PRIMULA ( PRIMULACEAE) Çuha Çiçeği

PRIMULA ( PRIMULACEAE)
Çuha Çiçeği

Çok yıllık

 

 

   Bu cinsin serada ya da dış mekanda yetiştirilen pek çok türü vardır.Burada sadece bahçelerde, dış mekanlarda kullanılan türlerle değinilecektir.

 

Dikkat çekici özelliği: Canlı, ışıltılı ve zengin renklerdeki ilkbahar çiçeklenmesidir.

Toprak ve ışık isteği: Güneşli ya da yarı gölge ortamlardaki, serin, iyi drene olan her çeşit toprakta yetişir.

 

PRIMULA AURICULA

 

   Primula vulgaris’ten daha güzel bir türdür. Dağ kökenli bir bitkidir. Yaprakları etli ve geniş, çiçek sapı 20 cm yüksekliğindedir ve Mart'tan Mayıs'a kadar, buketler halinde bir arada yer alan, pastel renklerde çiçekleri taşır. Kahverengi, açık mavi, mor ve turuncu tonlarının karışımından oluşmuş bir çeşidi vardır.

Üretimi: Primula vulgaris’in üretimiyle aynıdır.

Uygulama alanı: Bordürlerde ve kaya bahçelerinde kullanılır.

 

PRIMULA JAPONICA

 

   Pürüzlü dokuda yapraklanmaya sahip bu tür, boyu 40-60 cm’i bulabilen çiçek sapının yüksekliğiyle diğerlerinden ayrılır. Çiçekler, nisandan temmuza kadar, dörtlü–beşli, dairesel dizilmiş gruplar halinde yer alırlar. Doğduklarında birbirine yakın olan çiçekler, bitkinin gelişimi süresince, gitgide birbirlerinden ayrılırlar. Beyaz, pembe, lila, kızıl kırmızı renkli çeşitleri vardır.

 

Dikkat çekici özelliği: İlkbahar çiçeklenmesidir.

Toprak ve ışık isteği: Yarı gölge ortamlardaki, serin ve sağlıklı topraklarda yetişir.

Üretimi: Tohumları Temmuz'dan Eylül'e kadar, funda toprağı doldurulmuş, yarı gölge ortamdaki saksılara ekilir.Saksıların kışı cam örtü altında geçirmeleri sağlanır ve ilkbaharda fideliğe şaşırtmaları yapılır. Elde edilen genç bitkiler, sonbaharda ya da ilkbaharda, yarı gölge ortamdaki uygulama alanına dikilir ya da tercihe göre saksıda çiçeklenmeye bırakılır. Sonbahardan itibaren katlama işlemine tabi tutulan tohumlar, sadece Ocak'tan Mart'a kadar, fideliğe ve cam örtü altında ekilebilirler.

Uygulama alanı: Su kenarlarında gerçekleştirilen dikimler için çok uygun bir bitkidir.

 

PRIMULA VULGARIS

 

   Çeşitleri:

 ‘Acaulis’ çeşidinin çiçekleri doğrudan bitkinin ortasından çıkar ve yapraklanma seviyesinde açarlar; ‘Elatior’ çeşidinin çiçekleri onları yapraklanmadan ayıran bir çiçek sapı tarafından taşınır ve şemsiye şeklinde kurullar oluştururlar.

‘Carnaval’ çeşidinin canlı renklerin karışımından oluşan, ‘Acaulis’inkilere benzeyen, iri çiçekleri vardır. Oldukça bol çiçekli bir bitkidir.

‘Alta Bella’ çeşidinin çiçekleri, canlı ve çeşitli renklerde, ‘Elatior’ çeşidininkilere benzeyen formda ve iridir. Çiçek renkleri, somon, kırmızı, sarı, koyu kırmızıdır.

Primula vulgaris’ler, bitki formunu, vejetasyonun düzenliliğini, renk çeşitliliğini, çiçek büyüklüğünü iyileştirmek amacıyla çeşitli araştırmalara tabi tutulurlar.

Üretimi: Tohumları Mart'tan Temmuz'a kadar, seyrek olarak toprak saksılara ekilir. Tohumlar gömülmemelidir. Saksılardaki toprak karışımı yarı yarıya çürük toprağı ve turba ya da funda toprağı olmalıdır. Oldukça ağır ve genellikle basamaklı olarak gerçekleşen çimlenmenin ilk belirtileri ortaya çıkıncaya kadar ekim karanlıkta tutulmalıdır.

   Gölgeli ortam korunurken, toprağın kurumamasına da özen gösterilir. Fidelikte şaşırtmaları yapıldıktan sonra genç bitkiler, sonbaharda 25 cm’lik aralıklarla toprağa dikilir. Saksıya da dikilebilirler. Saksıların 9-10  cm’lik olmaları yeterlidir. Kullanılan toprak karışımı; dört birim gözenekli toprak, iki birim çürük toprağı, bir birim kum ve turba olmalıdır.

   Çiçeklenme ilkbaharın başında başlar. Bazı türler kendilerini zorlarlar ve kışında çiçeklenirler. Harika saksılar oluşturan bu bitkiler, kışın yumuşak geçtiği bölgelerde bitki yastıklarında da kullanılır.

Uygulama alanı: Primula vulgarisler gerektiği kadar çok kullanılmazlar. Erken çiçeklenmesi  ve zengin renk çeşitliliği onları ilkbahar yastıklarının mükemmel bitkilerinden kılar.

   Aynı zamanda harika bordürler oluştururlar, kaya bahçelerini mükemmel bir biçimde süslerler ve  ağaç altı alanları çok güzel aydınlatırlar.

   Saksılarda ise, kış çiçeklenmesine sahip tek yıllık bitkilerin dikilmesinden önce pencerelerin ve balkonların dekorasyonunu sağlarlar.

 

PULSATILLA VULGARIS

 

   Çok yıllık

Kazık köklü  çok dayanıklı bir bitkidir. Yapraklanması tüylüdür.

 

Dikkat çekici özelliği: 20-25 cm uzunluğundaki  çiçek sapı, Nisan'dan Haziran'a kadar, çan şeklinde, açık mor çiçekleri taşır. Çiçeklenmeden sonra küreye benzeyen, tüyümsü, ilginç bir oluşum belirir.

Toprak ve ışık isteği: Kireçli topraklarda ya da iyi drene olan sıradan topraklarda, hatta çok rüzgar alan konumlarda bile yetişebilen bir bitkidir.

Üretimi: Çok kolaydır. Sonbaharda ya da çok erken olmak koşuluyla ilkbaharda, kök ayrımı yöntemiyle çoğaltılır. Ayrılan parçalar 20 cm’lik aralıklarla toprağa dikilir.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com