PETUNIA (SOLANACEAE)

PETUNIA (SOLANACEAE)

Tek yıllık

PETUNIA HYBRIDE

 

   Bu isim altında, çaprazlama ve elemelerle elde edilmiş çok sayıda tür ve çeşit yer alır. Bunlar 25-60 cm  arası boylanabilen, otsu, dallanmış, genellikle yapışkan, tek yıllık olarak üretilen çok yıllık bitkilerdir. Katmerli ya da katmersiz, huni şeklinde, kırmızı, pembe, mor ya da beyaz renkte, saf ya da alacalı çiçekleri Mayıs'tan Ekim'e kadar açarlar. Bu tür F1 melezlerinin elde edilmesi için, elemeciler tarafından en çok kullanılan türlerden biridir. Petunia bitkisinin çeşitleri kayda değer miktardadır ve her sene de katlanarak artmaya devam eder.Bu melezler düzenli vejetasyonları, gürlükleri, bol çiçeklenmeleri ve genellikle de yağmura dayanıklılık gibi yeni eklenmiş özellikleriyle karakterize olurlar.

 

Dikkat çekici özelliği: Uzun süreli ve bol çiçeklenmesi sebebiyle, kış dekorasyonlarında ilk plana yerleştirilen alçak boylu bir bitki olmasıdır.

 

Toprak ve ışık isteği: Güneşli ortamlardaki, kurak da dahil olmak üzere her çeşit toprakta yetişir.

 

Çeşitleri:

Çiçeklerin katmerliliğine ve boyutlarına göre gruplandırılırlar.

 

ORTA BÜYÜKLÜKTE ÇİÇEKLERE SAHİP PETUNIA’LAR

 

   ‘Fire Chief’ (alev kırmızısı) ve ‘Rose de Haven’ (canlı pembe) gibi özellikleri sabitlenmiş çeşitleri, odunsu, bol çiçeklenmeye sahip ve her zaman talep edilebilen bitkilerdir, fakat melez çeşitleri çok daha fazla beğeni toplar. Düzenli bir forma sahip gür bitkiler olan melezler, çok bol çiçekli olmanın yanı sıra, iri çiçeklilere oranla, bariz bir şekilde yağmura karşı daha dayanıklılardır. Bu özellikleri sayesinde yastık dikimlerinde ya da saksılarda kullanılmak için yetiştirilirler.

 

PETUNIA GRANDIFLORA (BÜYÜK ÇİÇEKLİ PETUNIA’LAR)

 

   Geniş taç yapraklara sahip çiçekleri vardır. Bu nedenle orta büyüklükte çiçeklere sahip olan petunyalara oranla, yağmura karşı daha duyarlılardır. Sıcak ve kurak iklimli bölgelerde ya da korunaklı alanlarda kullanım için önerilirler. Çiçeklerinin iriliği ve güzelliği çok büyüleyicidir.

   Burada, erken çiçeklenmesiyle, odunsu-yoğun vejetasyonuyla ve geniş renk yelpazesiyle (tek renkli ya da yıldız şeklinde farklı renkte bir lekeye sahip) dikkat çeken “Prism” serisine de yer verilecektir.

 

YÜZDE YÜZ KATMERLİ PETUNIA

 

   Çiçeklerin yoğun katmerli oluşu bu seriyi dikkat çekici kılmıştır. İçersinde çok çiçekli, orta büyüklükte çiçekli ve büyük çiçekli çeşitler vardır.

 

PETUNIA PENDULA (KASKAD YADA SARKIK PETUNIA)

 

   Bol ve iri çiçekli, uzun sürgünlere sahip petunyalardır. Bahçelerdeki saksılıklarda, balkonlarda kullanılmak üzere yetiştirilirler. Surfınıa çeşidi çok uzun sürgünleri olan,  yoğun bir çiçeklenme sunan bir bitkidir.

 

Üretimi: Petunyanın tohumlarının ekimi, özellikle de çok küçük olması sebebiyle özen gerektirir. Ekim yatağı tamamen uygun olmalıdır. Ekim toprağı kullanılması önerilir.

   Tohumlar Şubat – Mart aylarında, sıcak cam örtü altında ekilir. Tohumlar gömülmemeli, ama bir tahta parçası yardımıyla toprağın yüzeyine  bastırılmalıdır.

   Püskürtme yöntemiyle sulanan tohumların üzerleri, çimlenmeye kadar bir camla örtülmelidir. Ardından genç fidelerin sertleşip kalınlaşmasını sağlamak ve tohumun kavrulmasını önlemek için bu cam kaldırılır.

   Öncelikle, örtü altında fideliğe şaşırtma yapılır. Kullanılan toprak karışımı hafif yapıdaki çürük toprağı olmalıdır. İkinci şaşırtma fideliğe ya da saksıya yapılır. Elde edilen genç bitkiler, Mayıs'ta aralarında 30 cm mesafe kalacak şekilde toprağa dikilir.

   Her şaşırtma, fidelerin ufak bir toprak tutamıyla birlikte rahatça çıkarılmaları için, önceden yapılan bir sulamadan sonra yapılmalıdır.

   Tohumların Nisan'da, soğuk cam örtü altında ya da uygun ortamdaki fideliğe ekilmesi de mümkündür. Aynı şekilde şaşırtmaları yapılan fideler, bu kez Haziran'da toprağa dikilir. Çiçeklenme Temmuz'dan donlar başlayıncaya dek uzanır.

 

Uygulama alanı: Petunyalar, tüm kış dekorasyonlarının alçak boylu bitkilerini oluştururlar: bitki yastıkları, bordürler, saksılar, kaya bahçelerinde (buralarda ilkbaharın ilk çiçeklerinden sonra çiçeklenmenin devamlılığını sağlayacaklardır) kullanılırlar. Sarkık formlu çeşitleri, özellikle balkonlar  için önerilir (askıda kullanılmak üzere).

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com