Yaprağını döker.
Kireci sever.
PRUNUS SERRULATA
Nisan sonu – mayıs ayı gibi çiçeklenir.Bu süs ağaçları bahçelerde oldukça sık kullanılır. Son derece güzel olan bu ağaçlar, hak ettikleri bir üne sahiptir.
PRUNUS SERRULATA ‘AMANOGAWA’
Bu kesinlikle tek başına ya da yuvarlak formlu bir çalıyla kullanılması gereken bir ağaçtır.
PRUNUS SERRULATA ‘FUGENZO’
PRUNUS SERRULATA ‘KANZAN’
6-10 m yüksekliğindedir. Prunus serrulata’nın en tercih edilen çeşididir. Yaşlandıkça daha da evaze bir hal alan ters kozalak şeklindeki formunu veren dik sürgünleriyle gür bir ağaçtır.
Nisan sonu mayıs başı tarihlerinde bakır kızılı yapraklar belirdiğinde, küçük güllere benzeyen, bol kamerli çiçekler açar. Çiçeklerin canlı pembe rengi, çiçeklenmenin sonlarına doğru biraz solar. Bu muhteşem görünümün olabildiğince uzun sürmesi arzu edilir. Turuncu tonlarında hoş bir sonbahar yapraklanması vardır.
Bu ağaç tek başına kullanılmak için uygun olmasına karşın, yapılan uygulamalarda, yol kenarlarında, sıralar halinde de rahatlıkla kullanılabildiği görülmüştür. Bu kullanım için tercih edilmesinde, hava kirliliğine dayanıklı olması da önemli bir faktördür.
PRUNUS SERRULATA ‘KIKU-SHIDARE-ZAKURA’
PRUNUS SUBHIRTELLA
PRUNUS SUBHIRTELLA ‘AUTUMNALIS’
Kasımdan marta kadar çiçeklenir.3-5 m yüksekliğindedir. İnce ve yayvan sürgünlere sahip küçük bir ağaçtır. Sonbaharda çok hoş, altın sarısı bir renk alan yapraklarını döktükten kısa bir süre sonra, en yumuşak iklimin hakim olduğu dönemlerden de faydalanarak, kasım ayından itibaren, ilkbaharda daha da yoğunlaşan beyaz ya da hafif pembemsi renklerde küçük çiçeklerle kaplanır. Aslında çok dikkat çekici olmayan bir çiçeklenmeye sahip olmasına karşın, kış mevsiminde çiçek açan ağaç ve çalılara ender rastlanması bu ağacın önemini arttırmıştır.
Tek başına kullanıldığında, kış boyunca evden rahatça görülebilen bir konuma dikilmelidir.
PRUNUS SUBHIRTELLA ‘PENDULA RUBRA’
Nisan sonunda çiçeklenen bu ağaç 3-4 m yüksekliğindedir. Nisan sonunda, tomurcuk halindeyken karmen, açılınca koyu pembe renkli katmersiz çiçeklerle bezenen ince-uzun sürgünleri ve aşağı sarkık ikincil sürgünleri ile yukarıda adı geçen Prunus’lardan oldukça farklı bir çeşittir. Ortalama ebatlara sahip bahçeler için uygun, son derece şirin, ağlar formlu bir ağaçtır. Kışın bile ince dallanmasıyla oldukça dekoratiftir. Toprak aşırı nemli olmadıkça, çiçekli tüm Prunus’ların üretimi kolaydır. Nadiren budama yapılması gerekebilir. Fakat bir sürgünün kaldırılması gerekiyorsa, bunun yaz mevsiminde yapılması daha uygundur. Çünkü bu dönemde yaranın iyileşmesi daha çabuk olur.