Uludağ kestane ormanı oluyor

Kestane üretimini yeniden canlandırmak için Uludağın eteklerinde 20 bin fidan aşılandı.


Fidyekızık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ertuğrul Süzen: "5 yıl içerisinde 100 bin fidanı aşılamayı ve önümüzdeki 10 yılda 10 milyon YTL gelir elde etmeyi planlıyoruz"

Son yıllarda ağaçlardaki hastalık sebebiyle yok olma durumuna gelen Bursa'nın simgesi kestane üretimini yeniden canlandırmak için Uludağ'ın eteklerinde 20 bin fidan aşılandı. 100 bin fidanın aşılanması planlanan bölgede 10 yıl sonra 10 milyon YTL gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Kestanenin ana yurdu olan Bursa'da üretimin artırılması için yeniden harekete geçildi. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ve Fidyekızık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 'Kestane Islah ve İhya' projesi çerçevesinde Uludağ'ın eteklerinde bulunan Kızıklar bölgesinde 20 bin kestane ağacını aşıladı.

Proje çalışmaları hakkında bilgi veren Fidyekızık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ertuğrul Süzen, "Bundan 30-40 yıl önce bölgemizde kestane üretimi 2 bin ton iken, kanser hastalığı nedeniyle üretim yüzde 10
seviyelerine düştü. 2004 yılında Uludağ Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21, Tarım İl Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü ile kooperatifimiz bir araya gelerek, 'Kestane İhya ve Islah' projesini başlattık. Çalışmalar 4 yıldır teorik olarak sürüyordu. Sonunda Orman Bölge Müdürlüğü 1,5 yıl önce projeyi uygulamalı olarak başlattı. 2 bin dönümlük uygulama alanına 20 bin fidan aşılandı. Önümüzdeki 5 yılda 100 bin fidanı aşılamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda 10 yıl içerisinde 10 milyon YTL'lik gelir elde etmeyi planlıyoruz. Ayrıca kestane balını da geliştirmek istiyoruz. Burada Kızıklar bölgesinde eski üretim seviyesine gelmek istiyoruz. Uludağ eteklerinde bütün köylerde bu proje işleyecek ve üretim başlayacak. Geçen yıl Bursa'da yapılan sempozyum sonucu, Gıda Tarım Örgütü bölgemize geldi ve incelemelerde bulundu. Çalışmalarımıza destek vereceklerini umuyorum. İleriki günlerde eski sembolümüz olan kestane üretimi artacak. 30 yıl önce Türkiye'nin kestane üretiminin büyük bölümünü Bursa yaparken, bugün üretimin yüzde 38'ini İzmir ve Manisa bölgesi karşılıyor" dedi.

Süzen, bu yıl kestane veriminin istenilen seviyelerde olduğunu, kalibre olarak da en iri kestanenin Bursa yöresinde yetiştiğini sözlerine ekledi. Süzen orman arazisinde tahsis edilen fidanlıklarda köylülerin gereken çalışmayı yaptığını da ifade etti.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com