Çözüm önerisi Netafim’den
Suyun verimli kullanımına yönelik araştırmalar ve deneyler devam ediyor.
Toprak Altı Damla Sulama
Son yıllarda özellikle değeri binlerce kat artan suyun, Suyun verimli kullanımına yönelik araştırmalar ve deneyler devam ediyor. Çözüm önerisi Netafim’den
Toprak altı damla sulama sistemi, genel taslakta; bitki ihtiyacı olan su ve bitki besin elementlerinin köke en yakın noktadan yani toprak altından verilmesi üzerine kurulmuş. Bu şekilde fertigasyon ve sulama sırasında etkili kök bölgesine ulaştırılacak olan su, buharlaşma kayıpları ve diğer fiziksel etkilere maruz kalmadan yani kayıpsız biçimde köklere ulaştırılabiliyor.
Ana sistem çalışma prensibi, uyguladığımız basınçlı damla sulama sistemlerinden farksızdır ancak pek tabi kullanılan ürünler bazında farklılık gösteriyor.
Sistem, su kaynağına göre gravel veya hidrosiklon filtre ile suyu temizledikten sonra kontrol filtresinden geçen su ( disk veya screen filtre) yine toprak altına gömülmüş olan, ana boru ya iletiliyor. Toprak altı damla sulamada, suyun dağıtımını yapan ana boru dışında sistem sonunda birde hat sonları ve sistemin kolay temizlenebilmesi ve kontrolü amacı ile kollektör boru bulunuyor. Sistemde üzerindeki kinetik hava vanaları da ihtiyaç durumunda içeriden dışarıya veya dışarıdan içeriye hava geçişini kontrol eder. Sisteme özel Uniram AS (Antisyphon) damla sulama lateralleri, vakum önleyici özel damlatıcısı sayesinde sulama sonlandırıldığında, damlatıcı çevresinde oluşacak osmotik basınçtan etkilenmemek üzere dizayn edilmiş. Bu durumda suyun daha yoğun bulunduğu damlatıcı çevresinden, içeriye su girişi olmuyor.
Toprak Altı Damla Sulama Sistemi Avantajları :
* Toprak yüzeyinden yapılan sulama uygulamalarında, bitkinin hedef kök bölgesinin dışında, yüzeyde sulanmaktadır. Buda kontrolsüz yabancı ot gelişimini beraberinde getirir. Netafim toprak altı damla sulama uygulaması ile sadece hedeflenen kök bölgesi sulanır ve yabancı ot gelişimi engellenir.
* Kuru kalan toprak yüzeyi yüksek havalanma kapasitesi ve tarla içinde kolay hareket imkanı sağlar.
* Direk köklere ulaştırılan su-gübre solüsyonu, daha verimli gübrelemeyi beraberinde getirir.
* Diğer sulama methodlarına göre (salma veya yağmurlama) çok daha etkili kök gelişimi ve su tasarrufu sağlanır.
* Toprak işleme faaliyetleri ciddi miktarlarda azaltılır buda işçilik maaliyetlerinin direkt olarak azalmasını sağlar.
* Kuş, fare gibi yüzey zararlılarının damla sulama laterallerine vereceği zarar engellenir.
* Direkt çevresel faktörlerden(yağmur, rüzgar, güneş vs.) yalıtılan sulama ekipmanlarının kullanım süresi artar, uzun ömürlü kullanım sağlanır.
Toprak Altı Damla Sulama Uygulamaları :
Hemen hemen her türlü kültür bitkisine uygulanan bu sistem, uygulanacak olan bitki çeşidine göre gömme derinliğinde değişiklik göstermektedir.
* Yakın Yüzey Uygulamaları
Toprak yüzeyinden 5-
* Havuç, soğan, patates, tatlı patates, ıspanak, çilek, sarımsak, yer fıstığı, marul, sanayi domatesi ve genel tek yıllık sebze üretimi uygulamalarında.
* Genel Derinlik Uygulamaları
Damla sulama lateralleri toprak yüzeyinden
* Derin Toprak Altı Uygulamaları
Kazık kök yapısına sahip tek ve çok yıllık kültür bitkileri ile, etkili kök bölgesinin toprak yüzeyine yakın alanda gelişen meyve ağaçları ve bağlarda tercih edilmesi gereken derinlik, yüzeyden 30-
Pamuk, mısır, yem bitkileri (alfaalfa), karpuz, kavun, tütün, soya, şaraplık ve sofralık üzüm, zeytin ve meyve ağaçlarına yapılacak toprak altı uygulamaları bu derinlikte uygulanmalıdır.
Bağlarda toprak altı uygulama iki sıraya bir lateral gelecek şekilde yapılabilir. Bu şekilde hem kullanılacak olan sulama ekipmanından 50% tasarruf, hemde bitkinin eksiksiz bir şekilde hedeflenen verim ve yüksek kaliteye ulaşması sağlanır.
Not : Sıra arası 8 metreyi geçen meyve bahçelerinde sıra aralarına ikişer adet damla sulama laterali gömülmelidir.
Uygulama :
Toprak hazırlığı bitirilmiş ve toprak yüzeyi düzeltilmiş arazide uygulama rahatlığı açısından çakıl, taş vs. temizlenmesi tavsiye edilir. Uniram AS, traktöre bağlanan gömme aletleri ile oldukça hızlı ve kolay bir şekilde toprak altına alınır. İlk sulama kontrol sulaması olarak adlandırılır ve sistem toprak suya iyice doyuncaya kadar çalıştırılır ( 6-8 saat). Her ürünün günlük su tüketimi ve bölgedeki evaporasyon miktarı dikkate alınarak hazırlanan sulama programı düzenli olarak uygulanmalıdır. Uygulama sırasında kullanım kolaylığı açısında sisteme Netafim Miracle Plus
kontrollör takılması, dakikası dakikasına uygulama avantajı sağlayacağından verim ve kalite artışı gözle görülür olacaktır.
Sisteme özgü kullanılan damlatıcı Uniram AS birçok özelliği beraberinde getirmektedir. Bunlardan biri damlatıcı içine kök girmesini engelleyici ‘Kök Bariyeri’dir. Ancak yılda bir kere sezon sonlarında toprak altı damla sulama sistemi üzerinden yapılacak ‘Treflan’ uygulaması bu riski tamamen ortadan kaldırmaktadır. Her sekiz (8) damlatıcı için (1) gram dozda uygulanan treflan damlatıcıya çevresine yakın kılcal kökleri bu bölgeden tamamen uzaklaştırıp, olası tıkanmaları engeller. 10-15 dakikalık zaman aralığında yapılan uygulamadan sonra sulama devam etmelidir.
* Treflan uygulamasına alternatif, diğer bir uygulama ise Techfilter uygulamasıdır. Kimyasal emdirilmiş olarak sisteme takılan filtre her sulama sırasında belli bir miktarı sulama suyuna karıştırarak, kök sistemini damlacının yakın çevresinden uzaklaştırır. Tek kullanımlık olan filtre kimyasal özelliğini kaybettiğinde rahatlıkla değiştirilebilir.