Ağrı Dağının Doğa alanları tanımlanıyor !

Türkiyenin önemli doğa alanlarının, barındırdığı biyolojik çeşitliliğin korunması için belgesel film ve fotoğraf çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşu DoğaBel, Ağrı Dağına el attı.

 

Doğa Belgeselcilerine Başkentli dalış eğitmenlerinden destek geldi. Ağrı Dağı’nın adını hiç duymadığımız memeli hayvanlara ev sahipliği yaptığı açıklandı

Başkent Dalış ve İlkyardım Merkezi dalış eğitmenleri, Ulusal Doğa ve Kültür Belgeselleri Derneğinin (DoğaBel), çektiği Ağrı’nın sulak alanlarını anlatan belgeselin sualtı çekimlerini yaptı. Türkiye’nin önemli doğa alanlarının, barındırdığı biyolojik çeşitliliğin korunması için belgesel film ve fotoğraf çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşu DoğaBel, Ağrı Dağına el attı. Ağrı Dağını ekosistem özelliklerinden biyolojik çeşitliliğine kadar anlatacak bir belgesel çeken DoğaBel’e BADİM Dalış Merkezi destek oluyor.

Koypu ya da su maymunu

DoğaBel Başkanı Dr. Serkan Yılmaz, Büyük ve Küçük Ağrı Dağının yaban koyunu, dağ keçisi, vaşak ve boz ayı gibi en azından isimlerini bildiğimiz memeli hayvanların yanında daha önce hiç adını duymadığımız memeli hayvanlara da ev sahipliği yaptığını söyledi. “Koypu da bunlardan biri” diyen Yılmaz şunları söyledi: “Anavatanı Güney Amerika’daki Şili olan Koypu 1800’lü yılların başında Avrupa’ya kürk ticareti için getirilmiş ve kısa sürede tüm Avrupa’ya yayılmış. Tatlı sığ sularda yaşayan ve menüsünün büyük bir bölümünü sazların oluşturduğu Koypu (Myocastor coypus) Türkiye’de yalnızca Edirne ve Iğdır’da görülüyor. Yöre halkının su maymunu ismini verdiği Koypu ülkemizde hakkında en az bilgiye sahip olduğumuz memeli hayvan. Bu türün yanında Ağrı Dağının zenginlikleri arasında yer alan kızıl akbaba, kurt, boz ayı, sürüngenler, kuşlar ve floraya da yayınlarda yer vereceğiz.”

İlk kez gün ışığına çıktı

Belgeselin Yönetmeni Behiye Yılmaz da bu çalışmayla bölgenin doğa alanı olarak ilk kez tanımlanmasını sağladığını söyledi.

Yılmaz şöyle devam etti: “Bu bölgedeki doğa alanları (sulak alan ve dağ ekosistemleri) ilk kez bizim çalışmalarla günışığına çıktı ve belirlendi. Daha öncesinde bu alanların varlığı bilinmiyordu. Çevre ve Orman Bakanlığı Sulak Alanlar Şube Müdürlüğü yetkilileri de bölgeye davet edilerek bölgedeki sulak alanların koruma sınırlarının detaylı bir şekilde çıkarılması sağlandı. Iğdır’ın Karakoyunlu İlçesinden Aralık İlçesine kadar uzanan ve Koypularında yaşadığı bu sulak alanlar ’Karasu Sulak Alanı’ ismiyle kayıtlara alındı. Bunlar projenin kısa vadedeki ilk sonuçları. Bölgenin bilinirliği arttıkça ilgi de artacak ve proje o zaman tam amacına ulaşacaktır.”

Koypu ilk defa görüntüleniyor

Hazırlanan belgeselin sualtı çekimlerini Iğdır’da kasım ayında yaptıklarını kaydeden BADİM Dalış Merkezi Eğitmeni ve Sualtı Kameramanı Soner Abacı, “Gece -4 derecelere kadar düşen hava sıcaklığı suyun da donmasına neden oluyordu. Dolayısıyla çekimler için soğuğa dayanıklı ekipmanlar kullanıldı. Yapılan çalışma ile Koypuyu Türkiye’de sualtından ilk defa görüntüleme şansına sahip olduk” dedi.

(Hürriyet)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com