Dünyanın en zor açan çiçeği... Crocus sativus

Kilosu 15 bin doları bulan safran (Çiğdem) altınla eş tutuluyor.

Dünyanın en zor açan çiçeği

Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisi çiçek açmaya başladı.

Dünyanın en zor açan çiçeği olan ve kilosu 15 bin doları bulan safran altınla eş tutuluyor.

Karabük Valisi Nurullah Çakır, Karabük İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcan, Tarım Müdürü Muhsin Temel, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Özcan ile birlikte Yazıköy'e giderek safran yetiştiricisi Recep Kartal'ın bahçesinde incelemelerde bulundu, safran çiçeği topladı.

Çakır, safran bitkisinin daha fazla yetiştirilmesi için Özel İdare ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan önemli destek sağladıklarını söyledi.

Safranbolu'da yetiştirilen safranın diğer ülkelerdekilere oranla daha kaliteli olduğuna dikkat çeken Çakır, şöyle konuştu: "Bu değerin nesiller boyu devam etmesini ve Safranbolu'nun ismiyle bu ürünün devam etmesini arzuluyoruz. Safran bitkisi Safranbolulu turizmciler tarafından ele alınarak turizm değeri olarak benimsenmeli."

İran, Yunanistan, İtalya, Hindistan ve Fransa gibi ülkelerde de safran yetiştirildiğini anlatan Çakır, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak bizim yılda 10 kilogram civarında aldığımız ürün miktarını artırmamız gerekli. Üreticilerimize her zaman gerekli desteği vermeye hazırız. Safran, gerçekten üzerine titrenmesi gereken, geliştirilmesi, desteklenmesi gereken bir ürün."

Safranbolu genelinde 1996'da 400 metrekare alanda yetiştirilen safran bitkisinin üretiminde önemli oranda artış sağlandığını belirten Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü: Yarım kilogram safran 80 bin çiçekten yani bir futbol sahası büyüklükteki araziden 20 gün gece gündüz çalışılarak üretiliyor.

Çiftçiler sabah güneş tam doğmadan bitkileri topluyor. Safran, gıda, kimya, boya, kozmetik ve ilaç gibi çok sayıda sektörde hammadde olarak kullanıldığından mucizevi bitki olarak adlandırılıyor.

"Tarım müdürlüğümüzün ücretsiz çiçek soğanı vermeye başlamasıyla bu yıl 30 çiftçi 26 bin metrekare alanda safran bitkisi ekti. Yaklaşık 30 çiftçimiz bu ürünü yaşatmak için gayret gösteriyor.

Geçmişte 40'ı bulan üretici sayısı 2000'li yıllara geldiğimizde maalesef üçlere kadar düşmüştü ama bugün geldiğimiz noktada bu sayı 30'a ulaşmıştır.

Bundan sonra da ürünün içinde bulunduğu özellikle pazar sıkıntısını bertaraf ettiğimiz zaman sayıları yine 40-50'yi bulacaktır."

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com