Memlekete bir de tabiat parkından bakın!

Son yıllarda turizm firmaları ve tatil anlayışının değişimiyle beraber ekoturizm ve doğa turizmi giderek yaygınlaşıyor.


Sonbaharın en güzel demlerini yaşadığımız şu günlerde yaprak hışırtıları ve kuş cıvıltıları bir başka gelir kulağımıza. Tarihî ve doğal güzellikleriyle iftihar ettiğimiz güzel yurdumuzda ayaklarımızın toprakla buluştuğu, bolca oksijen depolayacağımız ve dört mevsim farklı duygular yaşayacağımız mekânları bulmak hiç de zor değil. Çevreye olan ilgi ve duyarlılık da her geçen gün artıyor. Tabiat varlıklarının korunmasıyla ilgili çalışmalar bunun en önemli göstergesi. Bundan tam bir yıl önce Çevre ve Orman Bakanlığı 'Her İle Bir Tabiat Parkı' projesi başlatmıştı. Kampanya meyvelerini vermeye başlıyor. 10'a yakın orman ve hazine arazisi tabiat parkı ilan edildi. Sonuncusu, geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş'ta açılan Kapıçam Tabiat Parkı oldu. Peki doğal güzellikleri olan bir alanın 'tabiat parkı' unvanı alabilmesi için ne gibi şartlar gerekiyor? Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç su, bitki ve yaban hayvanlarının bir araya yaşadığı bu mekânların coğrafi özelliklerinin de ayrıştırıcı olduğunu vurguluyor.

Milli Parklar Kanunu çerçevesinde bir yerin tabiat parkı olabilmesi için coğrafi durumu, bitki örtüsü, yaban hayatı özelliğiyle birlikte manzara güzelliğinin olması gerekiyor. Halkın dinlenmesine ve eğlenmesine de açık olan bu parklar bir yandan da bilgilendirme amacını taşıyor. Çünkü pek çok jeolojik, biyolojik, zoolojik ve floristik zenginlikler taşıyorlar. Belki de dünyanın hiçbir bölgesinde bulunmayan bitki türleri ülkemizdeki tabii alanlarda bulunuyor. Dünyada sadece Ankara Mogan Gölü'nün kenarında bulunan peygamber çiçeği gibi.

Parkların çoğunda eğlenceli doğa sporları da yapabiliyorsunuz. Kano, trekking, yamaç paraşütü son dönemin en gözde sporları arasında. Yine bisiklet ve koşu parkurları da hiçbir yapay tesiste bulamayacağınız özellikler taşıyor. Bu parklar genelde orman ve hazine arazilerinden seçiliyor. Seçimde en büyük öncelik her şeyin doğal olması. Şayet içerisine bir yapı inşa edilecekse ahşap ya da doğal taş öncelikli oluyor. Yalınkılıç'a göre bu yapılar ekolojik, ekonomik ve estetik tasarım göz önüne alınarak inşa ediliyor.

Biz de hemen yanı başımızdaki Polonezköy tabiat parkını ziyaret ettik. 30 bin hektarlık alana dağılan tıpkı sinema filmlerinde gördüğümüz özelliklere sahip. Bu kocaman park, içinde yüzlerce çeşit bitki ve hayvan barındırıyor. Hatta bir ara foto muhabiri arkadaşımız kendini Tarzan gibi hissedip daldan dala atlamaya kalktı! Bu mevsimde yeşilin, kahverenginin, sarının her tonunu görmek mümkün. Belki de bu yapıya zarar verilmesinden korkulduğu için şu an sadece belirli bir kısmı halka açık. Vakit darlığından sadece karaca, geyik ve sülünlerin yaşadıkları yerleri ziyaret edebildik. Bir de devasa kestane ağaçlarını tam da kestane mevsiminde görmek nasip oldu! Ve anladık kı İstanbul'da yaşayıp da burayı görmeyenler büyük ziyan içinde!

Kılavuzlar eşliğinde doğa turizmi
Son yıllarda turizm firmaları ve tatil anlayışının değişimiyle beraber ekoturizm ve doğa turizmi giderek yaygınlaşıyor. Bunu fırsat bilen Çevre ve Orman Bakanlığı, milli parklara ve tabiat parklarına özel kılavuzlar yetiştirdi. Kayseri Kapuzbaşı, Çanakkale Gelibolu, Balıkesir Kazdağı, Rize Kaçkar gezi parkları başta olmak üzere 9 ilde faaliyete başlayan kılavuzlar da yöre halkından seçiliyor. İnsanlar bu parklara uğrayıp macera turizmi (su ve doğa sporları gibi), biotur (bitki turu), zootur (yabani hayvan gezileri), jeotur (jeolojik yapıyı merak edenler için) yapabiliyor. Her sahanın kendi özelliğine uygun bir gezi programı belirleniyor. Önceden bu parklara gidip boş boş gezenler artık nerede ne amaçlı gezdiğinin belki de ne çok eğlendiğinin farkına varacak.

Tabiat parkları
Ölüdeniz-Kıdrak (Muğla)
Çatak (Çorum)
Abant Gölü (Bolu)
Yazılı Kanyon, Gelincikdağı,
Gölcük (Isparta)
Uzungöl (Trabzon)
Bafa Gölü (Aydın)
Polonezköy, Fatih Ormanı, Türkmenbaşı (İstanbul)
Ayvalık Adaları (Balıkesir)
Ballıkayalar, Beşkayalar (Kocaeli)
Kocakoru Ormanı (Konya)
Artabel Gölleri (Gümüşhane)
Karagöl (Artvin)
İncekum, Güver Kanyonu,
Kurşunlu Şelalesi (Antalya)
Ballıca Mağarası (Tokat)
Hamsilos (Sinop)
Çamkoru (Ankara)
26 Ağustos (Afyon)
Meryemana, Örnekköy (İzmir)
Mesir (Manisa)

 

 

 

Dilek Güray/ Zaman

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com