Şimşir ormanı tehlikede
32 santimetreye ulaşan çapları ve 10 metreyi bulabilen boyları ile dünyada tek orman olma özelliği taşıyan şimşir ağaçları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Kaçkar Dağları Milli Parkı içindeki Palovit deresi kenarından yaylaya kadar yapılması planlanan yol nedeniyle, 32 santimetreye ulaşan çapları ve 10 metreyi bulabilen boyları ile dünyada tek orman olma özelliği taşıyan şimşir ağaçlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
TEMA Vakfı Başkanı Ümit Gürses, Kaçkar Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı'nda, Palovit deresi kenarından, milli park dışında yer alan Pokut yaylasına, oradan da Hazindak yaylasında kadar uzanan
değiliz, ancak doğal dengeyi bozacak sisteme karşıyız. Bir yere yol yaptığınız zaman sadece doğayı tahrip etmezsiniz. Aynı zamanda doğal yaşamı tahrip etmiş oluyorsunuz. Eko-sistemi bozmanın, bölgenin ekonomisini bozmak anlamına geldiğini belirten Gürses, ''Dünya, eko-sistemi bozulduğu, bir yıkım noktasına geldiği için tehlike altında. Eğer bu eko-sistemi tamir edecek, rehabilite edecek çalışma başlamazsa dünya ekonomisi çökecektir. Çünkü dünya ekonomisi, sürdürülebilir bir eko-sisteme dayandırılmadıkça çökmeye mahkumdur. Bölgeye de bu anlamda bakmak gerekir. Kısa süreli gelirler için bölge büyük risk altında bırakılmamalı'' dedi.
Dünyada tek
Bölgede, yayla yolu yapılması planlanan Palovit Vadisinin yanı sıra, Çamlıhemşin-Meydan yolu üzeri, Şimşirlik mevkisi ve Kito ormanlarında şimşir ağaçları yer alıyor. Bu bölgelerdeki şimşir ağaçlarının, çaplarının 8-32 santimetreyi bulması, boylarının ise 8-10 metreye ulaşması nedeniyle anıt özelliği taşıdığı belirtiliyor. Boyları ve kalınlıkları nedeniyle dünyada tek orman olma özelliği taşıdığı ifade edilen şimşir ağaçlarının, bölgedeki önemli biyolojik kaynaklardan olduğu kaydediliyor.