00'ın altında üç kattan oluşan, dışardan direkt girişi olan ofis ve galeri mekanlarının tasarımına olanak vermiş. Ağırlıklı olarak konut birimlerinden oluşan projede, konutlar zeminden koparılmış ve üst katlarda tasarlanmış. Ofis mekanları ise konutlar ve kiralanabilir alanlar arasında tampon bölge olarak ara katlarda tasarlanmış.
Farklı fonksiyonları barındıran projede, konutların, ofis ve galeri mekanlarının girişleri ayrı noktalarda tasarlanan meydanlarda planlanmış, özel alanlar ve kamusal kullanıma açık alanlar ise kot farklılıkları ile ayrıştırılmış. Büyükdere Caddesi tarafında, zemin kottan alt kotta kademeli bir iniş tasarlanarak dışardan kullanıma açık çeperinde restoranların bulunduğu bir meydan tasarlanmış. Konut girişleri ise zemin kottan koparılmış, rampa ile yarım kat yükselerek Büyükdere Caddesi tarafından planlanmış. Ofis ve galeri girişleri, Büyükdere Caddesi ile Gültepe'yi bağlayan Talatpaşa Caddesi üzerinde tasarlanan yaya meydanından verilmiş.
Zemin, kamu kullanıma açık ortak alan olarak planlanırken, ofis mekanlarının çatısında tasarlanan yeşil alan ise konutların özel kullanıma açık, spor alanı ve açık yüzme havuzundan oluşan ikincil bir katman olarak planlanmış. Oluşturulan bu yeşil kabuk, kent merkezinde tasarlanan konutlardaki en büyük eksiklik olarak tespit edilip buna cevap veren bir çözüm olarak B199 İstanbul Projesi'ni mevcut konut projelerinden farklılaştıracak öge olarak vurgulanmış. Güneşten ve kent manzarasından maksimum fayda sağlamak için projenin terasları ve cephelerinin yönlenmesi ve şekli değişiyor, bunun sonucu olarak her kat ve konut birimi özgün bir karaktere kavuşuyor.