TEK YILLIK TÜRLERİ
Aşağıda değinilen başlıca türleri, pastel tonlarda geniş bir renk yelpazesi sunar ve genellikle karışık olarak kullanılırlar.
LUPINUS MUTABILIS
1-
LUPINUS MUTABILIS HYBRIDE CRUICKSHANKS
LUPİNUS HARTWEGII
Yarı bodur bir çeşittir. Yüksekliği
Bitkinin dik duruşu, çiçeklenmenin de dik oluşmasını sağlar. Bu özellikleri yuvarlak çiçek tarhlarında kullanılmalarına sebep olur.
LUPINUS LUTEUS
LUPINUS HIRSUTUS
Yüksekliği
Dikkat çekici özelliği: Pastel renkli güzel çiçeklerinin oluşturduğu başak şeklindeki uzun kurullardır.
Toprak ve ışık isteği: Silisli iyi topraklarlarda, her türlü güneş alma konumunda yetişir. Kireçten hoşlanmaz.
Üretimi: Kolaydır. Tohumları Nisan sonundan (çiçeklenme Haziran'da olacaktır), Haziran başına kadar (çiçeklenme Eylül/Ekim de olacaktır), doğrudan uygulama alanına ekilir. Bitkiler arasında 25-
Lupinus’lar yerlerinin değiştirilmesinden hoşlanmazlar. Bu nedenle her zaman kullanılacakları yerlerde ekilirler.
Uyulama alanı: Bitki yastıklarında ve çiçek tarhlarında kullanılır.
ÇOK YILLIK TÜRLERİ
Lupinus polyphyllus’tur. 1-
LUPINUS POLYPHYLLUS RUSSEL HYBRIDE
Dikkat çekici özelliği: Uzun bir çiçek sapı tarafından taşınan, başak şeklindeki çiçek kurullarının güzelliğidir.
Toprak ve ışık isteği: Tercihen hafif asitli (pH 6) her türlü toprakta yetişir. Kıyı iklimine dayanıklıdır. Kireçten hoşlanmaz.
Üretimi: Şaşırtmaya dayanıklı olmayan Lupinus’ların uygulama alanlarında ekilmeleri tercih edilir. Tohumları Nisan'dan Haziran'a kadar, 40 cm’lik aralıklarla, dörtlü beşli gruplar halinde ekilir. Filizler çıktıktan sonra, seyreltme yapılır. Çiçeklenme, gelecek sene Mayıs – Haziran aylarında olacaktır. Eğer yerinde ekim yapılması mümkün değilse, üçerli gruplar halinde saksılara ekilir (tercihen 10 cm’lik turba saksılara). Bitkiler çıktıktan sonra, sadece en güzel olan, bir tanesi dışındakiler saksıdan çıkarılmalı ve seçilen fidenin topraklı kökü korunarak, zamanı geldiğinde yerine dikilmelidir.
Tohum ekimi Ekim ayında da yapılabilir. Bu durumda tohumun çimlenmesi, ancak kıştan sonra gerçekleştir. Fakat genellikle de, soğuğun destekleyici etkisi sayesinde, daha tam bir şekilde olur. Çoğaltılmaları, sonbaharda kök ayrımıyla da yapılabilir. Lupinus’ların kökleri çok uzun süreli (yaklaşık üç sene) değillerdir. Bu nedenle, yaklaşık her üç senede bir, güçsüzleşmeye başladıkları andan itibaren yerlerine başkaları dikilmelidir.
Uygulama alanı: İrislerle, Papaverlerle birlikte, Mayıs – Haziran aylarında, çok yıllıklarla oluşturulan çiçek tarhlarında, çeşitli renklerden oluşmuş çiçeklenmeleriyle gerçek bir renk karnavalı oluştururlar. Solmuş çiçeklerinin toplanmasına özen gösterildiği taktirde, ilkinin ardından hemen yeniden çiçeklenirler. Fakat Şubat sonuna kadar sürecek olan bu çiçeklenme, ilkine oranla daha az gösterişli olacaktır.
Ayrıca harika görünümlü kesme çiçeklerdendirler.