Şule Atabey Şamlı, "Türkiye'nin Yarınları için İklime Uyum Seferberliği Projesi"ni başlattıklarını belirterek, 11 mayısta yola çıkacak seferberlik tırı ile çiftçilere yönelik bir bilinçlendirme kampanyası başlatacaklarını açıkladı.
112 bin çiftçi
Şamlı, 112 bin çiftçinin faaliyet gösterdiği Konya Havzası'nda rastgele alanlara değil tarım ve su için kilit öneme sahip yerleşimlere odaklanacaklarını da vurguladı. Eti Burçak ve WWF Türkiye işbirliğinin üç yıl önce "Konya Havzası Modern Sulama Projesi" ile başladığını vurgulayan Şule Atabey Şamlı, 2009'da gerçekleştirilen "Türkiye'nin Yarınları Projesi" ile Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Havzası'nı mercek altına aldıklarını söyledi. Şamlı, proje kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Danimarka Hidrolik Enstitüsü ile birlikte 2015, 2030 ve 2050 yıllarına göre iklim senaryolarının geliştirildiğini vurguladı.
Modern sulama
Şule Atabey Şamlı, Konya Havzası ve Doğu Akdeniz Havzası'ndaki ürün çeşidine iklim değişikliğinin etkilerinin de incelendiğini anlatırken, "Yapılan değerlendirmeler gösteriyor ki Konya Havzası'nda tarımda modern sulamaya geçerek ve ürün çeşidini iklime uyumlu şekilde değiştirerek her yıl İstanbul'un 3 yıllık su ihtiyacı kadar su tasarrufu yapmak mümkün" diye konuştu.
Konya'daki kuyuların yüzde 70'i kaçak
Türkiye'nin Yarınları Projesi'nin sonuçlarını açıklayan WWF Türkiye Doğa Koruma Müdür Yardımcısı Buket Bahar Durmaz Dıvrak, şunları söyledi: "Konya Havzası'ndaki mevcut durum, sürdürülebilir değil. Son 50 yılda havzadaki sulak alanların yüzde 65'i kurumuş, sondaj kuyularının yüzde 70'i kaçak ve yeraltı suları azalıyor."