Geleceğin yeşil tepe kentleri!
Peyzaj tasarımında,tepelerin çatıları ve terasları, güçlü, dikkat çekici ve birleşik bir park yaratacak şekilde bitkilendirilmiş.Terasların etrafındaki bitkiler kattan kata dolaşan bir sistemle su depolanarak sulama gerçekleştiriliyor.
MVRDV ile Kore yeniden şekilleniyor
Kore’nin karma kullanımlı yeni kentinde tepe şekilli binalar “güç” merkezleri olacak.
Kore’nin başkenti Seul’un 35 km güneyinde yapılacak olan geleceğin yeni kenti Gwanggyo için açılan yarışmada, MVRDV’nin yoğu kent merkezi kavramsal tasarımı birinci seçildi. Geleceğin yeni kentinde tasarlanan iki merkezin birinde, bir dizi yüksek tepe biçimli binayla programlı yüksek bir yoğunluk getirecek olan plan konusunda Daewoo Konsorsiyum’u ve Gwanggyo Belediyesi hemfikir olduklarını açıkladılar.Milenyumun başından bu yana, Kore kentsel planlamasında yüksek yoğunluklu karma işlevler politika olarak uygulanıyor. Bunlar, yaşamı yeni metropoliten alanlarda kurgulayıp çevresinde de daha ileri düzeyde gelişmeleri cesaretlendiren kamusal, ticari, kültürel kullanımlarla, konut, ofis ve eğlenceyi bir arada barındıran yapıları oluşturuyor: Güç Merkezi Stratejisi. Gwanggyo Güç Merkezi’nde 200.000m2 konut, 48.000 m2 ofis, 200.000 m2 kültür, ticaret, eğlence ve eğitim, 200.000 m2 otopark alanı yer alacak.
Bu yoğun programın etaplama, yer seçimi ve boyut açılarından farklı ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Durumu kolaylaştırmak için tüm öğeler halka şeklinde tasarlandı. Halkaların her biri de dışarıya doğru itilerek, önlerinde dış yaşama erişilebilecek teraslar açıldı. Teraslar etrafındaki yeşillikleri sulamak içinse kattan kata yapılmış olan dolaşım sistemiyle su depolanarak sulama gerçekleştiriliyor. Tepelerin çatıları ve teraslar, güçlü, dikkat çekici ve birleşik bir park yaratacak şekilde yeşillendirildi. Bu dikey park ısı yalıtımı ve havalandırmayı sağlarken enerji ve su kullanımını da azaltıyor. Sonuç olarak arazide bir dizi çok gelişmiş yeşil tepecik ortaya çıkıyor.
Katların kaydırılmasıyla merdivenli bir görüntü elde ediliyor ve aralarda ortaya çıkan geniş avlular, konut ve ofisler için lobi, alışveriş merkezleri için meydan, müze ve eğlence merkezleri içinse hol görevi görüyor. Her bir kulede, avluya bitişik bir açıklık yaratılarak gün ışığının içeri girmesi, havalandırma ve yarı kamusal alanlar sağlanıyor. Alt katlarda avlular bir dizi kamusal alanla farklı katlardan kuleleri birleştirerek aynı zamanda da kültür, ticaret ve eğlence işlevleri için dış mekan faaliyet alanı yaratıyor. Güç Merkezi, yoğun bir kentsel programı, yeşili de hesaba katarak kullanıyor.
Kavramsal plan şu anda daha ileri bir gelişme ve fizibilite çalışması için Gyeonggi eyaletinde Kentsel Yenileme Birimi’nde ve yeni kentin tamamı 77.000 nüfusuyla kendine yetecek şekilde düzenleniyor. Bütçesi ve zaman çerçevesi halen hazırlanmakta olan projenin 2011’de tamamlanması bekleniyor.
Kaynak: World Architecture News , Çeviri: Mimdap