EXPO Zaragoza 2008 başladı
Su ve Sürdürülebilir Gelişim konulu EXPO Zaragoza 14 Haziran-14 Eylül 2008 tarihlerinde...
Uluslararası Sergiler Bürosu (Bureau International des Expositions) tarafından organize edilen ve 1851 yılından bu yana dünyanın çeşitli şehirlerinin ev sahipliği yaptığı Dünya Sergisi Expo, 14 Haziran – 14 Eylül 2008 tarihleri arasında bu kez İspanya Aragon Özerk Bölgesi’nin başkenti Zaragoza’ya konuk oluyor.
Teması “Su ve Sürdürülebilir Gelişim” olarak belirlenen EXPO Zaragoza 2008’de, 100’ün üzerinde ülkenin temsilcileri katılımcı olarak yer alacak. Fuarın 5 milyon ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.
Uluslararası EXPO yarışında, 2004 yılında Yunanistan’ın Selanik ve İtalya’nın Trieste kentlerini geride bırakan İspanya’nın Zaragoza kenti, hazırlıkların tamamlanmasının ardından 14 Haziran 2008 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açtı.
EXPO Zaragoza 2008 Fuar Alanı
1851 yılından bu yana dünyanın çeşitli şehirlerinin ev sahipliği yaptığı, Uluslararası Sergiler Bürosu (Bureau International des Expositions) tarafından organize edilen EXPO’larla, uluslararası ilişkilerin güçlendirilmesi, kültürel değerlerin tanıtılması, kentlerin değişim ve gelişimine katkıda bulunulması amaçlanıyor.
EXPO’lar şehirlerde “uluslararası” ve “evrensel” olmak üzere iki farklı şekilde düzenleniyor: Evrensel EXPO’lar mekan kısıtlaması olmadan 5 yılda bir, en az 3, en çok 6 ay sürecek şekilde, yaklaşık 1 milyon 500 bin metrekarelik bir alanda; özel temayla sınırlandırılan ve belirli bir periyodu olmayan Uluslararası EXPO’lar ise 3 ay boyunca yaklaşık 25 hektarlık bir alanda ziyaretçilere hizmet veriyor.
Bugüne kadar, Londra, New York, Dublin, Paris, Viyana, Philadelphia, New Orleans, Antwerp, Melbourne, Chicago, San Francisco, Atlanta, Brüksel, Buffalo, Saint Louis, Liege, Milano, Hampton Roads, Seattle, Torino, Ghent, San Diego, Rio de Janiero, Wembley, Barselona, Sevilla, Montreal, San Antonio, Osaka, Spokane, Okinawa, Knoxville, New Orleans, Tsukuba, Vancouver, Brisbane, Genoa, Taejon, Lizbon, Hanover, Aichi Prefecture kentlerinin evsahipliğini üstlendiği EXPO, 2010 yılında Şangay, 2012 yılında Yeosu, İzmir'in aday kent olduğu 2015 yılında ise Milano’da düzenlenecek.
Crystal Palace (Londra, 1851), Eyfel Kulesi (Paris, 1889), Barcelona Pavilion (Barselona, 1929) ve Space Needle (Seattle, 1962) ise EXPO’ların düzenlendikleri kente kazandırdıkları önemli mimari eserlerden birkaçı.
“Su ve Sürdürülebilir Gelişim” temasıyla 14 Haziran - 14 Eylül 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek İspanya Aragon Özerk Bölgesi’nin başkenti Zaragoza’ya konuk olan EXPO 2008, aynı zamanda “Doğa’nın Bilgeliği” temalı EXPO 2005 AICHI Japonya’nın devamı, 2010 yılında Şangay kentinde düzenlenecek “Daha İyi Kent, Daha İyi Yaşam” temalı serginin ise önceliği niteliğini taşıyor. İçlerinde Tükiye’nin de yer aldığı 100’ün üzerinde ülkenin temsilcilerinin katılımcı olarak yer alacağı fuarın 5 milyon ziyaretçi tarafından gezilmesi bekleniyor.
Ebro Nehri havzasının, Zaragoza şehri ile nehir kıyısındaki verimli tarım arazileri arasında doğal bir bariyer şeklinde yarattığı geniş Meandro de Ranillas kırsal bölgesinde %25’i yüzey alanı, %75’i ise su parkı olarak tasarlanan fuar alanın bu iki bölgesini -su parkı ve fuar alanı- Ronda del Rabal adıyla anılan 3 ring yol birbirinden ayırıyor.
Fuar Alanındaki Önemli Yapılar
Köprü Pavyon
Köprü Pavyon
Nehrin iki yakasına ve ortasındaki merkez adaya oturan ve Expo’nun ana girişlerinden birini oluşturan Köprü Pavyon, fuarın en dikkat çekici yapılarından bir tanesi.
Su Kulesi
Su Kulesi
EXPO 2008’in düşey ikonu olarak anılan Su Kulesi
Konferans Merkezi
EXPO 2008 için mimarlar Nieto ve Sobejana tarafından tasarlanan konferans merkezi, yaklaşık 9.000 m2’lik alana sahip. Konferans Merkezi, sergi salonları ve oditoryum olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor.
Dijital Su Pavyonu
Fuar alanın bir diğer girişi ise Claudio Bonicco, Matteo Lai, Walter Nicolino ve Carlo Ratti tarafından tasarlanan, duvarları sudan oluşan, çatısında bir havuzun da yer aldığı Dijital Su Pavyonu.
Dijital Su Pavyonu - Claudio Bonicco, Matteo Lai, Walter Nicolino, Carlo Ratti
Ülkeler Pavyonu
Uluslararası Sergiler Bürosu'nun belirlediği kriterler doğrultusunda katılımcıların kullanımına yönelik olarak tasarlanan ve iki kademeden oluşan Ülkeler Pavyonu ise tek bir çatının altında birleştirilen, zeminde aynı lojistik alanları kullanan 9 ayrı pavyondan oluşuyor. Türk Pavyonu’nun da yer alacağı bu alan toplam
Temalı Meydanlar
Fuar alanında, her biri yaklaşık
İspanyol Pavyonu
Evsahibi İspanya’ya ait pavyon ise Ebro Nehri’nin kıyısındaki sık kavaklıktan ve ışıktan esinlenilerek tasarlanmış. Yaklaşık 8.000m2’lik yüzey alanına sahip pavyonun tasarımı Yenilenebilir Enerji Ulusal Merkezi (CENER) işbirliğinde mimar Patxi Mangado tarafından yapıldı.
Aragon Pavyonu
2.000 yıllık Aragon tarihine tanıklık etmiş beş farklı uygarlığı temsil eden elemanların kullanıldığı Aragon Pavyonu’nun tasarımında mimarları Olano ve Mendo, bölgenin geleneksel sepet örgüsü şeklinden esinlenmiş.
Aragon Pavyonu
Türk Pavyonu
İlk kez 1867 yılında Paris’te düzenlenen EXPO’ya, ardından sırasıyla 1939 New York, 1958 Brüksel, 1970 Osaka, 1992 Sevilla, 1998 Lizbon, 2000 Hannover ve 2005 Aichi EXPO’larına katılım gösteren Türkiye, Zaragoza'daki Türk Pavyonu'nunda EXPO 2008 aracılığıyla, suyun uygun kullanımı ve çevre koruması için geliştirdiği teknoloji ve altyapıyı dünya ülkeleri ile paylaşmayı hedefliyor.
Pavyon, ilk üçü sadece teşhire yönelik olmak üzere dört ayrı mekandan oluşuyor:
1. Su - Hayatın Kaynağı: Giriş niteliğindeki bu mekanda Türkiye’nin önemli su varlığı, geçmişte ve günümüzde Tükiye için taşıdığı önem izleyicilere aktarılıyor.
2. Hayat için Çeşmeler: Türkiye’deki su kullanımının tarihsel geleneğinin, büyük altyapısı, sosyal, sanatsal, politik veya mitolojik bakış açısından yorumlanarak sergilendiği bu alanda ise "kaynaklar", her şeyden çok “su” kavramını “insan hayatı” ve “kaynak” olarak ekonomik, politik, kültürel, gelenek ve görenekler anlamında aktarılıyor.
3. Herkes için Su ve Hayat: Burada Türkiye’deki gerçekleştirilmiş altyapı çalışmaları kadar suyun az bulunduğu bölgelerdeki kaynakları yeniden kazanmak ve yararlanmak amacına yönelik projeler sergileniyor. Bu projelerle söz konusu bölgelerdeki vadilere, şehirlere ve kasabalara bereketliliği geri getirmek amaçlanıyor.
4. Suyun Zevkleri: Sergi alanının sonundaki, çok işlevli olarak düşünülen bu mekanda ise Ebru Sanatı Atölyesi, Turizm Ofisi ve Hediyelik Eşya bölümü yer alacak.
EXPO Zaragoza 2008, 14 Eylül 2008 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
(Gül Keskin –Arkitera)