Saksılarda en geniş seçim imkânı

Yaz aylarında saksıların hâkimi tek yıllık bitkilerdir

Yaz aylarında saksıların hâkimi tek yıllık bitkilerdir. Gölge yada güneşli alanda olsun, karışık bitki türlerinden oluşan saksılarda yada asılı saksılarda olsun, yetişebilecek o kadar fazla tür mevcuttur ki, her mevsim farklı türlerle ve çeşitlerle düzenlemeler oluşturmak mümkündür. Genç bitkilerin, geç gelen donlardan etkilenmemeleri için,  vaktinden önce dikilmemelerine özen gösterilmelidir. Bölgesine göre, tek yıllıkların yerleştirilmeleri 15 Nisanla 15 Mayıs arasında değişebilir. Eğer saksılar şehir merkezinde bir apartman dairesinin balkonunda yer alıyorlarsa, şehir merkezi, kırsal alandan daha yüksek bir sıcaklığa sahip olacağından, buradaki dikimler daha önce gerçekleştirilebilir.

 

Çok yıllıklar arsında, çok sayıda bitki türü, her sene bakımı yapılması koşuluyla, saksıda rahatlıkla birkaç yıl içinde gelişebilmektedir.  Birkaç yılın sonunda, bitkinin durumuna göre, gençleştirebilmek için toprağa dikilmesi gerekebilir. Çiçeklenmelerine göre seçilmelidirler: çok yıllık Geranium’lar, Agapanthus’lar, otsu Paeonia’lar, meyveleri sayesinde ilginç görünüme sahip türler ya da yapraklanmalarıyla dekoratif türler de diğer seçim kriterleridir: Hosta’lar, bazı buğdaygiller...  Bazı bodur bambu türleri de saksıda yetiştirilebilir. Fakat bu bitkinin su durumuna çok dikkat edilmelidir;  düzenli olarak sulanmalı, iyi drene olabilmeli ve gerektiğinde havanın nemlendirilmesi için su püskürtülmelidir.

 

Ağaç, çalı ve küçük ibrelilerde, ağır büyüyen ya da küçük gelişime sahip olanları seçilmeli ve hemen saksı değişimi gerekmemesi için yeterli büyüklüğe sahip bir saksıya (40cm derinlik en idealidir) dikilmelidir.

Akça ağaçlar, özellikle de Japon akça ağacı, saksıda çok rahat yetiştirilebilmektedir. Yapraklanmanın korunması amacıyla yarı gölge bir alana yerleştirilmelidir. Herdem yeşil ve dayanıklı türlere de öncelik verilmelidir. Örneğin, Buxus, İlex, Viburnum tinus, vb. Pinus mugho gibi küçük ibreliler de saksıya uyumludur.  Çalılar çiçeklenmeleri ve yapraklanmalarıyla geniş bir seçim yelpazesi sunmaktadırlar. Eğer kış için korunaklı bir alan oluşturulabiliyorsa, Nerium oleander ya da Citrus gibi egzotik türleri kullanmaktan kaçınılmamalıdır.

 

Meyve ağaçları da saksıda yetişmeye elverişlidirler. Bodur şeftaliler, kirazlar, armutlar, kayısılar, saksıda yetiştirilmek üzere seçilmiş meyve ağaçlarıdır. Üstelik çok çabuk da meyve verirler.

Büyük saksılarda aromatik bitkilerin yetiştirilmesi çok eski zamanlardan beri gerçekleştirilmektedir. Bugün saksılarda daha çok sebze yetiştirilmektedir. Derin ve büyük kaplarda kokteyl domatesleri, kafeslerle desteklenen sırık fasulyeleri, ya da patlıcanlar ve dolmalık biberler ki bunları bahçenin en sıcak kısımlarına koymak gerekecektir.

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com