ANEMONE (RANUNCULACEAE)

ANEMONE (RANUNCULACEAE)

Yumrulu ya da çok yıllık

 

   Bu cins, vejetasyon tarzına, duruşuna, çiçeklenmesine ve kullanımına göre farklılık gösteren pek çok türe ayrılmıştır.

 

BAHAR VE YAZ ANEMONE’ LARI

 

ANEMONE BLANDA

 

   Yumrulu bir köke sahiptir. 12-15 cm arasında boylanabilen alçak boylu bir bitkidir. Çiçekleri 3- -5 cm arası çapta, papatya gibi  ve yıldız şeklindedir.

 

Dikkat çekici özelliği: İlkbahar çiçeklenmesidir (Mart-Nisan arası). Çiçekler çeşitli renklerde, ışıltılı ve çok canlıdır.

 

Toprak ve ışık isteği: Zengin ve humuslu toprakları, güneşli ya da yarı gölge alanları sever.

 

Üretimi: Kolaydır. Soğanlar sonbaharda (Eylül'den Aralık ayına  kadar) 5-7 cm derinliğe, 15 cm’lik aralıklarla dikilmelidir. Bu bitki yerinde bırakılıp iki üç sene beklendiğinde, en iyi performansı almak mümkün olabilecektir.

 

Uygulama alanı: Gruplarda, seyrek ağaç grupları altında, kaya bahçelerinde, saksıda, tercihen de karışık şekilde kullanılmalıdırlar.

 

ANEMONE CANADENSIS

 

Dikkat çekici özelliği: 30 cm boya ulaşabilen yayılıcı köklere sahiptir. Yapraklar hafif tüylü 3 ila 5 yaprakçığa ayrılır. Sedefli gibi parlak beyaz renkteki çiçekler çok sayıdadır ve Haziran - Temmuz arasında açarlar, bazen sonbahara dek bulunurlar.

 

Toprak ve ışık isteği: Sıradan topraklarda, güneş ya da yarı gölge ortamlarda yetişirler.

 

Üretimi: Anemone blanda’nınkiyle aynıdır.

 

Uygulama alanı: Bitki yastıklarında ve kaya bahçelerinde kullanıma uygundur.

 

 

ANEM0NE CORONARIA

 

   Bu tür, Anemone’un en bilinen çeşitlerini içerir. Siyah ve düz yumrulu kök ve sürgünlere sahiptir. Yapraklar pek çok dilimlere ayrılmıştır. Sapların ortalarında yapraklardan oluşan, dilimli bir işleme yer alır, uçlarında ise parlak renklere sahip pek çok iri çiçek taşımaktadır. Sarı dışında her çeşit renge rastlanır. Genellikle taç yaprakların dipleri daha açık renklidir ve bütününe bakıldığında etaminleri saran bir daire oluştururlar. Merkez kısım ise koyu bir renkten oluşmaktadır. Yüksekliği 25 ile 35 cm arasında değişir.

 

Dikkat çekici özelliği: Renklerin canlılığı ve çeşitliliğidir. Bir diğer özelliği ise kesme çiçek olarak  çok hoş bir duruşa sahip olmasıdır.

 

Toprak ve ışık isteği: Geçirgen topraklardan, güneşli ve sıcak alanlardan hoşlanır.

 

Üretimi: Anemone yumruları ekim ve kasım ayları arasında 5-6 cm derinliğe, 15 ya da 20 cm aralıklarla  dikilirler. Yumruların toprak altı gelişimleri de hesaba katılarak dikim aralığına muhakkak uyulmalıdır. Genellikle sert ve solmuş yumruların sürebilmelerini kolaylaştırmak için, 24 saat önceden suda bekletilerek şişmelerinin sağlanması tavsiye edilmektedir. Yumrular, sürgün uçları yukarı gelecek şekilde düz olarak dikilmelidir. Yumruların en azından ilk sene kış soğuklarından korunması, üzerlerine saman ya da ölü yapraklardan oluşan bir tabaka serilmesi yararlı olacaktır.

   Çiçeklenme bittikten sonra, yumruları yerinde bırakılır ya da yaprakları kuruduktan sonra topraktan çıkartılır. Çıkarılan yumrular, sonbaharda tekrar dikilmeden önce gölgede kurutulmalıdır.

   En iri yumrular, çoğalmayı arttırmak amacıyla, dikim esnasında  bölünebilirler. En başarılı ekimler, bu işi gerçekten bilen profesyonellerce ve sadece kesme çiçek üretiminde  gerçekleştirilmektedir.

 

Uygulama alanı: Bitki yastıklarında ve ilkbaharda oluşturulan bordürlerde kullanılırlar, ayrıca kesme çiçek olarak da önemli bir yere sahiptirler.

 

Çeşitleri:

 

·        Katmersiz Anemone de Caen. İri ve uzun saplarında, parlak renklere sahip, büyük ve basit çiçekler taşıyan gür bir bitkidir. Karışık ya da ayrı renklere sahip olarak üretilir. Önceden keşfedilmiş olan F1 melezleri 10 cm çapa ulaşabilen çiçekler üretebilmektedir.

 

·        Yarı katmerli Anemone ‘Saint Brigitte’. Çok güzel, iyice açılmış büyük çiçekleri vardır. Karışık ya da ayrı renklere sahip olarak üretilir.

 

ANEMONE NEMOROSA

 

   Rizomlu köklere sahiptir. İnce, uzun çiçek sapı 15-20 cm uzunluğundadır. Çok sayıda taç yaprağa sahip, 2 cm çapındaki çiçekler, beyaz, pembemsi bazen de mavimsidir. Mart - Nisan ayları arasında, yapraklanma henüz tam olarak gerçekleşmemişken açarlar.

 

Dikkat çekici özelliği: İlk baharda oluşan dayanıklı çiçeklenmesidir.

 

Toprak ve ışık isteği: Ağaç altlarını, silisli ve serin toprakları sever.

 

Üretimi: Oldukça basittir. Bölünerek çoğalır. Temmuz ve Ekim ayları arasında 10 ile 15 cm aralıklarla dikilir. Uzun yıllar toprakta bırakılabilir.

 

Uygulama alanı: Kaya bahçeleri ve koruluk alanlarda kullanılır.

 

ANEMONE SYLVESTRIS

 

Dikkat çekici özelliği: 40 cm uzunluğu bulan yayılıcı köklüdür. Yaprakları tırtıklı, loplu, tüylü, soluk renklidir. Mayıs - Haziran arası açan çiçekleri beyaz renkli ve hafif kokuludur.

 

Toprak ve ışık isteği: Kireçli ve killi toprakları, güneşli ya da yarı gölge alanları sever.

 

Üretimi: Anemone blanda ile aynıdır.

 

Uygulama alanı: Ağaç altlarında ya da bitki yastıklarında bir de kesme çiçek olarak kullanılır.

 

SONBAHAR ANEMONE’LARI

 

   Üretimleri ilkbahar ve yaz Anemone’ları ile aynıdır fakat Ağustos'tan Ekim'e kadar uzanan bir periyotta çiçek açarlar.

 

Toprak ve ışık istekleri: Zengin ve daha ziyade serin toprakları, güneşli ya da yarı gölge alanları sever. Sert kışların hüküm sürdüğü bölgelerde saman örtüsüyle koruma yapılmalıdır (malçlama). İşlenmiş derin topraklarda daha dayanıklıdır.

 

 

ANEMONE HUPEHENSİS

 

   1 m boya ulaşabilen kök sürgünleri verir. Koyu yeşil yapraklar, kenarları tırtıklı yaprakçıklara ayrılmıştır. Çiçeklerin büyük taç yaprakları vardır ve ortalarında sarı etaminden halkalar taşırlar.

‘September Charm’  çeşidi en yaygın olanıdır: Bol çiçek açan bir türdür ve çiçekler pembe renklidir.

 

Uygulama alanı: Bitki yastıklarında ve kesme çiçek olarak kullanılır.

 

ANEMONE X HYBRİDA

 

1 m boya ulaşabilen kök sürgünleri verir. Yapraklanma ve çiçekler Anemone hupensis’inkiyle aynıdır. Çiçeklenme Eylül – Ekim arasında gerçekleşir.

‘Honorine Jobert’ en yaygın çeşididir. 120 cm boya, beyaz renkli basit çiçekleri vardır.

 

Uygulama alanı: Bitki yastıklarında, çiçek tarhlarında ya da kesme çiçek olarak kullanılır.

 

ANEMONE TOMENTOSA ‘ROBUSTISSIMA’

 

   Bu tür, 1 m boylanabilen, japon anemonelarının en dayanıklısı olarak tanınmış, en eski türdür. Aynı zamanda oldukça bol çiçekli ve gür bir bitkidir. Çiçekler pembemsi beyaz renktedir. Çiçeklenme ağustos eylül arasında gerçekleşir.

 

Uygulama alanı: Gölge alanlardaki bitki yastıklarında, çiçek tarhlarında ve kesme çiçek olarak kullanılır.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com