Gönüllü Orman Koruyucuları Kırmızı Karıncalar
Orman ağaçlarına zarar veren böcekleri yiyerek beslenen ve ormanların adeta ücretsiz koruyucuları olan Kırmızı orman karıncaları daha düşük bir rakıma taşındı.
Gönüllü Orman Koruyucuları Kırmızı Karıncalar İş Başında
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü biyolojik mücadele kapsamında Formica rufa türü karıncaları daha düşük rakımlara naklediyor.
Çatacık ormanlarında bulunan Formica rufa ( Kırmızı orman karıncası) türü karıncalar nakledildi. Mihalıççık ilçesi sınırları içindeki yaklaşık 1700 metre yükseklikte sarıçam ormanlarında bulunan karıncalar daha düşük rakımlı başka alanlara taşınıyor.
Orman ağaçlarına zarar veren böcekleri yiyerek beslenen ve ormanların adeta ücretsiz koruyucuları olan Kırmızı orman karıncalarına ait bir koloni ikiye bölünerek 300 metre daha düşük bir rakıma taşındı.
Karıncaların nakledilmesi için uzmanlar, güneşin yeni doğduğu saatlerde nakil işlemini gerçekleştirdi. Kolonide bulunan kraliçe karıncalardan 2 adedi de yeni yuvaya taşındı. Karıncalar yuvanın 80 metre etrafındaki bütün böcekleri yiyebiliyor. Keneleri de yediği tespit edildiği için kamuoyunda ilgiyle takip edilen ve üzerinde araştırmaları devam eden karıncaların daha düşük rakımlarda yaşayabilmesi için 300’er metrelik düşüşlerle taşınması gerekiyor.
Normal karıncalardan daha iri olan Formica rufa’lar önce böceklerin üzerine formic asit salgılayarak etkisiz hale getiriyorlar ve yuvalarına taşıyorlar. Yuvada işçi, asker ve kraliçe karıncalar bulunuyor. Kraliçe karınca sadece bir kez çiftleşiyor ve çiftleşmeden sonra erkek karınca ölüyor.
Orman teşkilatı çalışmalar sırasında bu faydalı karıncaların yuvalarının bozulmamasına özen gösteriyor ve yaygınlaşması için uygun olan diğer alanlara naklediyor.(ogm)