Kuşlar için bahçe düzenlemek

Bir bahçenin güzel olması ve pek çok yaban yaşamına cazip gelebilmesi için anahtar kelime çeşitliliktir

Bir bahçenin güzel olması ve pek çok yaban yaşamına cazip gelebilmesi için anahtar kelime çeşitliliktir.

Anlatılmak istenen mümkün olduğunca farklı türde bitki dikilmesinin ve mümkün olduğunca fazla ortam yaratılmasının gerekliliğidir. Çim alanlar, kompost yığınları, çiçek parterleri, taş duvarlar, meyvelikler, su birikintileri (göletler), sebze bahçeleri, tüm bu mekânlar özel böceklerin, bir kuşun ya da bir hayvanın, orada beslenip orada barınıp orada yavrularını büyütecekleri, sığınakları, yaşam alanları olacaklardır.

Sebze bahçelerinde doğal metotlarla üretim yapılması (organik tarım) tercih edilmelidir: ilaçlama yapılacaksa çok çok az miktarda ve hiç ya da az zehirli ürünler kullanılmalıdır. Hastalık ve haşerelere dayanıklı, doğal olarak dirence sahip türler seçilmeli ve organik madde döngüsünden yararlanılmalıdır.

Çürük organik maddelerin yığıldığı (kompost yığını) sakin görünümlü bir ortamda, görünenin aksine bir yaşam devam etmektedir: küçük hayvancıklar, mantarlar ve bakteriler bitkisel materyalden beslenirler ve onun çürüme evrelerine katkıda bulunurlar.  Kışın, kuşların yem ve böcek bulabilecekleri donlara karşı korunaklı bir alan oluştururlar.

Çiçek bahçelerinde, iklime uyum sağlayabilmiş, basit çiçekli, bal ve polen kaynağı,  tüm dayanıklı türler, böcekleri kabul ederek ve aynı zamanda kelebek gibi ilginç türlerin de dikkatini çekerek bahçeye büyük bir hoşluk katacaklardır.

Çiçek parterlerini oluştururken ilkbaharın başından, sonbaharın sonuna kadar çiçeklenmenin devam etmesine dikkat edilerek tür seçimi yapılırsa, bu durumdan tüm yaban hayatı faydalanacaktır.

Genellikle bahçelerde olmasından pek hoşlanılmayan yabani otlarında bir miktarının alanda bırakılması gerekecektir: her bahçede üretim alanları dışında kalan, yabani otlara göz yumulabilecek, silik, göz önünde olmayan, bina arkası, çit kenarları vb. alanlar mevcuttur. Aslında pek çoğu güzel olmasının yanı sıra, böcekler, kelebekler için yararlı, kuşlar içinse yem ve meyve kaynağıdırlar. Örneğin ısırgan otu çoğu kelebeğin yumurtalarını üzerine bıraktığı bir bitkidir. Böcekle beslenen kuşlar da bunlardan çıkacak tırtıllara bayılırlar.  Aynı şekilde, Hedera (bir sarmaşık) kuşlar için gerçek bir vahadır: yuvalarını kurarlar, kışın her dem yeşil olduğu için yaprakları sayesinde soğuktan korunurlar, böcek avlamaya gelirler ve meyvelerini yerler Hedera meyveleri kışın olgunlaşan tek meyvedir.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com