Siemens yeşil fabrika kuruyor

Türkiye de yeşil bina derecelenedirme sertifikası LEED i alan ilk fabrika olma yolunda.



Siemens, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 150 bin metrekarelik alana yeşil bir fabrika kuruyor. 100 milyon avro (174 milyon YTL) yatırımla kurulacak olan fabrika, Türkiye’de yeşil bina derecelenedirme sertifikası LEED’i alan ilk fabrika olma yolunda.

Siemens AG Türkiye Gayrimenkul Yöneticisi Kaşif Yıldırım, 2.5 yıl önce yatırımına karar verilen fabrika için "Yeni fabrikayı kurarken özellikle Türkiye’deki büyümemizi dikkate aldık. Şu anda Kartal’da 65 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 80 bin metrekarelik bir alan üzerindeyiz. İhtiyacımıza yetmiyor, büyümek istiyoruz. Gebze’deki fabrikayı tüm Siemensler açısından çekici kılmak, üretimi çekebilmek de çok önemliydi bu yatırım kararında" diyor.

2.500 kişinin çalıştığı Siemens’in Gebze’deki yeni tesisine ilk etapta 700 kişilik enerji üretim grubu geçecek. Yeni fabrikada ilk aşamada alçak ve orta gerilim devre panoları ve devre kesicisi üretimi planlanıyor. İnşaatı 2008’in sonunda bitecek fabrikaya 2009’un birinci ve ikinci yarılarında taşınılacak. Fabrika kurulma aşamasındayken Amerikalı yeşil bina derecelendirme kuruluşu US Green Building Council’e "Leadership in Energy and Environmental Design" (LEED) sertifikası almak için başvuran Siemens, Türkiye’de bu sertifikayı alan ilk kuruluş olma yolunda. LEED, kuruluş aşamasından itibaren binaları inceleyerek, alan verimliliği, su verimliliği, enerji ve atmosfer, kullanılan malzemeler ve kaynaklar, iç mekan kalitesi ve tasarımda yenilikler olmak üzere kurumu 6 kategoride değerlendiriyor.

Malzemeler yerel
Siemens’in yeni fabrikasında çatıya yağmur sularını toplayan bir sistem kuruldu. Toplanan suların sulama gibi alanlarda değerlendirilmesi hedefleniyor. Biyolojik arıtmanın, sıcak su üretmek için kurulan güneş kolektörlerinin olacağı fabrikada, daha az su isteyen bitkilerin seçilmesine özel gösterildi. Ofislerin cam cepheleri mümkün olabildiğince güneşi içeri alabilecek, zararlı ışınları da süzebilecek nitelikte yapılıyor. Ayrıca, ofislerde hem harakete hem de ışığa duyarlı lambalar kullanılacak. Kullanılan doğal havalandırma sayesinde, havanın cepheden içeriye alınıp, daha sonra yukarıdan bacalardan, gün ışığının olduğu yerlerden, dışarıya atılması sağlanacak ki, bu sistem, soğutmanın, havalandırmanın, dolayısıyla elektrik harcamalarının karşılığı olan bir sistem. Fabrika kurulurken yerel malzemeler seçilmesine özellikle dikkat edildi, çünkü değerlendirme sürecinde lojistik de devreye giriyor. Yurt dışından satın alınan ürünlerin taşınması çevre kirliliğini artıracağından LEED yerel malzemelerin kullanılması konusuna hassasiyetle yaklaşıyor. Fabrikadaki bir diğer yenilik de üretim için çalışırken belirli bir sıcaklık yayan soğutma üniteleri veya hava kompresörlerin sıcak su üretiminde kullanılması.

Yeni fabrikadan yüzde 20’ye kadar enerji verimliliği sağlamayı planladıklarını söyleyen Yıldırım, "Bu fabrikanın akıllı binalardan çok daha fazlasını ifade ettiğini" söylüyor. "Akıllı bina sadece ışıkların açılıp kapanması veya ısıtma ünitesinin devreye girmesi demek değil. Bundan çok daha fazlası var yeni fabrikada. Çok ciddi bir otomasyon sistemi olacak binanın altında, ısıtmasından soğutmasına elektrik ve mekanik tesislerine tüm herşeyi kontrol eden bir sistem. Bu sonuçta enerjinin daha ekonomik kullanılmasını sağlayacak."

Fabrikanın içinde yine tıpkı Kartal’da olduğu gibi bir fitness center, 60 kişilik bir restoran ve de çalışanların ihtiyaçlarından yola çıkılarak açılması planlanan 2 dükkan olacak.

Ormanlar korunuyor
Tüm bunların ekstra maliyet gerektiren yatırımlar olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Ama bunları hem geri dönüşümleri hem de çevresel sorumlulukları açısından düşünecek olursak çok olmadığını, uzun vadeli ve sürdürelebilir olduğunu düşünüyorum. Dünyadaki tüm binalar temiz su kaynaklarının yüzde 17’sini, ormanların yüzde 25’ini tüketiyor, toplam karbondioksit emisyonun da yüzde 33’ünü oluşturuyor. Dolayısıyla bu binalarda yapılan iyileştirmeler çevresel boyutta da kendini gösterecektir" diyor. Türkiye’de ve dünyada hem enerji fiyatlarının artması hem de işin çevresel boyutu noktasında çok büyük bir duyarlılığın başladığını söyleyen Yıldırım: "Bir taraftan enerji maliyetleri artıyor, diğer taraftan da artık bazı ülkeler ekonomik olmasa bile farketmez, dünyayı daha az kirleten çevre dostu enerji kaynakları bulunmalı noktasına geldi. Biz de çevresel sorumluluğumuz doğrultusunda bu fabrikayı bu şekilde gerçekleştirme kararı verdik. LEED sertifikası alan firmalar enerjiyi diğer binalara göre daha verimli kullanıyor."

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com