Susuzluk, Perlite olan talebi artırıyor !

Perlit, yüksek su tutma özelliği sayesinde topraksız tarım, park ve bahçeler ile ağaç diplerinde kullanımı yaygınlaşıyor...

 

 

 

Volkanik bir kayaç olan ve tanecikler haline getirildikten sonra yüksek ısıda genleştirilen perlit, yüksek su tutma özelliği sayesinde kuraklığın arttığı günümüzde, tarım kesiminden yoğun talep görüyor.

 

 

Konya'da 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan Persa Perlit firmasının Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Sabancı, yaptığı açıklamada bir volkanik kayaç olan perlit madeninin dünyadaki rezervlerinin yüzde 78'inin Türkiye'de bulunduğunu ancak ülkemizin perlitten yeterince yararlanamadığını söyledi.

 

Rengi, koyu griden açık gri ve beyaza yakın değişebilen camsı bir volkanik maden olan perliti ham olarak satın aldıklarını, işleyerek küçük tanecikler haline getirdiklerini ifade eden Sabancı, ''850 derecinin üzerinde alev şokuna verilen perlit taneleri, bünyesindeki suyu kaybederek 20 katı kadar büyük genleştirilmiş hale geliyor. Perlitin görüntüsü ve üretim işlemi, mısır patlağını andırıyor'' dedi.

 

Gözenekli bir özelliğe sahip olan genleştirilmiş perlitin inşaattan tarıma, kimya sektöründen arıtmaya kadar pek çok sektörde kullanıldığını anlatan Sabancı, Türkiye'deki en büyük üreticilerden biri olarak Konya'da yılda 25 bin metre küp perlit ürettiklerini bildirdi.

 

Ürettikleri perlitin yüzde 60'ını tarım kesimine verdiklerini dile getiren Sabancı, ''perlit özellikle topraksız tarım yapmak isteyenlerce tercih ediliyor. Perlit en çok da seralarda topraksız domates yetiştirenler tarafından kullanılıyor ancak park ve bahçeler ile ağaç diplerinde kullanımı da giderek yaygınlaşıyor'' diye konuştu.

 

Sabancı, perlitte her yıl yüzde 25-30 oranda talep artışı yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Perlite olan talep artışında kuraklığın büyük etkisi var. Perlit, suyu tutucu ve buharlaşmayı engelleyici özelliği sayesinde büyük oranda su tasarrufu sağlıyor. Perlit kullanılarak az miktarda suyla yoğun şekilde verimli tarım yapılabiliyor. Ayrıca, topraksız tarımda perlit sayesinde bitkinin beslenmesi yüzde 100 kontrol altında tutulabiliyor, üretim zamanlaması ayarlanabiliyor. Bitki tümüyle perlit içinde yetiştirilebileceği gibi, su tasarrufu yapmak amacıyla perlit belli oranlarda ekim yapılacak toprağa da karıştırılabiliyor.''

 

''Artık hiç bir yerde su bol değil'' diyen Sabancı, belediyelerin henüz perlitin su tasarrufu konusundaki yararını yeterince keşfedemediğini, oysa belediyelerin çimlerde toprak yerine perlit kullanması durumunda yüzde 70'in üzerinde su tasarrufu sağlayabileceğini, bunun da önemli bir kazanım olduğuna dikkati çekti.

    

PERLİT KULLANIMI İSRAİL'DE ÇOK YAYGIN

    

Trakya'da su kıtlığı yaşanan bölgelerde ayçiçeği üretiminde bile perlit kullanıldığını vurgulayan Sabancı, şunları söyledi:

''Perlit, kendi ağırlığının 3 katı kadar suyu emerek depolayabiliyor. Ayrıca perlit içinde bitkinin yetişmesi standart halde olduğu için daha verimli bir üretim gerçekleşiyor, büyüme daha hızlı oluyor. Bitkinin ihtiyaç duyacağı vitamin ve mineraller hızla bitki köklerine ulaştırılabiliyor.

Perlitin tarım kesiminde kullanımının önümüzdeki dönemde daha da yaygınlaşacağını tahmin ediyoruz. Perlitin kullanımının yaygınlaşması durumunda çiftçiler için kuraklığın büyük ölçüde sorun olmaktan çıkacağına inanıyoruz. Çünkü çölde başarıyla tarım yapan İsrail'de perlit kullanımı çok yaygın.''

 

Sabancı, perlitin çok pahalı bir ürün olmadığını vurgulayarak, halen perlitin metre küpünü 35-40 YTL'den sattıklarını, dünyadaki rezervlerinin büyük bölümü Türkiye'de olması nedeniyle arz sıkıntısı da yaşanmayacağını sözlerine ekledi.

 

(aa)

 

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com