Mart ayından mayıs ayına kadar çiçeklidir.
Chaenomeles japonica,
Chaenomeles speciosa,
Ya da bu iki türün bir melezi.
CHAENOMELES X SUPERBA VE JAPONICA
Formlarının yayvan ya da dik oluşuna göre, iki büyük kategoride sınıflandırılırlar. Ortak olarak, koyu kabuklu dikenli sürgünleri, parlak koyu yeşil, şirin yaprakları, çeşide göre değişen büyüklükte, kupa şeklinde, elma ağacınınkileri anımsatan harika çiçekleri vardır. Hepsinde de çiçekler, nisanda, yapraklardan önce belirir. Sarı meyveler ekimde oluşur.
YAYVAN FORMLU ÇEŞİTLER
0,50-1,50m yüksekliğindedirler.
Crimson and Gold: Merkezinde, taç yapraklarla çok güzel bir kontrast oluşturan, altın sarısı bir buket etamin taşıyan, koyu kırmızı çiçekleri vardır.
Elly Mossel: Kırmızı çiçeklidir.
Etna: Turuncumsu kırmızı, yarı-katmerli çiçekleri vardır.
Nicoline: Merkezde sarı, lal kırmızısı büyük çiçekleri vardır.
Bu gür çalılar, çim alan üzerinde, ya da yayvan ve biraz da düzensiz formlarının daha fazla değer göreceği kaya bahçelerinde, tek başlarına kullanılır.
DİK FORMLU ÇEŞİTLERİ
2-3 m yüksekliğindedirler.
Falconnet Charlet: Somon çiçeklidir.
Nivalis: Saf beyaz çiçeklidir.
Umbilicata : Pembe çiçeklidir.
Tek başına kullanılabilecek gür çalılardır. Bu çalılar çiçeklenme dönemlerinde hoş görünen, aynı zamanda da koruyucu nitelikli canlı çitler oluşturmada da kullanılır. Rahatlıkla dahil olacakları çalı yastıklarında, özellikle de Forsythia vb. bitkilerle birlikte kullanıldıklarında, erken gerçekleşen güzel çiçeklenmeleri daha da iyi vurgulanmış olacaktır. Pyracantha’lar gibi, duvara karşı tutturulabilirler. Chaenomeles japonica’lar, çok kireçli olmaması koşuluyla, her çeşit iyi bahçe toprağında ve güneşli ortamlarda yetişir.
Mantıksal olarak çiçeklenmeden sonra gerçekleşmesi gereken; fakat kış sonunda da gerekli olabilen budamalara karşı dayanıklıdırlar. Kesilen sürgünler çiçek tomurcuklarını taşır, iç mekanda hızla açacak buketler oluşturmada kullanılabilirler.