Çok Yıllık
Aralarından, silindirik, sert ve 1m yüksekliğinde çiçek saplarının yükseldiği yapraklar uzun şerit şeklindedir ve güçlü tutamlar oluşturur. Çiçek sapları, hazirandan donlar başlayıncaya dek, uçlarında, ilk önce kırmızı ve dik, daha sonra sarı ve eğik yapıdaki, konik şekilli çiçeklerin oluşturduğu, yoğun başak şeklindeki çiçek kurullarını taşır.
Tritoma rofa, turuncumsu kırmızı renkte, sadece 50-
Dikkat çekici özelliği: Tuhaf şekilli çiçek sapının zarifliğidir.
Toprak ve ışık isteği: Güneşli ortamlardaki hafif yapılı topraklardan hoşlanır. Kıyı iklimine dayanıklıdır.
Üretimi: Genellikle, tercihen ilkbaharda, bitkinin dibinden süren, sürgünlerin ayrılmasıyla çoğaltılır.
Bu bitki, Serin iklime çok dayanıklı değildir. Bu nedenle, kışın, saman örtüsüyle çevrelenmeli ve dibine toprak sürülerek, suyun akış yönü kök dışına çevrilmelidir. Aksi taktirde, yağmur sularının köke gelmesi bitkiye zarar verecektir.
Tohumlarının, Mayıs – Haziran aylarında ekilmesi de bir diğer yöntemdir. Bu durumda şaşırtma saksılara yapılır ve saksılar kışın cam örtü altında korumaya alınır. Genç bitkiler gelecek senenin Mayıs ayında toprağa dikleceklerdir.
Uygulama alanı: Görünümünün ilginçliği ve renklerinin zenginliğinden ötürü, çim üzerinde tek başına yer almayı hak eden bir bitkidir. Egzotik havası, aynı tarzdaki diğer türlerle birlikte kullanılmasına imkan tanır. Örneğin muzlar, bambular ve aloe’ler vb. gibi. Aynı şekilde kaktüsler ve kalın yapraklı bitkilerle de uyum sağlar. Büyük çiçek buketleri oluşturmada da kullanılır (kesme çiçek olarak).