Türkiye 2008 yılı orman yangınlarında Avrupa birincisi
Avrupa da Orman Yangınları 2008 raporunda en ağır hasar gören ülkenin Türkiye olduğu belirtildi.
Yeni yayımlanan "Avrupa’da Orman Yangınları 2008" raporunda, "Geçen yıl Avrupa’da orman yangınlarının yol açtığı hasar açısından oldukça ılımlı bir yıl olmuştur. En ağır hasar gören ülke Türkiye’dir. Uydu görüntülerinden yararlanarak yapılan tahminlere göre 2008’de Türkiye’de 27 bin 848 hektar alan yanmıştır, izleyen Yunanistan’da 24 bin 573, İtalya’da ise 24 bin 449 hektar zarar görmüştür. 17 Avrupa ülkesinde 2008 yılında 156 bin 449 hektar orman yanmıştır" denildi.
Türkiye hemen her gün bir başka orman yangınıyla mücadeleye girişirken Avrupa’da geçen yıl orman yangınlarından en ağır hasar gören ülkenin Türkiye olduğu belirtildi. AB raporunda Yunanistan ve İtalya’nın Türkiye’yi izlediği bildirilirken, “Türkiye NASA’nın MODIS uygu görüntüleme sistemiyle elde edilen verilere göre 50 hektardan fazla yangınlardan en şiddetli etkilenen ülke. CORINE Ülke Verileri şu anda Türkiye’de geliştirilmediği için yangınlardan değişik toprak tiplerinin nasıl etkilendiğine ilişkin ayrıntılı istatistikler elde etmek mümkün değil. Türkiye’de en büyük yangınlar güneyde meydana geliyor” denildi.
Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi, “Avrupa’da Orman Yangınları 2008” adlı raporu yayımladı. Raporun Türkiye’ye ayrılan bölümünde orman yangını tehlikesinin en çok Haziran ve Ekim ayları arasında yükseldiği, çok yüksek sıcaklık, düşük nem ve etkili rüzgâr koşullarının bulunduğu Temmuz-Ağustos’ta doruğa ulaştığı belirtildi. Orman yangınlarının Akdeniz İklim Kuşağı’nda bulunan Türkiye’deki ormanları tehdit eden “en önemli faktörlerden biri” olduğu belirtilen raporda, 7 milyon 182 bin 51 hektar duyarlı alanın “1” numaralı, 5 milyon 91 bin 788 hektar alanın ise “2” numaralı yangın tehlike düzeyinde bulunduğu belirtildi.
EN AĞIR HASAR GÖREN ÜLKE TÜRKİYE
Türkiye’de 2008’de 2 bin 135 orman yangını meydana geldiği, bunlardan 5 yangının 500 hektardan büyük, 12 yangının 100-500 hektar arası tahribat yaptığı bildirildi. AB raporuna göre büyük orman yangını hasarlarının çoğunluğu tutuşma ve yayılmayı kolaylaştıran aşırı hava koşullarının etkisi altındaki Akdenizin güneydoğusunda meydana geliyor. Raporda, “Genel olarak 2008 Avrupa’da orman yangınlarının yol açtığı hasar açısından oldukça ılımlı bir yıl oldu. En ağır hasar gören ülke Türkiye’dir. Uydu görüntülerinden yararlanarak yapılan tahminlere göre 2008’de Türkiye’de 27 bin 848 hektar alan yandı, izleyen Yunanistan’da 24 bin 573, İtalya’da ise 24 bin 449 hektar zarar gördü. 17 Avrupa ülkesinde 2008 yılında 156 bin 449 hektar orman yandı” denildi.
NASA’YA GÖRE DE SONUÇ AYNI
Raporun, 2008 değerlendirme bölümünde, “Türkiye NASA’nın MODIS uydu görüntüleme sistemiyle elde edilen verilere göre 50 hektardan fazla alandaki yangınlardan en şiddetli etkilenen ülke. CORINE Ülke Verileri şu anda Türkiye’de geliştirilmediği için yangınlardan değişik toprak tiplerinin nasıl etkilendiğine ilişkin ayrıntılı istatistikler elde etmek mümkün değil. Türkiye’de en büyük yangınlar güneyde meydana geliyor” ifadesi yer aldı. Raporda Türkiye’nin 2008’deki yangınla mücadelesine ilişkin yer alan diğer bilgilerden bazıları şöyle:
“-Yangınla mücadelede 933 itfaiye aracı, 161 buldozer, 144 su tankı, 128 greyder, 111 treyler, 72 su tankı, 82 karavan, 366 motorlu araç, 717 motosiklet, 6 yönetim helikopteri, 13 kiralık helikopter, 15 dromader söndürme uçağı, 2 CL-215 Canadair uçağı kullanılıyor.
-Türkiye’nin yangınla mücadele stratejisi üç ilkeye dayanıyor. 1) Engelleme (Eğitim ve uyarma), 2) Erken uyarı, hızlı ve etkili söndürme, 3) Hızlı ağaçlandırma.
-Eğitim ve uyarı kampanyaları orman yangınları konusundaki dikkati gündeme getirdi, halkı orman yangını sorunuyla ilgili bilgilendirirken okul, yangınla mücadele timleri, teknik personel, orman köylüleri, çobanlar, avcılar ve askerler yangın söndürme eğitiminden geçirildi.
-775 yangın kulesi inşa edildi, ormanlar bu kulelerden 24 saat gece ve gündüz gözlem yapılıyor. 2007’den bu yana Orman Genel Müdürlüğü tüm buldozer, itfaiye, helikopter ve uçakları, söndürme esnasında Araç İzleme Sistemi ile yönlendiriyor.
-Antalya ve Muğla’da beş orman gözleme kulesinde otomatik yangın bulma ve erken uyarı sistemi test edildi. Sistem OGM, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle geliştirildi.
-Suyun yetersiz olduğu bölgelerde orman yangınlarına daha hızlı müdahale edilmesi için yangın havuzları ve gölleri inşa edildi.” (anka)