Karışık Ormanlar Artırılıyor !
Yapraklı ağaçlardan özellikle meşe, ahlat, alıç, yabani erik, badem ve kestane, yanmaya karşı direnç gösteriyor ve yangının ilerlemesini yavaşlatıyor...
Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü,yeni ağaçlandırılacak sahalar ile rehabilite edilen alanlara yapraklı türlerin ekimini ve dikimini hızlandırdı.
Orman yangınlarında reçineli ağaçların çok hızlı yanması, orman teşkilatını yeni bir uygulamaya yöneltti. Artık ibreli ve yapraklı türlerden karışık ormanlar kuruluyor.
Yapraklı ağaçlardan özellikle meşe, ahlat, alıç, yabani erik, badem ve kestane, yanmaya karşı direnç gösteriyor ve yangının ilerlemesini yavaşlatıyor. Ayrıca ormanlarda tür zenginliği sağlıyor, yaban hayvanlarına da besin oluşturuyor.
Bu yaz yaşanan büyük yangınların ardından Orman Genel Müdürlüğü, çam ve yapraklı türlerin iç içe olduğu karışık ormanların kurulmasını talimatlaması üzerine Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü'de bu amaç doğrultusunda, yeni ağaçlandırılacak sahalar ile rehabilite edilen alanlara yapraklı türlerin ekimini ve dikimi çalışmalarına başladı.
Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan YILDIZ, “Yangın riski yüksek olan; yerleşim yerlerinin yakınlarına ve yol kenarları ile yakınlarına, yapraklı türler dikeceğiz” dedi. Bölge Müdürü YILDIZ şöyle dedi; “ Yıllardır, orman deyince odun ve tomruk üretimi için çam türlerine önem verdik. Oysa özellikle meyve veren yapraklı ağaçlar, yangınlarda bir siper görevi görüyor. Üstelik bunların meyvelerinden insanlar ve yabani hayvanlarda istifade ediyor. Ekosistemde de bir çeşitlilik ve tür zenginliği oluyor. Bizde, Sakarya bölgesi iklimine uygun yapraklı ağaçların yetiştirilmesine daha da önem vereceğiz.” Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğünün iklimi Doğu Marmara Bölgesine has Karadeniz bölgesinin ılıman ve yağışlı iklimi ile Doğu Marmara Bölgesinin yazları sıcak ve kurak geçen iklimi arasında bir geçiş iklimidir Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü ormanlık sahasının asli orman ağaç türleri olarak yapraklılardan Kayın, Meşe, Gürgen Dışbudak,Kestane Ihlamur, Kavak v.s, Orman ağaç türlerinden; Taflan,Defne, Kızılcık, Üvez, Şimşir, Orman gülü , Yabani Fındık, Mürver ve Karayemiş bulunmaktadır. Bu ağaçların sayısını artıracağız.
Karışık Ormanlar Artırılıyor
(OGM)