Çok yıllık
Bu önemli bitki grubu, hemen hemen hepsi zarif ve hafif yapraklanması için üretilen, çeşitli formlarda çok sayıda türe sahiptir. Bunlar çiçeksiz bitkilerdir. Ne tohum ne çiçek üretmezler.Farklı orijinlerden gelen bu bitkilerin çeşitli üretim şekilleri mevcuttur. Uygulamada da iki gruba ayrılırlar.
- Dayanıklı olmayan, soğuk ya da sıcak seraların fundalıkları, Çok dekoratif olan bazıları, iç mekan bitkisi olarak kullanılır. Bu gruba dahil bitkilerden burada bahsedilmeyecektir.
- Dayanıklı fundalıklar ya da dış mekan fundalıları, Oldukça fazla sayıdadırlar.
En çok rastlanılan türleri şunlardır:
ADIANTHUM PEDATUM
Çatallı yaprakların araları perdelidir ve yapraklar tüysü yapıdadırlar. Boyu 40-
ASPLENIUM TRICHOMANES
Herdem yeşil yaprakları tüysü ve yeşil bronz renktedir. Kalp şeklinde kılcalları vardır. Yapraklar
ATHYRIUM FILIX-FEMINA
DRYOPTERIS FILIX-MAS
PHYLLITIS SCOLOPENDRIUM
Kısa saplıdır. Tam yaprakları genişçe dalgalı, parlak yeşil renkte ve yaklaşık
OSMUNDA REGALIS
İki kere bölünmüş yaprağı, 1,5m ile 2m arasında bir uzunluğa sahiptir. Yaprakları sonbaharda altın-kahverengi çok güzel bir renk alır.
POLYPODIUM VULGARE
20-
POLYSTICHUM ACULEATUM
Yaprakları 1m’yi bulabilen çok güzel bir fundalık bitkisidir. Dik duruşludur. Fundalıkların ve çalılıkların ortak bitkisidir, fakat yayılıcı değildir.
Dikkat çekici özelliği: Bitkilerin alışılmışın dışında bir görünümleri vardır. Genellikle gölge alanları tercih etmeleri ve sadece yapraklanmaları için üretiliyor olmaları diğer özellikleridir.
Toprak ve ışık istekleri: Hafif yapıda, gözenekli, asitli, serin (aşırı değil) toprakları, gölge ortamları (hatta kuzey bakıları bile)sever.Sadece suya çok düşkün bir bitki olan “Osmunda regalis”, su kenarlarındaki güneşli alanları tercih eder.
Üretimi: Çoğaltılmaları, özellikle ilkbaharda yapılmakla birlikte, tüm yıl boyunca tohum yoluyla da gerçekleştirilebilir.Sporları,toprak saksıdaki iyice elenmiş çürük toprağı üzerine düzgünce dağıtılmalıdır.Saksıların düzenli olarak nemli tutulması gerekir. Genellikle on beş gün kadar sonra gerçekleşen çimlenme sonucunda yaprağımsı ufak bitkiler oluşur. Birkaç yaprak taslağı oluştuktan hemen sonra, ufak gruplar halinde şaşırtmaları yapılır. Bazı durumlarda kök ayrımı yoluyla da çoğaltılabilirler. Kök ayrımıyla çoğaltma yapabilmek için, sürünücü köklere, rizomlara sahip bitkiler gereklidir. Bazı türlerde, yapraklar küçük kılcal köklere sahip tomurcuklar verir. Bunlar da, tıpkı filizlenmiş sporlar gibi dikilebilirler.
Fundalık bitkileri, hafif yapıda, gözenekli, asidik, bitkisel atıklar içeren topraklardan (çürük toprağı) hoşlanırlar: iki birim orman toprağı, iki birim sade toprak, bir birim de kum.Gölge alanlara dikilmelidirler (Osmunda regalis hariç). Sıcak mevsimlerde ise sıkça sulanmalıdırlar.
Uygulama alanı: Gölgede sürme eğilimleri, onların ağaçlık ortamlarda ya da kuzey bakılarda bulunmalarına sebep olur. Ayrıca kaya bahçelerinin, şevlerin, vb.nin süslenmesinde de kullanılır.