Aspir bitkisinden biyodizel yakıt elde edilecek !

Kurak arazide suya ihtiyaç duymadan yetişebilen aspir bitkisi,biyodizel yakıt ve bitkisel yağ olarak kullanılacak...

 

Kurak arazide suya ihtiyaç duymadan yetişebilen aspir bitkisinin, biyodizel üretiminde kanoladan daha verimli olduğu ve bundan elde edilen yağın gıda amaçlı tüketilebileceği bildirildi.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmet Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Biyodizel üretmek için uygun bitkisel yağ türünün üretilmesi, biyodizel yakıtı olarak kullanılmasının irdelenmesi'' konulu projenin tamamlandığını söyledi.
Projeyi iki yıl süresince DPÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cem Şensöğüt ile birlikte yürüttüklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Çelik, biyodizelin, bitkisel yağlardan imal edilen dizel motor yakıtı olduğunu anımsattı.
Bitkisel yağların kanola, aspir, soya, mısır, ayçiçeği, haşhaş, pamuk, fıstık gibi bitkilerin tohumlarından elde edildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Çelik, 1970'li yıllarda petrol üretiminde oluşan darlığın, bilim adamlarını alternatif yakıtlara yönlendirdiğini kaydetti.
Biyodizelin yanı sıra güneş, rüzgar, jeotermalin alternatif yakıt olarak nitelendirildiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Çelik, hidrojen ve kükürt bulunan fosil kaynaklı petrol, kömür gibi yakıtların yanma sırasında çevreye zarar veren kükürt oksit saldığını ifade etti.
Kükürt içermeyen biyodizelde, kükürt gazı emisyonunun söz konusu olmadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Çelik, şunları kaydetti:
''Projenin temel hedefi olarak, biyodizelin tarladan motora kadar olan sürecinde bir model oluşturulması ve biyodizelin gerçek zamanlı kullanımında motor üzerinde etkilerinin ve biyodizel kullanımda dikkat edilecek hususların belirlenmesini amaçladık. Bunu başarabilmek için Kütahya il merkezi ve Tavşanlı ilçesinde atıl durumda olan arazilerde iki ayrı dönemde kanola ve aspir bitkileri ektik. Bunların tohumlarının yağını çıkarıp oluşturduğumuz laboratuvarda biyodizel ürettik. Bu yakıtı da DPÜ'ye ait bir traktörün motorunda denedik. Standartlara uygun biyodizel yakıtının motorda kullanıldığında, motor parçalarında ve yakıt sistemi elemanlarında herhangi bir sorun oluşmadığını tespit ettik.''

-BİYODİZELDE ÜRETİMİNDE KANOLA - ASPİR KARŞILAŞTIRMASI-

Yrd. Doç. Dr. Çelik, biyodizel üretiminde en fazla tercih edilen yağlı tohum bitkilerinden kanolaya ilişkin uygulamalarda, hasatta meydana gelen kayıplar, yabani hayvan ve kuşların verdiği zararlar nedeniyle verim alınamadığını söyledi.
Dekardan yaklaşık 50 kilo kanola bitkisi elde etmelerinin ardından aspir bitkisi ekimine yöneldiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çelik, şu bilgiyi verdi:
''Suya gereksinim duymadan kurak arazide yetişen aspirden, tohum satışı, yağ çıkarılarak biyodizel elde edilmesi ve yağının gıda amaçlı kullanılması olmak üzere üç ekonomik çıktıda verimli olarak yararlanılabileceğini tespit ettik. Üretimini değerlendirdiğimizde dekar başına 130 kilo aspir elde edilebileceğini belirledik. Tohum satışı durumunda devlet teşvikiyle birlikte aspir ekiminin buğday ekimine göre avantajlı olmadığı görülüyor. Ancak aspir kurak, çorak ve verimi düşük olan arazilerde yetişebilir, bakım gerektirmez, yabani hayvanlar zarar veremez. Ülkenin atıl arazilerinde aspir ekimi hedeflenmelidir. Kurak, çorak ve yabani hayvanların zarar verdiği arazilerde buğday verimi düşeceğinden aspir ekimi daha kazançlı olacaktır.''
Aspir bitkisinin tohumlarının satılması yerine biyodizel üretildiğinde yaklaşık 2,35 kat fazla kazanç elde edildiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Çelik, biyodizel üretildiğinde buğday ekimine göre aspirden 1,8 kat daha fazla kazanım sağlanacağını bildirdi.
Dekardan elde edilen 130 kilo aspir tohumundan yüzde 42 oranında yağ alınabileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Çelik, ''Biyodizel reaktörüne verilen 62 litre yağ aynı miktarda biyodizel olarak alınmaktadır'' dedi.

-ASPİRDEN ELDE EDİLEN YAĞIN GIDA OLARAK TÜKETİMİ-

Yrd. Doç. Dr. Çelik, gıda analiz laboratuvarlarında yapılacak kontrollerden sonra aspirden elde edilen yağının gıda amaçlı tüketiminin mümkün olabileceğini söyledi.
Bu durumda üreticinin gelirinin, buğday ekimine göre yaklaşık 2,3 kat, aspir tohumu satışına göre 2,9 kat, biyodizel üretimine göre yaklaşık yüzde 23 oranında arttığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Çelik, projenin başlangıcında ekimi önerilen kanola bitkisinin hasadında sorunlar yaşanması nedeniyle aspire yöneldiklerini ve bu bitkiden olumlu sonuçlar aldıklarını anlattı.
Aspir bitkisinin, atıl durumdaki kurak ve çorak arazilerinde yetiştirilebileceğini tespit ettiklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Çelik, aspirin buğday üretimine elverişli olmayan bölgelerde yetiştirilebileceğini bildirdi.
Yrd. Doç. Dr. Çelik, biyodizel üretiminde aspir bitkisinin kullanılması halinde enerjide Türkiye'nin dışa bağımlılığının kısmen azalacağını, ülke ekonomisine, kırsal alandaki sosyal ve ekonomik yaşama katkı sağlanacağını belirtti.
(ÖÜ-SDT-TAR-DEL)

(AA)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com