Yaşayan pek çok türü olmasına karşın, botanik değerleri olmak dışında bir enteresanlıkları yoktur. Burada sadece birkaç tırmanıcı ve bodur türe yer verilmiştir. Çünkü bunların nitelikleri bahçe dekorasyonu açısından önemlidir.
TIRMANICI TROPAEOLUM TÜRLERİ
TROPAEOLUM MAXIMUS
Çok gümrah olan bu tür, kısa bir sürede 4-5 m’lik bir boya ulaşabilir. Çok bol çiçek verir ve çiçekler çok çeşitli ve canlı renklere sahiptir (pembe, sarı, turuncu, kırmızının açık ya da koyu tonları).
TROPAEOLUM HYBRİDE DELOB Spit-Fire. Canlı kırmızı renkte çiçekleri vardır. Yapraklar yeşil, çiçekleri küçük, ama fazlasıyla boldur.
TROPAEOLUM PEREGRINUM
BODUR, KATMERSİZ ÇİÇEKLİ TROPAEOLUM TÜRLERİ
CAPUCINEE PIROUETTE
Yoğun yapılı bol çiçekli bir bitkidir. Mahmuzsuz büyük çiçekleri karakteristik özelliğidir. Çiçekler gökyüzüne doğru, açık yeşil yaprakların üzerinde genişçe açılırlar. Bu özelliği, diğer bodur türlere göre çok daha dekoratif bir etkiye sahip olmasını sağlar.
BODUR, KATMERLİ ÇİÇEKLİ TROPAEOLUM TÜRLERİ
CAOUCİNE GLOBE
Yoğun yapılı, çok muntazam formda bir küre görünümü oluşturan bitkidir. Türlerinin çeşitliliğine rağmen, Tropaeolum’lar oldukça homojen özellikler gösterirler.
Dikkat çekici özellikleri: Haziran'dan donlar başlayıncaya dek süren çiçeklenmesi ve üretiminin kolay olmasıdır.
Toprak ve ışık isteği: Fakir topraklar da dahil her çeşit toprakta yetişir. Sıcak ve güneşli alanları sever (Tropaeolum peregrinum hariç). Tropaeolum peregrinum, korunaklı, hafif gölge alanları ve havadar, zengin, serin toprakları sever.
Üretimi:
1)Cam örtü altında ve saksıya (saksı başına 5-6 tohum) olmak üzere, Şubat – Mart ayları arasında ekilir. Mayıs ayında, bölünmeden toprağa dikilir. Tırmanıcı türler için 50 cm, bodur türler için 30 cm dikim aralığı bırakılmalıdır.
2)Nisan sonu, Mayıs gibi doğrudan toprağa ekilebilir. Yukarıdaki belirtilen dikim aralıkları aynı olmak koşuluyla, 4-5 tohumdan oluşan gruplar halinde ekilirler.
Üretim esnasında, özellikle kurak dönemler boyunca bolca sulanmalıdır.
Uygulama alanı:
Tırmanıcı türleri: çit ya da bahçe duvarlarında, balkonlarda, kafeslerde, çardaklarda kullanılırlar.
Bodur türleri: bordürlerde, çiçek tarhlarında, bitki yastıklarında, saksılarda yetiştirilebilirler.