Calceolaria’nın pek çok türü bulunmasına rağmen, burada sadece bahçelerimizi süslemeye yarayan Calceolaria rugosa’ya değinilecektir. Calceolaria’nın otsu türleri, salon bitkileri olarak evlerimizi süsler.
CALCEOLARIA RUGOSA YA DA CALCEOLARIA INTEGRIFOLIA
Boyu 40-60 cm arasında değişen küçük bir bitkidir. çok sayıdaki dik, çatallanmış dalların üzerinde, pürtüklü yapraklar, uçlarında ise canlı sarı renkli, buket şeklinde bir arada bulunan çiçekler yer alır. Çiçekleri çok ilginçtir. İçi şiş, iki tane yuvarlağımsı çanta şeklindedir.
Dikkat çekici özelliği: Bütün yaz boyunca kesintisiz devam eden, canlı bir sarı rengin hakim olduğu çiçeklenmesidir.
Toprak ve ışık isteği: Asidik Ph’a sahip iyi bahçe topraklarını sever. Deniz iklimine dayanıklıdır. Kireçli topraklarda gelişemez.
Üretimi: Eskiden sadece çelikle üretilirdi.
Hemen hemen tamamen saf kumla dolu bir saksıya batırılan çelik, sıcak bir yere konurdu. Bu işlem Eylül ayında yapılır ve her saksıya üç, dört çelik yerleştirilirdi.
Yeni bulunan melez türleri, tohumla üretilebilen türler oldukları için, çelik alımı sonrası kış boyu süren hassas bakımlarla uğraşmak yersiz olmaktadır. Tohumlar Ocak – Şubat aylar arasında, cam örtü altına ekilmelidir. Çimlenme sıcaklığın yaklaşık 15 derece olması gerekir. Tohumların üzerleri örtülmemelidir, çünkü filizlenmeleri için güneş ışığına ihtiyaçları vardır. Genç bitkilerin, serada, 10-12 derece sıcaklıkta şaşırtmaları yapıldıktan sonra, Mayıs sonunda, 25cm aralıklarla toprağa dikilir. Çiçeklenme Haziran'da başlar ve sonbahara kadar sürer. Çiçeklenmenin devamını desteklemek için kurak dönemlerde sulama ihmal edilmemelidir.
Uygulama alanı: Bordür, bitki yastıkları ve saksılarda kullanılır. Pembe petunya ve Verbena venosa ile kullanıldığında çok başarılı sonuçlar alınır.