Suyun kadraja aktığı yer

Sinema, yaşamın kaynağı ile buluşuyor...

 

Su, Yaşam ve Sürdürülebilir Gelişme Ulusal Film Yarışması, ‘Sinema, yaşamın kaynağı ile buluşuyor’ sloganı ile yola çıkıyor. Doğayla sanatı birleştiren proje katılımcılarını bekliyor

Dünyayı tehdit eden küresel ısınmanın en önemli etkilerinden biri de giderek azalan su. Yaşamımızın en önemli kaynaklarından biri olan suyun önemine olan kamusal ilgi ve bilgi çok az. Anlatılan tedbirler ne kadar uygulanıyor bilinmiyor. Suyun önemine dikkat çekmek için pek çok kurum ve kuruluş bu konuda duyarlılığı artırmak için projeler yapıyor. Bu projelerden biri de Su, Yaşam ve Sürdürülebilir Gelişme Ulusal Film Yarışması.
Kamusal bilince dikkat çeken yarışma, VTR Araştırma Yönetimi’nin önderliğinde, Türkiye Yerel Gündem 21 Programı, Habitat için Gençlik Derneği, Babil Platformu ve Avrupa Su Dayanışma’sının ortaklığıyla ve Türkiye Su Platformu’nun danışmanlığında gerçekleştiriliyor.

FARKINDALIK YARATMAK • VTR’dan, BABİL Toplum Kültür Sanat Çalışmaları ve Belgesel Sinema Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, ayrıca belgeselci Bahriye Kabadayı projede suyun neden ana tema olarak kullanıldığını şöyle açıklıyor: “Su, herkesin bildiği gibi, yaşamın devamı için çok önemli bir madde. Bu önem ve küresel iklim değişiklikleri nedeniyle suyun kullanımı ve paylaşımı üzerine kamu, özel,  sivil toplum alanlarında ayrı ayrı ya da ortak pek çok ulusal, uluslararası politikalar oluşturuluyor. Son zamanlarda, belki de sosyal forumların da etkisiyle bu politikalar daha fazla gündeme gelir ve tartışılır oldu. Bir yandan suyu nasıl daha tasarruflu ve verimli kullanabiliriz diye, en azından düşünüyoruz. 2009 Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek Dünya Su Forumu da, suyun gündemdeki yeri açısından önemli.”
Sinema aracılığıyla bu konuya nasıl dikkat çektiklerini ise Kabadayı şöyle belirtiyor: “Biz de, VTR Araştırma Yapım Yönetim ekibi olarak, diğer etkinlik ortaklarımızla beraber, hayata dair bu kadar önemli bir konu üzerine sinema merkezli bir etkinlik olmadığını fark ettik ve önümüzdeki yıllarda da sürdürmeye çalışacağımız bir festival düzenlemeye karar verdik. Organizasyon ekibi olarak, suyun, ekosistemimizin ortak mülkiyeti olduğuna inanıyoruz ve sinema aracılığıyla bu konuya dikkat çekmeye, bir bilinç oluşmasını motive etmeye çalışıyoruz. Sanatı ve doğayı buluşturan, bu iki önemli alan üzerine ortak düşünmeye olanak sağlayan bir etkinlik bu.”
“Sinema, yaşamın kaynağı ile buluşuyor” sloganı ile yola çıkan projede amaç, yaratıcı ve sinematografik eserler yoluyla, ortak kamusal mülkiyet olan su için mücadele alanının genişletilmesi ve su sorunu konusunda farkındalık yaratılması.

BİREY, TOPLUM VE SU • “Su, Yaşam ve Sürdürülebilir Gelişme Film Yarışması”, belgesel, kurmaca, animasyon, deneysel film alanlarıyla, videoart, bilim ve eğitim filmi ayrıca da kamu yararı spotu alanlarından oluşuyor. Sanatla doğayı buluşturan yarışmanın teması ve yaklaşımı ise bireyin ve toplumun su ile kurduğu ilişki oluyor. Temelinde duru su olarak adlandırılan ırmaklar, göller ve yeraltı kaynak sularına ait kavramları taşıyan eserler yarışmaya katılabiliyor. Bu kavramlardan bazıları ise şunlar; “Sürdürülebilir kalkınma, su ve kalkınma, iklim değişikliği, gelişme, bilim ve teknoloji, kültür, göç, etik ve şeffaflık, su politikalarının toplumla paylaşılması, toplumla ilişkide etik anlayış, su sektörü ve uluslararası sermaye ilişkisi, su ve mülkiyet, hijyen, enerji ve su ilişkisi, su kaynaklarının kullanımı, uygarlık-su ve yaşama hakkı, insan ihtiyaçları, ekosistem, su hukuku, suyun hayat için anlamı, su-insan, su-toplum öyküleri...”

ULUSLARARASI BULUŞMA • Son başvuru tarihi 15 Kasım olan yarışmaya herkesin katılımı açık. Filmler, alanında deneyimli sanatçı ve akademisyenlerden oluşan 20 kişilik bir jüri tarafından değerlendiriliyor. Yarışma ödülleri konusunda da Kabadayı “Şu an için ödüller konusunda net bir bilgi veremiyoruz. Motivasyon açısından önemli olduğu için yarışmada seçilen eserlere bir ödül vermeyi kararlaştırdık. Fakat bağımsız bir etkinlik olarak henüz yeteri kadar bütçemiz yok, ama bulacağımızdan eminiz. Kısa bir süre sonra bu konuda daha net bilgi verebiliyor olacağız” dedi. Ayrıca ulusal yarışmada ödül alan filmler, uluslararası yarışmaya Türkiye finalistleri olarak katılma imkânı da buluyor. Uluslararası 2. Su ve Sinema Buluşması’nda Nijerya, Torino, Paris, Verviers, Montreal, Marsilya, Meksiko City, Zaragoza ve Quebec gibi dünyanın 10 ayrı kentinden ve festivallerden seçilmiş ödüllü filmler, finalistler olarak yarışacak. İstanbul da bu on kentten biri olacak. Yarışmaya başvuru formu için; www.filmfestsu.org adresinden ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Taraf/DİCLE BAŞTÜRK

 

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com