IMPATIENS (BALSAMINACEAE) Camgüzeli

IMPATIENS (BALSAMINACEAE)
Camgüzeli
Tek ve çok yıllık

 

   Seralarda çok yıllık olan bu bitki, tek yıllık olarak üretilir. Kalın, etli, dallanmış, odunsu sürgünleri, 40-50 cm arası uzunluktadır. Büyük mahmuzlarla bağlanmış, genişliği 3-4 cm’i bulan çiçekler, ince uzun çiçek saplarının tepesinde birleşirler. Çiçeklenme Temmuz'dan donlar başlayıncaya dek sürer. Karmen kırmızısı, mor-kırmızı, bakırımsı pembe, vb. gibi çeşide göre değişen canlı renkleri vardır.

 

Dikkat çekici özelliği: Yarı gölge ortamlarda, kuzey bakılarda çiçek açabilme yetenekleri ve çiçeklenmesinin çok uzun süreli olmasıdır.

 

Toprak ve ışık isteği: Yarı gölge ortamlardaki, serin topraklardan hoşlanır. Bazı yeni çeşitleri nispeten güneşe dayanıklıdır.

   Farklı türlerin gelişimi, beyazdan mora kadar, pembe, turuncu, kırmızı da dahil, çeşitli renklerde, hatta iki renkli, katmerli, katmersiz ya da yarı katmerli çiçekli çeşitlerin elde edilmesine imkan vermiştir. Yapraklar değişen yoğunlukta, yeşil ya da bronzumsu renktedir. Renklerin bazıları elemelerle sabitlenmiştir. Fakat asıl önemli gelişme, F1 melezlerinin elde edilmesiyle gerçekleştirilmiştir. İmpatiens’ler için önerilen ortamlara oranla çok güneşli olan alanlarda bile, küçük ebatlarıyla homojen vejetasyonlarıyla ve çiçeklenmelerinin yoğunluğuyla  dikkat çekerler.

 

Üretimi: Tohumları, mart – Nisan aylarında, sıcak ortamda, sıcaklığı 20 dereceye yakın mini seralarda ya da toprak saksılara ekilir. Tercihen bir ekim toprağı kullanılması ve çimlenmek için ışığa ihtiyaçları olan tohumların üzerlerinin kapatılmaması gerekir. Filizin sürmesine yardımcı olmak için, düzenli ıslatmalarla, toprak yüzeyinin nemli tutulması lazımdır. Genç fideler, ayrı saksılara şaşırtılır ve hafif gölge ortamdaki cam örtü altına yerleştirilir. Mayıs sonu, Haziran başından önce toprağa dikilmemelilerdir. İyi işlenmiş, hafif yapıda ve yeterince nemli toprağa dikilen fideler için gerekli dikim aralığı ise 30 cm’dir.

   Üretim esnasında, aşırı gübreleme yapmamaya dikkat edilir. Aksi taktirde, çiçeklenmeyi yok edecek kadar abartılı bir yapraklanma gerçekleşebilir.Çelik alma yöntemiyle de çoğaltılmaları mümkündür, fakat en çok kullanılan tohum yoluyla üretimdir.

 

Uygulama alanı: Yumrulu begonyalarla birlikte, yarı gölge ortamlarda ya da kuzey bakılarda, hazirandan donlar başlayıncaya dek çiçek açan en güzel bitkilerdendir. Aynı zamanda balkonların ve cam kenarlarının süslenmesine de çok uygudur. Yaz sonunda, saksıya dikilip, iç mekana alınan bitkilerin sapları uçlarından birkaç santim kısaltıldığı taktirde, tüm kış boyunca süren olan yeni bir çiçeklenme gerçekleşir. 

 

Çeşitleri:

  • Impatiens ‘Madras’ F1 melezi. 20 cm yüksekliğinde, yoğun formlu, dallanmış, bol çiçekli bir bitkidir. Çeşitli renklerde çiçekleri vardır.
  • Impatiens ‘Tiara’ F1 melezi. Klasik çeşitlerinden daha gelişmiş bir bitkidir ve çok bol bir çiçeklenmeye sahiptir.
  • Impatiens ‘Soho’ F2 çeşidi. Sık, sürünücü, bol çiçekli, 25 cm yüksekliğinde bir bitkidir.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com