Polen Raporları, Hava Durumu Gibi Yayınlanmalı !

Kavak ve Çam Ağaçlarının Polenleri çok fazla alerjik değil...

1.Uludağ Alerji Sempozyumu

 

Hava ve çevre kirliliğinin, polenlerin insanları daha fazla rahatsız etmesine yol açtığı belirtilerek, tıpkı hava durumu gibi, polen raporlarının da radyo ve televizyonlardan yayınlanması istendi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı tarafından düzenlenen ''1. Uludağ Alerji Sempozyumu'' yapıldı.

UÜ Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, Rektörlük A Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, etkinliğin gerek tıp öğrencileri gerekse vatandaşlarda alerji farkındalığını artırmak amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Sempozyuma İstanbul ve Ankara'dan 2 öğretim üyesi ile UÜ' den 7 bilim adamının konuşmacı olarak katıldığını ifade eden Sapan, Bursa'nın iklim ve bitki örtüsünün, insanlarda alerjik nezle, astım ve deri alerjilerine neden olan polenler açısından zengin olduğunu söyledi.

Sapan, bu konuda bilgilenmenin hem tanı hem de tedavide yarar sağladığını dile getirerek, ''Bu nedenle bütün ülkelerde polen takvimleri çıkarılarak, o kentin veya bölgenin polen durumu tespit ediliyor. Biz de yaklaşık 15-20 yıldır polen takvimi çıkarmakla uğraşıyoruz. Bunlar çok zor, zahmetli işler. Bursa'da kurduğumuz polen araştırma ekibiyle, pek çok ilde polen takvimini çıkardık'' dedi.

-'' KAVAK VE ÇAM AĞAÇLARININ POLENLERİ COK FAZLA ALERJİK DEĞİL''-


Bursa ve ilçelerinin polen takvimlerinin de hazırlandığını anlatan Sapan, kentin havasında en çok çayır, çimen polenlerinin bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''İkinci sırada alerjik olan zeytin polenleri geliyor. Ama kentte çok sayıda bulunan kavak ağaçları ve çamların polenleri, zaten çok fazla alerjik olmadığı için, çok miktarda bulunuyorlar gibi görünseler de solunum alerjisine pek yol açmazlar. Kavaklar sanki çok alerjenmiş gibi bir imaj var toplumumuzda. Ama bu pek doğru değil. Kavak ağaçları masumdur. Onların büyük polenleri var, alerjik hastalıklara pek yol açmazlar.''

Prof. Dr. Sapan, normal koşullarda havada bulunan polenlerin çok fazla alerjik özelliğe sahip olmayabileceğine değinerek, şunları kaydetti:
''Nasıl sigara dumanında ev içi alerjenleri daha kolay alerjiye neden oluyorsa, şehirlerde de hava kirliliği bulunduğu zaman polenlerin daha fazla alerjik etki yaptığı biliyoruz. Ayrıca havada kirlilik nedeniyle bulunan partiküller polenlerin daha alerjik olmasına neden oluyor. Hava ve çevre kirliliği polenlerin, insanları daha fazla rahatsız etmesine neden oluyor. O nedenle çevreye saygılı olmak gerekiyor.''

-''POLEN RAPORLARI, HAVA DURUMU GİBİ YAYINLANMALI''-

UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Bıçakçı da alerjik polenlerin havaya saçıldığı dönemleri belirleyen polen takvimlerinin, hastaların sağlıkları ve hayat kaliteleri açısından önemli olduğunu vurguladı.

Bunun için tüm iller ve ilçelerin polen takvimlerinin çıkarılması gerektiğine dikkati çeken Bıçakçı, gün içinde havada en fazla polenin 11.00-18.00 saatleri arasında bulunduğunu belirterek, ''Bursa'nın polen takvimini çıkardık. Buna göre Bursa'da en fazla çayır, çimen, çam, servi, çınar ve zeytin poleni bulunuyor. Bunlar Bursa'da en fazla alerjiye neden olan bitkiler. Polen raporlarının, tıpkı hava durumu gibi radyo ve televizyonlarda yayınlanması gerekiyor'' dedi.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com