Kuraklık tehlikesi tarihe mi karışıyor?
Kuraklık tehlikesi giderek artıyor ancak ekolojik tarım ve alternatif enerji yöntemlerine de her geçen gün bir yenisi ekleniyor.
Çiftçinin en önemli sorunlarından biri olan donma tehlikesi de nem koruyucu ile tarihe karışıyor. Çünkü bu zerrecikler eksi 60 derecede donduğu için kışın toprağın donmasına da engel oluyor.
Kuraklık tehlikesi giderek artıyor ancak ekolojik tarım ve alternatif enerji yöntemlerine de her geçen gün bir yenisi ekleniyor.
Bir tarım ülkesi olan Türkiye bugünlerde toprak gibi, su gibi üretimin vazgeçilmezi olacağa benzeyen çevre dostu bir ürünle tanışıyor. Çünkü nem koruyucu bitki geliştirici bu toz sayesinde toprağın su tutma özelliği tam 600 kat artıyor. Dolayısıyla toprağın su ihtiyacı yüzde 90 azalıyor.
Toprağa kolaylıkla uygulanabilen bu emici madde aklınıza gelebilecek her türlü bitkide ve tarımsal üründe de kullanılabiliyor.
Ekolojik tarım uzmanı Dündar Sosyal, ürünün her sene yüzde 10-15 civarında karışarak 4 sene toprakta kaldığını belirterek, "Yüzde 90 su tasarrufu ve rekoltede yüzde 40-50 artış, gübrede ise yüzde 50 tasarruf sağlıyor" dedi.
Ürünün içeriği bakımından sağlığa zararlı olmadığını anlatan, "Tamamen zararsız toksin bir madde olmayan potasyum ve seluloz tabanlı, suyu aldığı zaman bünyesinde 500-600 kat su tutan ve jelleşen bir ürün" diye konuştu.
Alternatif enerji uzmanı Cansu Uzunöz ise nem tutucu bitki geliştirici bu maddenin bahçelerin vazgeçilmesi çimler için de ideal olduğunu belirterek, "Artık çölde dahi tarım yapmak mümkün" ifadesini kullandı.
(iha)