THUJA (CUPRESSACEAE) Mazı

THUJA (CUPRESSACEAE)
Mazı
Her çeşit toprakta yetişir.

    Thuja’lar, Chamaecyparis’lere çok benzerler. Dolayısıyla genellikle piramidal ve yoğun formlu, düz sürgünleri olan, yapraklanması da kısa ve yassı pul yapraklardan oluşan ağaçlardırlar. Budanmaya çok dayanıklı, güçlüce sürgünlere ve hızlı bir gelişime sahip olduklarından, çoğunlukla çit oluşturmada kullanılırlar.


THUJA OCCIDENTALIS

    Serbest bırakıldığında 6-8 m boy yapan bir türdür. Oldukça yoğun, konik bir formu vardır. Yeşil renkli yatay sürgünler, kışın kahverengiye döner. Yapraklanma, ovuşturulduğunda aromalı bir koku salar. Thuja occidentalis, çitlerde, rüzgar perdelerinde kullanılır. Fakat genellikle aşağıda yer alan çeşitleri tercih edilir:

‘Emeraude’:
    4-5 m yüksekliğinde, tüm sene boyunca açık yeşil güzel bir yapraklanmaya sahip, dar konik formlu, dikey doğrultuda sürgün veren bir çeşittir.

‘Pyramidalis Compacta’ :
     6-8 m yüksekliğinde, sütun formlu, yoğun vejetasyonlu, yeşil yapraklı bir çeşittir. Tek başına ya da küçük gruplar halinde de çok kullanılan bir ağaçtır. Çitlerde kullanıldığında, çok budanmasına gerek olmaz.


THUJA ORIENTALIS

    5-6 m yüksekliğindedir. Dik dalları, ona sütunumsu bir form verir. Sürgünler, dikey planda dizilidirler. İnce yapraklanma, açık yeşil ya da ‘Elegantissima’ çeşidinde olduğu gibi altın sarımsı renktedir.Thuja orientalis, çok sert olmayan iklimlerde çit oluşturmada kullanılır.

THUJA PLICATA

    10-15 m yüksekliğindedir. Hızlı büyüyen, altta oldukça genişleyen kozalak formunda, gür bir ağaçtır. Sürgünler çeşitli doğrultulara yönlenir. Koyu yeşil renkli parlak yapraklanma, ovuşturulduğunda aromalı bir koku yayar.Thuja plicata’yla, hızlı bir şekilde yoğun çitler oluşturulur. Aynı kullanım alanlarına sahip çeşitleri de bahçelerin dekorasyonunda kullanılırlar:

‘Atrovirens’ :
    8-12 m yüksekliğindedir. Türe göre alt kısmı daha dar olan konik formuyla, kışında rengini koruyan çok daha koyu yeşil ve daha yoğun yapraklanmasıyla en popüler Thuja’dır ve kesinlikle de çit oluşturma da en çok o kullanılır. Eğer yeterli miktarda alan varsa, birer metre aralıklarla dikilip, budanmadan serbest gelişime bırakıldıklarında, aynı zamanda estetik bir görünümü de olan, mükemmel bir rüzgar perdesi oluşturacaklardır.

Sıra halinde olduğu kadar, tek başına kullanıldığında da son derece güzel bir ağaçtır.
 

‘Excelsa’ :
    Bir öncekine benzer, fakat daha sütunumsu bir formu ve daha seyrek bir yapraklanması olan çeşittir.

‘Zebrina’ :
    8-10 m yüksekliğindedir. Yoğun ve oldukça düzenli piramidal formludur. Altın sarısı alacalı yapraklanma, ilkbaharda çok güzeldir. Altın sarısı çitler oluşturmada ve tek başına kullanılmak için harika bir bitkidir.


    Genel olarak, Thuja’ların özel bir toprak istekleri yoktur. Kirece dayanıklıdırlar. Yine de derin, serin topraklarda ve yumuşak ve nemli iklimlerde daha iyi gelişirler.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com