Türk bahçesi projesi için çalıştay, 18 Ağustos 2008 !

Üniversitelerin peyzaj mimarlığı bölümlerinden öğretim üyesi ve öğrenciler bir araya gelecek.

Atatürk, Ankara, İstanbul, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik ve Ege üniversiteleri peyzaj mimarlığı bölümlerinden öğretim üyesi ve öğrenciler, Türkiye'nin en kapsamlı geleneksel Türk bahçesinin yapımı için Erzurum'da bir araya gelecek.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, Atatürk, Ankara, İstanbul ve Ege üniversitelerinden bilim adamları ve öğrencilerden oluşan 30 kişilik ekibin Ata Botanik Parkı'nda, geleneksel Türk bahçesi projesi için, 18 Ağustos tarihinde Erzurum'a gelerek, 15 günlük çalıştay yapacaklarını söyledi.

Yapımına 2005 yılında başlanan ve geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Ata Botanik Parkı'nın birinci etabında, değişik egzotik bitkiler yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, ikinci kısmında ise Türkiye'de bir parkta ilk olarak Türk bahçesi tasarımına başlandığını bildirdi.

En kapsamlı genel Türk bahçesi

Prof. Dr. Yılmaz, saygın bilim adamlarının katılımıyla, Türkiye'deki en kapsamlı botanik bahçenin yapılacağını ve inşaat çalışmalarına eylül ayında başlanacağını kaydetti.

Bahçenin tamamen doğal olacağına dikkat çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Türk bahçesinde, bölgemizin taşlarını kullanacağız. Bölgenin doğal bitki örtüsünü, geleneksel mimarisini kullanarak, en kapsamlı ve planlı Türk bahçesini yapacağız.
 
Peyzaj Mimarları Odası da projemizi destekliyor. Sonbaharda inşaatına başlanacak Türk bahçesi, 2009 yazında gezilebilecek. Geleneksel avluları, donatıları, evleri ve bitkileriyle hatta değişik evcil hayvanlarıyla birlikte çok özgün bir Türk bahçesi yapacağız."

Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye'de Japon ve Rönesans bahçelerinin yer aldığını belirterek, "Ancak ne yazık ki Türk bahçemiz yok. Geleneksel Türk bahçeleri dünyada kabul görmüştür.
 
Ama maalesef parklarımızda böyle bir bahçe yok. Türkiye'de yapılan yeşil alanlara da örnek olması açısından bahçemiz büyük önem taşıyor. İdeal bir Türk bahçesi nasıl olmalı bunu çalışacağız. Duvarıyla, çeşmesiyle, yolları ve bitkilerimizle tasarımını oluşturuyoruz" diye konuştu.
 
Örnekleri yurtdışında

Prof. Dr. Yılmaz, bazı değerli peyzaj hocaları tarafından, Japonya, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde, yarışmalara katılmak için geleneksel Türk bahçeleri örneklerinin yapıldığını ifade etti.

"Kendi ülkemizde maalesef Türk bahçemiz yok. Fakat yurtdışında bulunmakta" diyen Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Ülkemizde henüz geleneksel Türk öğelerini taşıyan bir bahçemizin olmaması projemizin önemini daha da artırıyor. Bahçemizdeki bitki türleri, kesinlikle Türklerin yaşadıkları coğrafyalara özgü bitki türleri olacak. Türklerin yetiştirdiği ağaçlar, bölge ekolojik şartlarına uygun bitkiler gibi bahçedeki her şey Türklere özgü olacak."
 
Prof. Dr. Yılmaz son olarak, kullanılacak malzemelerin doğal olmasının, projenin maliyetini azaltacağına inandığını belirterek, "Daha da önemlisi, ülkemizdeki diğer kentlere iyi bir örnek olacağız" diye konuştu.(aa)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com