Bu cinsin, çok sayıda türü vardır. Bazıları tek yıllık: Papaver somniferun, büyük katmersiz çiçekli ya da Papaver glaucum katmerli ve çok sayıda renge sahip; bazıları ise çok yıllıktır: Papaver nudicaule, Papaver bracteatum, Papaver orientale gibi. Hepsinin yapraklanması mavi-yeşildir ve Mayıs'tan Temmuz'a kadar üstün güzellikteki, görkemli, parlak renklerdeki çiçekleri belirir.
TEK YILLIK TÜRLERİ
Dikkat çekici özelliği: Çekici renklerde, büyük çapları olan güzel çiçekleridir.
Toprak ve ışık isteği: Güneşli ortamlardaki, kurak da dahil olmak üzere her çeşit toprakta yetişir.
PAPAVER SOMNIFERUN
1-
Ticari ortamlarda “Papaver exotica büyük katmerli” olarak adlandırılan çeşidi, şakayık çiçekli Papaver’lerin bir karışımını içerir.
PAPAVER GLAUCUM
4 tane siyah lekesi olan parlak kırmızı renkte, kupa şeklinde çiçekli,
Üretimi: Kolaydır.
-Tohumları, Şubat'tan Nisan'a kadar, tercihen yerinde ya da saksıya ekilir. Saksıda ekilenlerin, toprağa alımı sırasında bölünmemelerine dikkat edilmelidir. Çünkü, tek yıllık Papaver’ler şaşırtmayı kaldıramazlar.
-Ardından bitkiler arasında
Uygulama alanı: Dahil oldukları bitki yastıklarına kolayca uyum sağlarlar. Fakat son derece parlak çiçeklenmeleri, diğerlerine oranla daha kısa sürelidir. Bu nedenle sezon boyunca yerlerine getirilebilecek diğer bitkilerin de önceden düşünülmesi gereklidir.
ÇOK YILLIK TÜRLER
Dikkat çekici özelliği: Çok parlak renklerdeki çiçeklenmesidir.
Toprak ve ışık özelliği: Güneşli ortamlardaki, her çeşit toprakta yetişir.
PAPAVER NUDICAULE
Hafif sert, dilimli, yeşil-mavi renkte, rozet şeklinde dizili yapraklara sahip bu bitki, Mayıs sonundan Temmuz'a kadar, 30-
PAPAVER ALPINUM
Bir öncekini anımsatan bir türdür, fakat daha küçük ebatlara ve çeşitli pastel renklere sahiptir. Kaya bahçeleri için uygundur.
PAPAVER BRACTEATUM
Boyu 1-
PAPAVER ORIENTALE
1-
Üretimi: Tohumları Nisan'dan Temmuz'a, yerinde ya da fideliğe, seyrekçe ekilir. Fideliğe ekildiği taktirde, saksıya şaşırtmaya alınır ve tercihen sonbaharda ya da ilkbaharda, bitkilerin arasında 80-
Çiçeklenme bittikten sonra, kök ayrımıyla da çoğaltmak mümkündür. Kök ayrımı yapılırken çok dikkatli davranılmalıdır. Çünkü kökler birbirlerinden kolay ayrılmazlar.
Uygulama alanı: Geç çiçeklenen çok yıllıklarla oluşturulan bitki yastıklarında (Ör. Aster’lerle), renk lekeleri oluşturmak amacıyla kullanılır. Kademeli bir çiçeklenme elde edilmesine katkıda bulunur. Çiçekleri solduktan sonra gövdeleri diğerlerinin arasında kaybolur.
Papaver nudicaule mükemmel kesme çiçeklerden biridir. Fakat vazoya konmadan önce saplarının kaynar suya batırılması lazımdır. Aksi taktirde, pıhtılaşmış haldeki bitki sütü, bitkinin su almasını engelleyecektir.