Soğanlı
Etli çizgisel yapraklara sahip, soğanlı, çok yıllık bir bitkidir. Dik bir çiçek sapı tarafından taşınan, beyaz çiçekler, sapın uçlarında gruplar halinde uzun çiçek kurulları oluştururlar.
Burada, cinsin mevcut yüzlerce türünden sadece aşağıdakilere değinilecektir:
ORNITHOGALUM ARABICUM YA DA CORYBOSUM
En güzel türlerden biridir.
Mayıs – Haziran aylarında, demet şeklinde kurullar oluşturan bir düzine çiçeği taşıyan, 30-
Dikkat çekici özelliği: Uzun süre dayanabilen kesme çiçeklerden olması ve çiçeğinin son derece ilginç bir görünüme sahip olmasıdır.
Toprak ve ışık isteği: Güneşli ortamlardaki kumlu topraklarda yetişir.
Üretimi: Kışın çetin geçtiği bölgelerde çok dayanıklı bir tür değildir. Bu nedenle korunaklı ortamlarda yetiştirilmelidir.
Soğanları, sonbaharda 8/10 cm derinliğe, 15/20 cm aralıklarla gömülür. Dikim kış boyunca, yaprak ya da saman örtüsüyle korunmalıdır. Soğanları, kolayca çoğalabilmeleri için üç, dört yıl boyunca yerlerinde (toprakta) bırakmak gerekir. Aynı şekilde saksıya dikilmeleri de mümkündür. Bu durumda kışın rahatlıkla içeri alınabilirler.
Uygulama alanı: Kaya bahçelerinde ve şevlerde kullanılır. Aynı zamanda güzel görünümlü kesme çiçeklerdendir.
ORNITHOGALUM UMBELLATUM
Kuraklığa ve soğuğa çok dayanıklıdır. Çiçeğinin üst yüzeyi parlak beyaz, alt kısmı ise mavimsidir. Çiçeklenme Mayıs – Haziran aylarındadır. Gündüz sabah 11.00’de açan çiçekleri, saat 15.00’a doğru kapanır. Bitkinin boyu 30-
Dikkat çekici özelliği: Yıldız şeklindeki sade çiçeğinin güzelliği ve uzun süre dayanabilen kesme çiçeklerden olmasıdır.
Toprak ve ışık isteği: Güneşli ortamlardaki kumlu topraklarda yetişir. Yarı gölgeye ortamlara da uyum sağlar.
Üretimi: Soğanları, sonbaharda, 8/10 cm derinliğe, 15/20 cm’lik aralıklarla dikilir. Bitkilerin gürleşebilmesi için soğanların uzun yıllar boyunca toprakta bırakılması lazımdır.
Uygulama alanı: Ornıthogalum arabicum’unkiyle aynıdır. Kaya bahçelerinde, şevlerde (kurak ortamlarda dahi) kullanılır ve uzun süre dayanabilen kesme çiçeklerdendir.