Pelemir otu tükenmek üzere

Düzce Elmacık dağına kurulacak hidroelektrik santrali sadece Düzce de yetişen pelemir otunu tehlikeye atıyor.


 Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necmi Aksoy, Düzce’de, Elmacık Dağı’ndaki Aksu Vadisi’nde kurulacak hidroelektrik santralinin, sadece bu bölgede yetişen "Düzce Pelemir Otu"nun yaşam alanını tehdit ettiğini öne sürdü. Yrd. Doç. Dr. Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006’de Elmacık Dağı’nda keşfettikleri bitkiye, dünyada sadece Düzce’de yetişen endemik bir tür olduğu için "(Cephalaria duzceënsis N.Aksoy & R. S. Göktürk) " (Düzce Pelemir Otu) adı verildiğini bildirdi. Bu bitkiyi, Akdeniz, Gazi ve Kırıkkale üniversitelerindeki bilim adamlarıyla birlikte yayımladıkları makaleyle bilim dünyasına tanıttıklarını belirten Aksoy, "2006’da ’Elmacık Dağları (Düzce) Vejetasyon’ adlı doktora çalışması sırasında keşfettiğimiz ve uluslararası bir makale ile bilim dünyasına tanıttığımız ’Düzce Pelemir Otu’nun doğal yaşam alanı, bölgede yapımı planlanan Aksu Hidroelektrik Santrali su toplama alanının altında kalacak" dedi. Aksu Hidroelektrik Santrali Defne Regülatörü Su Toplama Havuzu inşaatının, bitkinin doğal yaşam alanını yok edeceğini öne süren Yrd. Doç. Dr. Necmi Aksoy, şunları kaydetti: "Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi’ne göre Düzce Pelemir Otu’nun doğal yaşam alanının hemen koruma altına alınması gerekiyor. Düzce Pelemir Otu, 10 kilometrekarede 250’den az bireye sahip olduğu için Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı’na (CR) göre ’çok tehlike’ altında bulunuyordu. Aksu Vadisi’ne yapılacak baraj nedeniyle, Düzce Pelemir Otu’nun tehlike durumu, ’doğada tükenmiş’e dönüşmek üzere. Bu nedenle bitkinin neslinin devam ettirilmesi için yerinde koruma kriterine göre, doğal yaşam alanlarının acil olarak koruma altına alınması gerekiyor." Hidroelektrik santralinin kurulduğu alanın Milli Park olabilecek nitelikte zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu vurgulayan Necmi Aksoy, konuyla ilgili herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Necmi Aksoy, "Düzce’nin Gölyaka ilçesindeki Elmacık Dağı’ndaki Aksu Vadisi ve Kardüz mevkisindeki bitkilerin yüzde 10’u sadece buralarda yetişen endemik türler. Bölge, ’Önemli Bitki Alanları’ kriterine sahip milli park olabilecek nitelikte zengin biyolojik çeşitliliğin olduğu yerlerden biri. Bu doğal cenneti korumak için üzerimize düşeni yapalım. Düzce Pelemir Otu için yarın çok geç olabilir" diye konuştu.

 

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com