Yaprağını döker.
Nisandan ağustosa kadar çiçeklenir.
Kireçsiz toprakları sever.
CYTISUS X KEWENSIS
20-30 cm yüksekliğindedir; fakat 1,5-2 m çapa ulaşır. Mayısta çok sayıda soluk sarı çiçekle kaplanan, oldukça yayvan formlu, bodur bir çalıdır.
CYTISUS X PRAECOX
0,80-1 m yüksekliğinde, değişen yayvanlıkta, küçük bir çalıdır. Soluk sarı, yoğun çiçeklenmesi nisan – mayıs aylarında gerçekleşir. Çok sayıda çeşidin türetilmesine izin vermiştir:
‘Albus’ :
Beyaz çiçekli, daha yayvan formlu bir bitkidir.
‘Allgold’ :
Altın sarısı çiçekli, daha dik formlu bir bitkidir.
‘Hollandia’ :
Kırmızı ve beyaz çiçeklidir.
‘Zeelandia’ :
Pembe çiçeklidir.
CYTISUS X RACEMOSUS
Pek dayanıklı olmayan bu küçük Cytisus, bol dallanmış, 1 m yüksekliğe erişebilen, yuvarlağımsı formda bir çalıdır. Birleşik yaprakları, gümüşi renkli tüylerle kaplı üç yaprakçıktan oluşur. Yay şeklinde kıvrılan, esnek sürgünlerin uçlarında, gruplar halinde bir arada yer alan, canlı sarı renkli, kelebek şekilli çok sayıdaki hoş kokulu çiçek, nisandan temmuza kadar açar. –8, -10 dereceye kadar dayanıklıdır.
CYTISUS SCOPARIUS
1-1,5 m yüksekliğindedir. Dik ve daha evaze formlu, mayıs – haziran aylarında yoğun bir şekilde, canlı sarı çiçeklerle bezeli bir çalıdır. Çok sayıda çeşidi vardır:
'Andreanus’ :
Sarı ve kırmızı çiçeklidir.
‘Burkwoodii’ :
Kırmızı çiçeklidir.
‘La Coquette’ :
Pembe ve turuncu çiçeklidir.
‘Lena’ :
Ateş kırmızısı ve sarı çiçeklidir. 0,5 m boyunda, küçük bir çalıdır.
GENISTA LYDIA
40-50 cm yüksekliğindedir. Mayıs – haziran aylarında, canlı sarı çiçeklerle bezenen, evaze formlu bir çalıdır.
GENISTA PILOSA ‘VANCOUVER GOLD’
Yer seviyesinde, bitkin formlu bir bitkidir. Sarı çiçeklenmesi, nisan – mayıs aylarında gerçekleşir. Küçük alanlarda ya da saksıda kullanılan, harika bir yer örtücüdür.
GENISTA TINCTORIA ‘ROYAL GOLD’
50-60 cm yüksekliğinde, dik formlu bir çalıdır. Çok yoğun, altın sarısı çiçekleri, hazirandan ağustosa kadar açar.
Genista’lar, kaya bahçelerinde ya da funda toprağında yetişen bitkilerle oluşturulan yastıklarda, ilkbahar çiçeklenmeleriyle son derece dekoratif etkiler yaratırlar. Genista lydia ve Genista tinctoria ‘Royal Gold’, hafif yapılı, iyi drene olan ve kireçsiz bahçe topraklarından hoşlanır.
Tüm bu bitkiler için, budama genellikle gereklidir. Budama çiçeklenmenin sonunda, bitkiyi şekillendirmek amacıyla yapılır. Yerlerinin değiştirilmesinden hoşlanmadıklarından, saksı ya da kaplarda yetiştirilmeleri, dikim esnasında tutunmalarına yardımcı olacaktır.