FUCHSIA (ONAGRACEAE) Küpe

FUCHSIA (ONAGRACEAE)
Küpe

Çok yıllık

 

 

   Dallanmış sürgünlere sahip çalımsı bir bitkidir. Çiçeklenmesi çok uzun sürer.  Çan şeklindeki sarkık çiçekleri, katmerli ya da katmersizdir.  Çenek genellikle,  taç yapraktan farklı bir renktedir. Düzensiz, renkli etaminleri çiçeği uzunca geçerek ona ilginçlik katar.

 

DAYANIKLI OLMAYAN FUCHSIA’LAR

 

   Bu Fuchsia’lar, kışı soğuktan korunaklı bir alanda geçirmelidirler. Katmerli, katmersiz, dik yada sürünücü formda çok sayıda çeşitleri vardır. Baskın renkleri beyaz, pembe, kırmızı ve mordur.

 

Dikkat çekici özelliği: Gölge alanların uzun süre dekoratif kalmasını sağlayan bir bitkidir.  Çok güzel görünümlü ve sürekli çiçekleri vardır.

 

Toprak ve ışık isteği: İyi drene olmuş, humusça zengin, yarı gölge her çeşit toprakta yetişir. Bol güneşli alanlarda hoşlanmaz.

 

Üretimi: Tohum yoluyla da üretimi mümkündür fakat uygulamada  en çok kullanılanı çelik alımı yoluyla üretilmesidir. Çelikle üretim, çeşitlerin devamlılığını sağlayan tek yöntemdir.

Şubat – Mart aylarında, serada ya da cam örtü altında, kumla dolu saksılara çelik alımı yapılır. Sonbaharda içeri alınmış yaşlı köklerden gelişen genç sürgünler kullanılır. Boylarının 8 cm’i yakalamış olması ve sıcaklığın en az 18-20 derece civarında olması gerekir. Havadan yoksun bırakıldığı taktirde fideler daha kolay tutunacaklardır.

   Köklenmiş çelikler 6 cm çapındaki saksılara alınır. Saksıdaki toprak karışımı, üçte bir oranında bahçe toprağı ve üçte iki oranında çürük toprağı olmalıdır.  Ardından, ikinci kez 9 cm çapında saksılara alınan bitkiler, yeterli dallanmaya ulaşabilmeleri için tepelerinden budanır ve yanlarına birer destek çubuğu yerleştirilir. Bu genç bitkiler mayısta, az ya da çok gölge ortamda yer alan her çeşit toprağa dikilebilir. Haziran –Temmuz aylarından itibaren çiçekler açmaya başlar. Saksıda yetiştirmek istenildiğinde, 12-14 cm çapındaki saksılar tercih edilir. Kökler saksının iç kısmını sarar.İlk donlar başladıktan  sonra, soğuk bölgelerde, toprakta yetişen Fuchsia’lar sökülmelidir. Sürgünlerin uçları ve köklerin, boyu 5-8 cm’i, aşan en iri sürgünleri korunarak kalan diğer küçük sürgünleri bahçe makasıyla kesilir. Bu şekilde kökler 9-10 cm çapında bir saksıya yeniden dikilebilecek ebatlara erişmiş olur. Toprak karışımı, çelik alımı aşamasındakiyle aynıdır. Bu saksılar, soğuk cam örtü altında, mahzende ya da soğuk bir seranın rafları altında, korumaya alınır. Sadece toprak çok kuruduğunda sulama yapılır. Gerektiğinde sıcaklığın 0 ila 5 derece arasında kalmasını sağlamak için toprak ıslatılır. Kuvvetli donların olduğu dönemlerde, cam örtünün, yaprak ya da samanla kaplanması yerinde olacaktır. Fakat büyük soğuklar geçince bu örtünün kaldırılması da unutulmamalıdır. Şubat – Mart aylarında vejetasyonun başlaması için güneş yeterli olacaktır.

   Yerleştirilmek üzere, yukarıda tanımlanan niteliklerde bir yer bulunamadığı taktirde, Fuchsia’lar, 30 cm turba içinde, bitkinin tüm kısmı yaprak ve samanla örtülü olarak bir duvar dibine de yerleştirilebilir. Yaşam döngülerinin başlayabilmesi için, Mart'ta bitkiler topraktan çıkarılır.

   Fuchsia’ların küçük bir gövdeye sahip olmaları için, çelikleri budanmaz ve yanlarına uzadıkça tutunacakları destek çubukları dikilir. Çubuklar, üzerlerinde gelişen tüm yan sürgünler 10 cm boya ulaştıklarında kaldırılır.Gövde istenilen boyutlara eriştiğinde, dört-beş sürgün oluşturması için, sap tepesinden budanır. Bu çalının tepesini oluşturacaktır.

 

Uygulama alanı: Aynı ortam koşullarında yetişebilen  diğer bitkilerle (yumrulu begonyalar, İmpatiens’ler) birlikte süsledikleri gölge alanların en güzel türleri arasındadırlar. Yine aynı bitkilerle, kuzeye bakan balkonların süslenmesinde de kullanılırlar. Saksıda yetiştirildiklerinde, seralarda, hatta aydınlık olması kaydıyla tüm iç mekanlarda tüm yıl boyunca bolca çiçeklenirler. Sarkık formdaki çeşitleri asılı olarak kullanıma çok uygundur.

 

Dik ve katmersi çiçekli Fuchsia çeşitleri:

Çok ayıdaki Fuchsia çeşitleri arasından şunlar sayılabilir:

·        Fuchsia ‘Beacon’. Kırmızı çanak, mor taç yapraklıdır.

·        Fuchsia ‘Carmen blue’. Çanak beyaz, taç yaprak lavanta renklidir.

·        Fuchsia ‘Koralle’. Borumsu, kırmızı çiçeklidir.

·        Fuchsia ‘Nymphe’. Beyaz çanak, turuncu taç yapraklıdır.  Hafifçe sarkık formludur. Çok bol çiçeklidir.

 

Dik Yarı ya da tam katmerli  Fuchsia çeşitleri:

  • Fuchsia ‘Annabel’. Yarı katmerli çiçekleri hafif pembemsi beyaz renktedir.
  • Fuchia ‘Winston Churchill’. Katmerli çiçeklerin çanak yaprakları kırmızı, taç yaprakları ise mor-mavi renklidir.

 

 

ÇALIMSI FUCHSİA’LAR

 

Bunlar Fuchsia magellanica’nın çeşitleridir. Güney Amerika kökenlilerdir.

  • Fuchia ‘Riccartonii’. Kırmızı çanak, mor taç yapraklı, boru şeklinde çiçekleri vardır.
  • Fuchia magellanica Gracilis. Çiçekleri aynı renktedir, fakat daha uzundur.

   Bu çok hızlı vejetasyona sahip iki çalı, Paris civarında 70 cm yüksekliğine erişir, ılıman iklimlerde ise boyları 1,5 m civarındadır. Yarı dayanıklı bitkilerdir, kışın çetin  geçtiği bölgelerde, sonbaharda toprak seviyesine yakın budanmaları ve  malçlamaya (saman ya da ölü yaprak örtüsü) tabii tutulmaları gerekir. Bu  önlemler alındığı taktirde, bitki donsa bile,  kökü ilkbaharda tekrardan canlanacaktır.

 

Uygulama alanı: Oldukça bol çiçekli, çalımsı Fuchsia’lar, çok yıllıklarla ve çalılarla oluşturulan bitki yastıklarına  mükemmel uyum sağlarlar. Özellikle kırsal düzenleme esintilerinin yer aldığı yarı gölge bahçelere çok yakışırlar.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com