Çok sayıda çeşidi üretilen bu cinsin tam 700 tane türü vardır. Bunlar tek ya da çok yıllık, dayanıklı ya da dayanıksız, hatta çalımsı özellikte türlerdir.
Fakat tek ya da çok yıllık başlıca birkaç türü, mavi-kırmızı tonlardaki harika renklenmeleriyle bahçelerin dekorasyonunda kullanılır.
Tüm Salvia tohumları yerinde ekilmeli ve ekildikten sonra bir ya da iki gün boyunca, ışık ihtiyaçlarını karşılamaları için, üzerleri örtülmeden bekletilmelilerdir. Ardından üzerleri örtülür ve filizin büyümesini desteklemek için ortam nemlendirilir.
SALVIA HORMINUM
30-
Dikkat çekici özelliği: Renkli brahteleri olan, çok dekoratif çiçekleridir.
Toprak ve ışık isteği: Sıcak ortamlardaki hafif yapılı topraklarda yetişir.
Üretimi:
1) Tohumları Nisan – Mayıs aylarında yerinde ekilir. Ardından bitkiler arasında
2) Ağustos – Eylül aylarında, fideliğe ekimi gerçekleştirilir. Mart'ta 25 cm’lik dikim aralığıyla topraktaki yerine dikilir.
Uygulama alanı: Özellikle ballı olması sebebiyle kullanılan yerli bir bitkidir.
ÇOK YILLIK TÜRLERİ
SALVIA PATENS
Çok yıllık, fakat Paris’te dayanıklı olmayan bir bitkidir. Etli köklere ve 50-
Dikkat çekici özelliği: Yoğun mavi renkteki çiçeklerinin güzelliğidir.
Toprak ve ışık isteği: Güneşli ortamlardaki, iyi drene olan her çeşit toprakta yetişir.
Üretimi: Tohumları Mart – Nisan aylarında, fideliğe, örtü altında normal ya da toprak saksılara ekilir. Saksıya şaşırtmaları yapıldıktan sonra, genç bitkiler Mayıs'ta, 30 cm’lik aralıklarla toprağa dikilir. Çiçeklenme Temmuz'dan Eylül'e kadar devam eder.
Uygulama alanı: Birkaç tutamdan oluşan gruplar halinde ya da sürünücü bitkilerin fonlarında engebe oluşturma amacıyla kullanılırlar.
SALVIA FARINACEA
Güneyde çok yıllık olan bir türdür; fakat diğer bölgelerde tek yıllık olarak üretilir. Yoğun tutamlar şeklindedir. Beyazımsı bir tozla kaplı çiçek sapı tarafınca taşınan, uzun başaklar şeklinde çok sayıda çiçek kurullu vardır.
Dikkat çekici özelliği: Canlı bir renge sahip, uzun başak şeklindeki çiçek kurulları ve uzun süreli çiçeklenmesidir.
Toprak ve ışık isteği: Güneşli ortamlardaki her çeşit sağlıklı toprakta yetişir.
Üretimi: Salvia patens’inkiyle aynıdır.
Uygulama alanı: Bitki yastıklarında kullanılır.
‘Victoria’ çeşidi, Özellikle yaz yastıklarının süslenmesinde tercih edilir. Çünkü çiçekleri, kış çiçeklenmesine sahip tek yıllık bitkilerde pek rastlanmayan bir mavi tonundadır.
Çeşitleri:
· Salvia farinacea ‘Victoria’.
· Salvia farinacea ‘Blanche’.
SALVIA SPLENDENS
Boyu, çeşidine göre 15-
Dikkat çekici özelliği: Çiçeklerin kırmızı renginin yoğunluğu ve çiçeklenme süresidir (Haziran'dan Ekim'e kadar).
Toprak ve ışık isteği: Güneşli ve sıcak konumdaki her çeşit hafif yapıda ama tercihen zengin topraklarda yetişir.
Üretimi:
1) Tohumları Mart'ta fideliğe, örtü altında normal ya da toprak saksılara ekilir. Sıcak yastık üzerine yerleştirilen saksılara şaşırtmaları yapıldıktan sonra genç bitkiler Mayıs sonunda 30 cm’lik aralıklarla topraktaki yerlerine dikilir.
2) Tohumları Temmuz'dan Eylül'e kadar, normal ya da toprak saksılara ekilir. Ortamın hafif gölgeli olmasına dikkat edilmelidir. Saksıya şaşırtmaları yapıldıktan sonra fidelerin cam örtü ya da derecesi ayarlanabilir bir serada kışı geçirmelerii sağlanır. Genç bitkiler Mayıs sonunda topraktaki yerlerine dikilir. Yaz mevsimi boyunca sıkça sulama yapılmalıdır.
Uyulama alanı: Bitki yastıklarında ve çiçek tarhlarında kullanım için uygun, en yoğun kırmızı rengin hakim olduğu kış çiçeklenmesine sahip bir türdür. Çim zemin üzerinde tek başına ya da diğer türlerle birlikte kullanıldığında (ageratum, hint karanfilleri, vb.), çok canlı renk kontrastları elde edilir.
Çeşitleri:
· Salvia splendens ‘Eclair’. Çok canlı kırmızı renkli çiçekleri ve koyu yeşil yaprakları olan,
· Salvia splendens ‘Sizzler’. Çiçekleri, beyaz, lavanta, kırmızı, somon renklerinde olan ve erken açan,
SALVIA NEMOROSA SUPERBA
Bahçecilik kökenli bir melezdir. Dik ve yoğun tutamlar oluşturan, çok yıllık ve dayanıklı bir çeşittir. Haziran'dan Eylül'e kadar, koyu mor-mavi çiçeklerden oluşan, başak şeklinde uzun çiçek kurulları vardır.
Dikkat çekici özelliği: Çiçeklerinin mavi rengidir.
Toprak ve ışık isteği: Güneşli ortamlardaki, kurak da dahil her çeşit iyi toprakta yetişir.
Üretimi: Ekim'den Mart!a kadar kök ayrımıyla çoğaltılır. Elde edilen genç bitkiler, çeşide göre değişen 30-50 cm’lik aralıklarla toprağa dikilir.
Uygulama alanı: Çiçek tarhlarında, bitki yastıklarında, bordürlerde kullanılır. Mavi rengi, sarı ve turuncu çiçekli çok yıllık bitkilerle birlikte kullanıldığında, çok güzel bir ahenk oluşturur (Rudbeckia, Helianthemum, Solidago, vb. gibi).