Kaybedilen ağaçlar değil, bir ekosistem !..
Onarımı da doğa ve vejetasyon dinamiği ile uyuşmayan basit bir ağaçlandırma işlemi ile gerçekleştirilemez.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Orman Fakültesince hazırlanan raporda, Kaz Dağları'nın ekolojik açıdan bir bütün olduğu belirtilerek, "Kaz Dağları'nın herhangi bir bölümünde gerçekleşecek çevreye zararlı bir faaliyetin az ya da çok oranda tüm sistemi etkilemesi kaçınılmazdır" denildi.
İÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Orman Fakültesi Dekanlığınca görevlendirilen Prof. Dr. Gülen Özalp başkanlığında Prof. Dr. Hüseyin Dirik, Doç. Dr. Yalçın Kuvan, Doç. Dr. Yusuf Güneş ve Yrd. Doç. Dr. Orhan Sevgi'den oluşan komisyonun, "Kaz Dağları'ndaki madencilik girişimlerinin koruma-kullanma dengesi açısından değerlendirilmesi" ile ilgili 10 sayfalık rapor hazırladığı belirtildi.
Açıklamada yer verilen raporda, milli park ve tabiatı koruma alanı statülerinin, Kaz Dağları'nın tamamını kapsamadığı ve korunan alan sınırları dışında özellikle madencilik amaçlı ciddi tehditler bulunduğu vurgulandı.
Kaz Dağları'nın eteklerinde Edremit, Ayvacık, Bayramiç, Çan ve Yenice'de maden işletmeciliğine yönelik yaklaşık 38 bin 200 hektarlık geniş alan için arama ruhsatları verildiği, ancak maden işletmeciliğiyle elde edilmesi beklenen yararların, çevreye verilmesi kaçınılmaz zararlar dikkate alınarak değerlendirilmesinin zorunlu olduğu ifade edilen raporda, şu görüşlere yer verildi:
"Kamuoyuna yansıyan verilere göre, Kaz Dağları'nda altın madeni işletmelerinin açılmasının; 1 trilyon ton toprağın işlenmesi, 400 bin ton siyanürün kullanılması ve kaba bir tahminle 2 milyon 500 bin dönüm orman alanının niteliklerini yitirmesi ve yok olması gibi kaygı verici sonuçlar doğurması kaçınılmazdır."
Raporun "Sonuç ve Genel Değerlendirme" bölümünde ise şunlar kaydedildi:
"Kaz Dağları ekolojik açıdan bir bütündür. Kaz Dağları'nın herhangi bir bölümünde gerçekleşecek çevreye zararlı bir faaliyetin az ya da çok oranda tüm sistemi etkilemesi kaçınılmazdır. Kaz Dağları'nda altın ve diğer cevherlerin işletmeye açılması konusundaki değerlendirme ve kararda işletmenin kamuya sağladığı söz konusu yarar bir ölçüttür. Ancak bu değer; Kaz Dağları yöresinin zarar görmesi kaçınılmaz olan hava, su, toprak, deniz, bitki örtüsü ve yaban hayatı kaynaklarının değerleri doğru hesaplanmadan; ayrıca tarım, hayvancılık, turizm, yöresel yaşam ve kültür üzerindeki olumsuz etkileri doğru belirlenmeden bir anlam taşımaz.
Ormanlarla örtülü alanlarda maden işletmeciliği esnasında kaybedilen ağaçlar değil, bir ekosistemdir. Ekosistemin değeri odun miktarı ve ağaçlandırma bedeliyle ölçülemez. Onarımı da 'doğa ve vejetasyon dinamiği ile uyuşmayan basit bir ağaçlandırma işlemi' ile gerçekleştirilemez." (haber X)