Çok yıllık ve soğanlıdır
En çok tanınanları ilkbahar çiçeklenmesine sahip olanlarıdır ama sonbaharda çiçeklenen türleri de mevcuttur. İlginç bitkiler olmalarına rağmen, uygulamada güncel bir pazara sahip değillerdir.
İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN CROCUS’LER
10-
Üretilen çeşitler, başlıca iki ana türden oluşturulmuştur: Crocus vernus ya da büyük çiçekli Crocus ve Crocus chrysanthus ya da botanik Crocus. Bir önceki türden biraz daha küçük çiçekleri vardır. Crocus chrysanthus’lar daha erken açarlar ve çok ilginç bir renk yelpazesine sahiptirler.
Dikkat çekici özelliği: Çiçeklenmenin erken oluşudur.
Toprak ve ışık isteği: İyi drene edilmiş her türlü toprakta yetişir. Yaz aylarında toprak kuru olmalıdır. Durağan bir nemlilikte çürür.
CROCUS VERNUS (BÜYÜK ÇİÇEKLİ CROCUS’LER)
Çeşitleri:
-
Crocus ‘Grand Jaune’ (büyük sarı). Erken çiçeklenir ve çiçekler sarı renktedir.
-
Crocus ‘Jeanne d’Arc’. Beyaz çiçeklidir.
-
Crocus ‘Pickwick’. Mor, beyaz çizgilidir.
-
Crocus Remembrance. Gümüş ışıltılara sahiptir ve mavi renklidir.
CROCUS CHRYSANTHUS (BOTANİK CROCUS’LAR)
Üretimi: Soğanları Eylül-Aralık ayları arasında, hafif yapılı toprağa,
Bir çim alana dikimi: Crocus’lerin yaygın kullanılış biçimlerinden biridir. Fakat genellikle arzu edilen sonuçlar elde edilemez. Oysa ki birkaç önlem alarak, bu başarısızlıkları engellemek mümkündür:
Crocus’ler hiçbir zaman sıradan dikim çubuklarıyla dikilmemelidirler. Bunların açmış oldukları delikte, soğan deliğin dibinin birkaç santim yukarısında kalabilir ve kökler boşlukta gelişmeye zorlanır.Delikleri, soğanlar için özel üretilmiş bir aletle açmak ve soğanların düz bir zemine oturmasını sağlamak yerinde olur. Çiçeklenmeden sonra, Crocus’lerin vejetasyon döngülerinin bitmesi beklenmeli, yapraklar sararmadan önce kesilmemeli ve soğanlar çıkartılmamalıdır. (Genellikle ilk kesim, sararmadan önce yapılırsa, soğan gelecek sene düzgün bir şekilde yeniden çiçek açması için gerekli besin maddelerini depolayamaz.)
Uygulama alanı: Kaya bahçelerine çok yakışırlar. Gruplar halinde çalı topluluklarının arasında, ağaçların dibinde, ağaçlık alanların altında, çim alan üzerinde, vb. kullanılabilirler. Aynı şekilde, saksıda yetiştirilmeye de elverişli bitkilerdir.
Çeşitleri:
· Crocus ‘Ard Schenk’, ortası sarı, beyaz renkte çiçekleri vardır.
· Crocus ‘Blue Pearl’, ortası sarı, açık mavi çiçekleri vardır.
· Crocus ‘Ruby Giant’, kenarları mor, kendisi açık mor renkte çiçekleri vardır.
SONBAHAR ÇİÇEKLENMESİNE SAHİP CROCUS TÜRLERİ
Buna örnek olarak “Crocus sativus” ya da diğer adıyla “safranı” sayabiliriz. Yapraklar belirmeden sonbaharda çiçeklenir. Daha önceleri mutfaklardan tanıdığımız safran üretimi için de yetiştirilirdi. İlkbahar Crocus’lerinin çiçekleri güneşte açıp gece kapanırken, Crocus sativus’un çiçekleri hem gece hem de gündüz açık kalarak, ayrıcalığını ortaya koyar.