PINUS (PINACEAE) Çam

PINUS (PINACEAE)
Çam
Pinus’ların büyük bir çoğunluğu, iri orman ağaçlarıdır, fakat bazıları tartışmasız dekoratif etkilere sahiptir.

PINUS HALEPENSİS


   10-15 m yüksekliğindedir. Oldukça geniş tepeli güzel bir ağaçtır. Açık yeşil, hafif kıvrılmış yapıdaki ibreleri, yaklaşık 10 cm uzunluğunda ve ikili olarak birleşmiş vaziyetedir. 

   Fransa’nın Güneyi için oldukça ilginç bir ağaçtır, çünkü sıcak ve kurak iklime çok iyi adapte olabilmiştir; vasat ve kuru topraklarda yetişebilmeyi başarmıştır. Oldukça güçlü rüzgarlara karşı da dayanıklıdır.Tek başına ya da gruplar halinde kullanılır.


PINUS PARVIFLORA ‘GLAUCA’


   5-6 m yüksekliğindedir. Düzensiz konik formlu, yukarı doğru yönlenen sürgülerle çevrili bir ağaçtır. Uzun ibreleri beşerli gruplar halinde bir aradadır. Serin toprakları tercih eder.


PINUS NIGRA SUBSP. LARICIO


   10-15 m ve daha üzeri yüksekliktedir. Pinus nigra ‘Austriaca’ ya oldukça yakın bir alt türdür. Her zaman, Pinus nigra ‘Austriaca’ ya oranla, yoğunluğu daha az olan bir tepe oluşturur, yapraklar daha açık renklidir ve dallar yatay doğrultuda gelişir. Daha hızlı sürer. 

   Ekvatoral ve Güney-doğu iklimine adapte olan, denizden gelen rüzgarlara dayanıklı bir ağaçtır. dolayısıyla büyük rüzgar perdeleri oluşturmada kullanılır. Derin ve sağlıklı toprakları sever.


PINUS ELDARICA


   15-20 m yüksekliğindedir (10 yılda 3-4 m uzar). Bu Pinus türü, Pinus halepensis’e oranla soğuğa daha dayanıklıdır. –12, -15 derecelere kadar soğuğa, deniz kenarlarına ve hava kirliliğine dayanıklıdır.


PINUS WALLICHIANA = GRIFFITHII


   15-20 m yüksekliğindedir. Yatay dallarıyla, genişçe konik formuyla görkemli bir ağaçtır. Çok 15 cm’lik ibreleri çok ince,esnek ve sarkık yapıda, harika bir açık yeşil tonundadır; beşerli gruplar halinde bir arada yer alırlar. Güzelliği yapraklanmasından ileri gelir. Sarkık ibreleri, zaman zaman adının Himalayalar’ın ağlayan çamı olarak geçmesine sebep olur. 

   Her koşulda çim alan üzerinde tek başına kullanılacak güzellikte bir bireydir. Alt dalları uzun süre ağaçta kalacağından, geniş bir alana ihtiyaç duyar. Toprak olarak özel bir istekleri yoktur, kireçli topraklarda dahi yetişir. Yeterince dayanıklıdır fakat, yinede daha hızlı gelişim gösterebileceği, yumuşak ve nemli iklimleri tercih eder.


PINUS STROBUS


   15-20 m yüksekliğindedir. Mavi-yeşil renkli, ince ve beşi bir arada yer alan ibreleri ile Pinus wallichiana’yı andıran, piramidal formlu güzel bir türdür. Fakat yaklaşık 10 cm uzunluğundaki ibreler, bariz bir şekilde daha kısadır.Serin ve iyi drene olan, kireçsiz topraklarda, hızla gelişir ve çok hoş gruplar oluşturur.


PINUS PINASTER


   20-25 m yüksekliğindedir. Hızlı büyüyen, iri ebatlarda bir koniferdir. Açık yeşil ibreleri 2’li gruplar halinde yer alır. Her çeşit toprağa adapte olabilir, hatta kireçli topraklara, deniz kenarlarına da dayanıklıdır (adından da anlaşılacağı üzere) .


PINUS RADIATA = PINUS INSIGNIS


   15-20 m yüksekliğindedir. Yıllık uzama miktarı bazen 1 m’yi aşabilen, en gür Pinus türlerinden biridir. Genişçe oval, yoğun bir tepesi, önceleri yukarı doğru çıkan, zaman içinde yatay hale gelen dalları vardır. Yaklaşık 12 cm uzunluğundaki ibreleri, ikili ya da üçlü gruplar halinde bir aradadır va saf yeşil renklidir. 
   Dekoratif bir etkiye sahip olan bu Pinus, geniş bir alana gereksinim duyar. Kireçsiz kumlu topraklarda, Doğu ve Güneydoğuda yetişir. Pinus radiata’larla, deniz kenarlarında kısa sürede bir rüzgar perdesi oluşturmak mümkündür.


PINUS NIGRA ‘AUSTRIACA’


   10-15 m yüksekliğindedir. Ovalimsi yuvarlağa dönüşen piramidal formlu, güzel bir çeşittir. Dallar önce dik donra yataya gelişim gösterir ve tek başına kullanıldığı taktirde uzun süre alt dallarını korur. Koyu yeşil renkli yoğun yapraklanmasıyla dekoratiftir. 10 cm uzunluğundaki ibreleri ikili gruplar halindedir. İlkbaharda, Pinus nigra ’Austriaca’ son derece görkemli bir hal alır. Dalların üzerinde dik dik uzanan genç sürgünleri, noel ağacını üzerindeki mumları anımsatır. Tek başına da kullanılabilir ama genellikle küçük gruplar halinde dikilir. 
   Hemen hemen her çeşit toprakta yetişir, hatta çok kireçli topraklara bile dayanıklıdır. Aynı zamanda hava kirliliğine ve iyi köklenmesi sayesinde şiddetli rüzgarlara da dayanır. Deniz kenarlarında, mükemmel rüzgar perdeleri oluşturmada kullanılır. Koyu yapraklanması, kayın ağaçlarının gövdelerini ya da Hamamelis ve Forsithia gibi açık renk çiçeklenmeleri ortaya çıkararak vurgulamaya yarar.


PINUS PINEA


   10-15 m yüksekliğindedir. Pinus pinea’nın silueti, Akdeniz’in peyzajının ayrılmaz bir parçasıdır. Oldukça güçlü gövdesi, kırmızımsı kahverengi kabukludur ve yarı yüksekliğinden itibaren göğe doğru yükselen dallarla bölünmüştür. Tipik, şemsiye şeklinde bir tepe oluşturur. Hafif mavi-yeşil, 12 cm’lik, kıvrılan yapıdaki ibreler, ikili gruplar halinde bir arada yer alırlar. Pinus pinea yenilebilir taneler üretir (fıstık). Tek başına ya da gruplar halinde dikilen bu tür, derin, serin, kireçsiz toprakları ve ılıman iklimleri tercih eder.




PINUS SYLVESTRİS


   15-20 m yüksekliğindedir. Ormanlarımızın bu büyük ağacının, gençken konik bir formu vardır. Yapraklanması da yeterince yoğundur. Yıllar geçtikçe silueti değişir. Değişen görünümünde tepesi artık daha seyrek ve biraz da düzensizdir. Çatlak kabuklu gövdesi, kırmızımsı kahverengidir. Oldukça kısa ibreleri (yaklaşık 5 cm), ikili olarak bir aradadır ve açık, mavi-yeşil renklidir. 
   Pinus sylvestris, serin, iyi drene olan, kireçsiz ya da az kireçli topraklara, küçük gruplar halinde dikilir.

   ‘Fastigiata’ çeşidi, dar sütun şeklinde bir forma ve ağır bir büyümeye sahiptir.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com