Soğanlı
Bu cinsin, bahçecilikte ve botanikte kullanılan pek çok türü vardır. Hepside çok hoş, soğanlı, çok yıllık bitkilerdir. Genellikle dayanıklı olan bu bitkiler çizgisel yapraklara sahiptir. İlkbaharda, uzunluğu 15-
Dikkat çekici özelliği: İlkbahar çiçeklenmesidir. Çiçek tipinin ve renklerinin büyük bir çeşitliliğe sahip olması da diğer dikkat çekici özelliğidir.
Toprak ve ışık isteği: Killi, özellikle de serin toprakları, hafif gölge ortamları severler.
Sınıflandırılmaları, çiçeklerinin formu ve saplar üzerinde tekil ya da çoğul konumlu olmaları göz önünde bulundurularak yapılmıştır.
BOTANİK NARCISSUS’LARI
Bunlar, genellikle küçük çiçeklere sahip yabani türlerdir.
NARCISSUS CYCLAMINEUS
Çok uzun süreli ve yoğun bir çiçeklenmeye sahiptir. Genellikle kaya bahçelerini süslemede ya da saksıda üretilmek suretiyle kullanılırlar.
NARCISSUS POETICUS
Fransa’nın çayırlarında ve dağlarında, bol çiçeklenen yabani bir türdür. Etrafı kırmızı, sarı renkli küçük kupalı, saf beyaz renkte bir çeşidi de üretilmiştir. Yüksekliği 35 santim kadardır. Ayrıca hoş kokuludur.
BAHÇELERİN NARCISSUS’LARI
NARCISSUS PSEUDO-NARCİSSUS
Mart sonu – Nisan gibi, 30-
Çeşitleri birbirilerinden, dış taç yapraklarının ve trompetlerinin değişik renkleriyle ve çiçeklerinin farklı büyüklükleriyle ayrılır.Boyları sebebiyle, bitki yastıklarında olduğu kadar, kesme çiçek olarak da kullanılırlar.
NARCISSUS INCOMPARABILIS
Taçları, Narcissus pseudo-narcissus’unkine oranla çok daha az gelişmiş, fakat daha çok açılmıştır (Hemen hemen, tacının çapının, üç katı bir uzunluğa erişebilir). Çiçekleri, saplar üzerinde tekil konumlu, büyük, hoş kokulu ve çok zariftir. Çeşitleri birbirinden, taç yapraklarının (beyazdan sarıya değişen) renkleriyle, ebatlarıyla ve tacın (sarıdan kırmızıya dek, turuncuda dahil) değişik renklenmeleriyle ayrılır.
KATMERLİ ÇİÇEKLİ NARCISSUS’LAR
Kupa kısmı oldukça katmerlidir. Kupanın genellikle belirgin sınırları yoktur ve şifonumsu bir görünümü vardır.
Bu kategoride sadece, kesme çiçek alanında önemli olan, tekil konumlu çiçeklere sahip çeşitlerine değinilmiştir.
BUKET NARCISSUS’U VE NARCISSUS MULTIFLORA
Az ya da çok sayıda çiçeğe sahiptir (4-0 arası). Katmerli ya da katmersiz çiçekler, aynı sap üzerinde toplanmıştır.
NARCISSUS JONQUILLA
Bu gruptaki Narcıssus’lar, Narcıssus pseudo-narcissus’larla karıştırılmamalıdır. Canlı altın sarısı renkte, portakal çiçeğininkini anımsatan çok hoş kokulu çiçekleri vardır. Küçük merkezi taçlı çiçekler ikili ya da beşli gruplar halindedirler. Korunaklı ve sıcak ortamlarda yetiştirilmeleri ve şiddetli soğukların yaşandığı dönemlerde, malçalama yapılarak korunmaları lazımdır.
Üretimi: Çok kolaydır. Soğanları sonbaharda dikilir. En geç Kasım'a kadar ve mümkün olduğunca da erken dikilmelilerdir. Erken dikimler çiçeklenme tarihini değiştirmez ama, dikili soğanların üzerlerindeki gözlerin gelişimini tetikler. Soğanlar, türlere göre değişen ebatlardadır. En irileri,
Uygulama alanı: Narcıssus’lar ilkbahar çiçeklenmesine sahip, başlıca çiçeklerdendir. Çok düzenli olmayacak şekilde, çim üzerinde, kaya bahçesinde ya da ağaç altlarında, izole edilmiş küçük gruplar halinde kullanıldıklarında en etkili biçimde değerlendirilmiş olurlar.
Uzun süre dayanabilen bu kesme çiçekler vazolarda diğer çiçeklerle karıştırılmadan tutulmalıdır (örneğin lale). Çünkü saplarından suya yayılan bir madde, diğer çiçeklerin hızlıca solmalarına sebep olur.Bazı çeşitleri, iç mekanlarda yetiştirildiklerinde, daha hızlı bir gelişim gösterir (lalelerde olduğu gibi).