Susuz Ayçiçeği Ürettiler !

Milas ta 100 dönümlük bir alanda susuz ayçiçeği yetiştirildi.

Milas'ta pamuk dikim alanlarının giderek azalmasıyla bölgede alternatif ürünlere yöneliş başladı.

Bu kapsamda İlçe Tarım Müdürlüğü ve Milas Ziraat Odası çiftçilere yeni gelir kapısı sağlanabilmesi amacıyla alternatif ürün araştırmalarına başladı.

Bölgede sıkça yetiştirilen pamuk, tütün gibi ürünlerin yerine bodur elma, bodur kiraz, bodur çilek, enginar, ayçiçeği gibi ürünler çiftçinin yeni gelir kapısı oldu.

Milas'ın tarımsal üretime elverişli alanlarından Yaşyer köyünde Bahri Bertan adlı çiftçi 100 dönümlük bir alanda sulamaya ihtiyaç duymayan ayçiçeği yetiştirmeye başladı.

Milas Ziraat Odası'nda görevli Ziraat Mühendisi Serdar Baltacı, organik ve suya ihtiyaç duymayan ayçiçeğinin Milas'ta ilk kez denendiğini belirterek şimdiye kadar başarılı sonuçlar alındığını söyledi.

Ziraat Odası olarak 2006 yılından bu yana geniş kapsamlı çalışmalara başladıklarını anlatan Baltacı, şöyle konuştu: "Yaşyer Avşar, Ekinanbarı, Savran ve Damlıboğaz köylerindeki topraklar tuzlu topraklar.

Sulama imkanları biraz kısıtlı. Tabandan çıkan su da biraz tuzlu olduğu için sorun yaşanıyor. Son zamanlarda pamuktan çok büyük kaçış var. Bununla birlikte vatandaşlar arayış içinde.

Biz de alternatif olarak bitki yetiştirebilir miyiz onun peşindeyiz. Onun için bu yıl bir çiftçimizle 100 dekar ayçiçeği yetiştirmeye karar verdik. Şu an ayçiçeği susuz bir şekilde yetişecek."

Ayçiçeğinin çok fazla suya ihtiyaç duymadığını anlatan Baltacı, sözlerine şöyle devam etti: "Önümüzdeki yıllarda da farklı bitkilerin yetiştiriciliği için çalışmalarımız olacak. Yaptığımız çalışmalarımıza özel firmalarda destek oluyor. Bu firmalarda çalışmalarımızı yakından takip ediyor.

Ayçiçeği tarlalarında yaptığımız çalışmalarımızın yanında mısır çalışmalarımızda devam ediyor. Bu yıl çok geniş alanda mısır ekimi yaptık. Her hafta bu alanlarda çalışma yapıyoruz.

Alternatif ürün ekmek isteyen
çiftçilerimize Ziraat Odası olarak yardımcı olmaya hazırız. Alternatif üründe farklı fikirleri olan arkadaşlara kapımız her zaman açık.

Ayçiçeği uygulamamız da Milas'ta bir ilk ve örnek olacağını düşünüyoruz."
100 dönümlük alanda geçen yıl pamuk ektiğini ancak fiyatlardan dolayı zarar ettiğini belirten üretici Bahri Bertan da; şöyle konuştu: "Pamuk bizleri zor durumlara düşürmeye başladı.

Artık farklı ürün arayışlarına başladık ve bu kapsamda Ziraat Odası'yla birlikte çalışma yapmaya karar verdik. Tarlama bu yıl yağlık ayçiçeği ektik ve şu an ürünümüzün gelişiminden oldukça memnunuz. Yardımcı olan herkese teşekkür ederim."

 (iha)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com