Menengiçlere antepfıstığı göz aşısı !
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından rehabilitasyon çalışmaları çerçevesinde menengiçlere antepfıstığı aşılaması yapılıyor.
İznik’te bozuk orman alanlarındaki Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında bozuk orman alanlarında meşe ve diğer yapraklı ağaç ve ağaççıklarla karışık olarak bulunan menengiç ağaçlarına antepfıstığı aşısı yapılıyor. Halk arasında çitlembik, çıtlık, çetene olarak da adlandırılan çalı görünümündeki menengiçlerden aşılamaya uygun olanlar İşletme şefi tarafından tespit ediliyor. Kök üzerindeki öbekten uygun iki ya da üç tanesi seçiliyor. Onların dışında kalanlar kesilerek temizleniyor. Çevrede bulunan ve geçmiş yıllarda aşılanmış antepfıstığı ağaçlarından bıçak ile kabuğu ile birlikte uygun göz alınarak, menengiç gövdesindeki kabukta gene bıçakla (T) biçiminde yara açılıyor. Antepfıstığından alınan göz kabuğu ile birlikte (T) içerisine yerleştirilerek sıkıca bağlanıyor.
Her kökte iki ya da üç aşı yapılıyor ki, kuruma ya da başka nedenlerden dolayı tutmayan aşı olabilir, eğer üçü de tutarsa gelecek yıllarda en iyisi bırakılarak diğerleri kesilebilir.
Şu ana kadar deneme amaçlı sekiz öbekte aşılama yaptıklarını belirten İznik Orman İşletme Şefi İsa Çapkın, başarılı olursak önümüzdeki yıllarda benzer sahalardaki menengiç ağaçlarına peyderpey antepfıstığı aşısı yapılacağını belirtti.