İki yıllık olarak yetiştirilen çok yıllık bir bitkidir.
Çiçeklenmesinin uzun süreli ve yoğun olmasından dolayı, ilkbahar çiçeklerinin en tercih edilenlerindendir. Her zaman, eleme çalışmalarının en önemli objelerinden biri olmuşlardır. Bu çalışmalarla, daha büyük, özellikle de daha çok sayıda çiçekli, daha erken açan (hatta kış sonu bile olabilir) ve aynı zamanda bu türe dadanan çeşitli hastalıklara karşı çok daha dirençli bireyler elde edilmesi amaçlanır. Şunu da belirtmek gerekir ki, sonbahar çiçeklenmesinin yoğunluğu, ilkbahar ve kış çiçeklenmesine pek de bağlı değildir.
Yükseklikleri, 15-
Dikkat çekici özelliği: Sonbahar ve kış sonu, ardından da ilkbahar çiçeklenmesidir.
Toprak ve ışık isteği: Güneşli ya da yarı gölge ortamlardaki, iyi drene olan, serin ve zengin topraklarda yetişir.
Üretimi:
1) Tohumları gölgelendirilmiş fideliğe, Temmuz'dan Ağustos'a kadar ekilir. Toprak hafif yapılı ve temiz olmalıdır. Fideliğe şaşırtması da yapılan genç bitkiler, sonbaharda, aralarında
2) Tohumları Haziran^'da ekilir. Üretim yukarıda belirtildiği şekilde sürdürülür. Farklı olarak, sadece şaşırtma, Ağustos – Eylül aylarında yapılır. Çiçeklenme Ekim sonundan ilkbahara kadar sürer.
3) Tohumlar, sıcak örtü altında, Ocak – Şubat aylarında ekilir. Mart'ta fideliğe şaşırtmaları yapılır. Elde edilen genç bitkiler Mayıs sonunda toprağa dikilir. Çiçeklenme Haziran'dan Eylül'e kadar sürer.
Bu son ekimin sonuçları, diğerlerine oranla daha vasattır: çiçeklenme daha geçtir ve genellikle ilk sıcaklarla birlikte biter, çiçekleri daha küçük ve daha az sayıdadır. Bu yöntem serin ve kıyı iklimine sahip bölgelerde ya da tam tersi, kışın çok çetin geçtiği bölgelerde uygundur. Bu durumda Viola tricolor hortensis tek yıllık bir yaz bitkisi olarak kullanılmış olur. Bu daha çok Avrupa kıtasında rastlanılan bir durumdur.
Viola tricolor hortensis’lerin topraktan pek fazla bir istekleri yoktur. Fakat zengin bir toprakta, daha iri ve daha çok sayıda çiçek verirler. Bu nedenle, saf çürük toprağında ya da humusça zengin topraklarda yetiştirilmeleri engellenmelidir. Aksi taktirde, bitkiler çılgınca gelişir ve kışı daha zor kaldıracak bir hal alırlar.
Uygulama alanı: İlkbahar çiçeklenmesine sahip iki yıllık bitkilerin en güzellerindendir. İki tane zıt çiçek rengine sahip çeşidinin bir arada kullanılması da mümkündür (örneğin uçuk maviyle uçuk sarı çiçekli çeşidi ya da Myosotis, Primula ve Bellis perennis’ler vb. ile birlikte de kullanılabilir). Laleleri vurgulamak amaçlı da kullanılabilen bir bitkidir. Bazı çeşitleri, örneğin F1 melezleri, sonbahardan itibaren bahçeyi çiçeklendirirler. Sonuç olarak, tüm Viola tricolor hortensisler saksılarda yetiştirilmeye uygudur. Bunlar, iri yeşil yapraklanmaya sahip, gür bitkilerdir. Çiçekler çok büyüktür ve güçlü çiçek saplarınca taşınırlar. Bitkinin yüksekliği ise 15 cm’dir.
Çeşitleri:
· Tek ve saf renkli iri gelişim gösteren bir çeşidi mevcuttur. Hiçbir lekesi yoktur. Çiçekleri beyaz, açık mavi, gece mavisi, kükürt sarısı, altın sarısı, lal rengi, canlı kırmızı, turuncu ve mor renklerdedir.
Pek çok çeşidin çiçek renkleri zıt olarak kullanıldığında, çok renklilere oranla, tek renkli çiçeklilerle daha keskin kontrastlar elde edilir (mavi ve sarı tonları örneğin). Aynı zamanda lalelere fon oluşturmada rahatlıkla kullanılabilen bitkilerdir (çünkü, arkalarındaki bitkilerin renklerine aykırı düşmezler).
· İri İsviçre hercai menekşeleri. Daha yoğun formlu, biraz daha geç çiçek açan bitkilerdir. Mükemmel yastık bitkileridirler. Çiçeklerinin yuvarlak formlu, parlak renkleriyle hoş bir birliktelik oluşturur (sarı, kırmızı, eflatun ve hatta pembe).
· ‘Chrysantha’ çesidi. Siyah lekeli altın sarısı çiçeklidir.
· ‘Lac de Thoune’ çeşidi. Lekeli saf mavi çiçeklidir.
· ‘Lueur des Alps’ çeşidi. Sıcak renklerde iri çiçekleri vardır. Kırmızı hakim çiçek rengidir.
· ‘Les Ecrins’ çeşidi. Çiçekler koyu mor renkte ve tüylüdür.
· ‘Tutti Frutti’ çeşidi. Çiçekler frambuaz göbekli ve karışık renklerdedir.